ARHIVA B365

Director în cadrul ANRE: Taxa pe stâlp se va regăsi din iulie în factura populației

‘Vom recunoaște în tarife jumătate din taxa pe construcțiile speciale pe care o vor plăti în acest an cei doi producători de energie care livrează electricitate populației, respectiv Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Nu s-au finalizat încă calculele privind prețul final de la 1 iulie’, a spus Cernat, scrie Agerpres.

El a menționat că, în cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei pe MWh, iar, la Nuclearelectrica, de 8,3 lei pe MWh, scrie realitatea.net.

Întrebat dacă se ia în calcul și o reducere a facturii, ca urmare a faptului că, în acest an, consumatorii trebuie să recupereze o parte din contribuția cu certificatele verzi, plătită de două ori în perioada 2012-2013, oficialul ANRE a răspuns negativ.

Potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stâlp care urmează să fie recunoscută în preț ar avea o influență în tariful final între 1,4% și 2,4%.

Hidroelectrica are de plătit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, de 90 de milioane de lei în acest an în contul taxei pe construcțiile speciale.

Săptămâna trecută, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că prețul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie 2014, după ce, timp de șase luni, componenta de certificate verzi a fost plătită de două ori de consumatorii finali.

„Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie în factură’, a spus Calotă, care gestionează sectorul energiilor regenerabile.

Întrebat dacă va fi o ieftinire semnificativă, el a precizat că o decizie finală privind procentul de reducere va fi luată în ședința Comitetului de Reglementare din perioada următoare.

„Autoritatea face o evaluare și o regularizare de două ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine știți, când Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze și nu scuz. Este, până la urmă, o greșeală — în primul rând una de comunicare și mai ales în urmărirea mai atentă a operatorilor de distribuție și furnizare în relația cu consumatorul final’, a adăugat oficialul ANRE.

Întrebat cine este vinovat de situația creată, el nu a răspuns.

Calotă a mai spus că au fost mai multe cifre vehiculate, întrucât, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia făcută și o regularizare pe costul de energie reglementată pe care furnizorii au fost nevoiți să o cumpere din surse mai scumpe, în momentele când Hidroelectrica era în situație de forță majoră.

În opinia sa, facturile ar trebui simplificate, astfel încât să conțină informații relevante pentru consumatori.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button