Directorul adjunct al Muzeului Țăranului Român, acuzat că a pactizat cu protestatarii anti-gay

de:
21 feb. 2013
1 Afișari
Directorul adjunct al Muzeului Țăranului Român, acuzat că a pactizat cu protestatarii anti-gay

Scandalul declanșat miercuri seară la evenimentul dedicat Istoriei comunității Lesbian Gay Bisexual Transsexual, când participanții au fost huiduiți și înjurați, iar proiecția filmului întreruptă, a declanșat reacții dure în presă și în rândul societății civile. Mai îngrijorător a fost faptul că protestatarilor li s-a alăturat unul din reprezentanții instituției, directorul adjunct, Mihai Gheorghiu. Așa susțin reprezentanții Active Watch, citând martori la evenimente.

Concret, Mihai Gheorghiu s-ar fi aflat alături de protestatarii anti-gay și, la venirea poliției, ar fi intervenit în apărarea lor. Participanții la proiecție l-au fotografiat apoi pe directorul-adjunct alături de protestatari, la masă.

Pe lângă acesta, se pare că a mai fost o angajată care să fi pactizat cu protestatarii, întrucât, după cum povesteşte Ioana Casapu- prezentă la proiecţia filmului ca spectator, pe totb.ro, o angajată MŢR s-a alăturat protestului, strigând: „De 15 ani, de când lucrez la Muzeul Țăranului Român, nu a călcat picior de homosexual aici!”. Femeia povesteşte totodată că poliţiştii prezenţi au spus că aşteaptă decizia muzeului înainte să intervină şi au legitimat doar participantii la film, nu și pe agresori. 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a condamnat public manifestările homofobe de la MȚR.

De altfel, articolul 317 din Codul Penal, referitor la instigarea la ură, este aplicabil în astfel de cazuri.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a dispus desființarea afișelor ce discriminează minoritățile sexuale ce au fost postate pe străzi și a dispus amendarea firmelor responsabile.

Se pare însă că Mihai Gheorghiu are propriile războaie cu directorul Muzeului, Virgil Ștefan Nițulescu, pe care îl acuza, într-o scrisoare deschisă, de participare în stare de ebrietate la un eveniment public.

Mihai Gheorghiu a fost unul din participanții importanți la Piața Universității, în anii 90, fiind vicepreședinte al Ligii Studenților în acea vreme, bătut și arestat. 

Cookies