SMART CITY

Directoarea de la Bolintineanu a recunoscut mita. Percheziţiile continuă şi marţi la liceu

Directoarea liceului Bolintineanu din Sectorul 5 a fost reținută pentru 24 de ore în urma audierilor realizate de Poliție și Parchet. Ea va fi prezentată judecătorilor pentru un mandat de arestare pe 29 de zile, în cazul de fraudă la examenul de Bacalaureat. Femeia ar fi recunoscut că a luat mită pentru a interveni pe lângă comisia de Bacalaureat.

„…în perioada mai-iunie 2013, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei de Bacalaureat. Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului” – extras din comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, remis B365.ro

În cursul zilei de marţi va avea loc o nouă percheziţie în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat, conform unor surse judiciare citate de Realitatea.net. De asemenea, mai multe persoane vor fi chemate la audieri să dea procurororilor informaţii suplimentare în anchetă.

Indicii referitoare la frauda la Bacalaureat la liceul Bolintineanu existau încă din urmă cu o lună. Profesorii au fost supravegheați video și informativ de către Poliție, dar și de către SRI. Luni, conducerea liceului a fost demisă pentru fraudă, iar inspectoratul şcolar a anunţat că o nouă comisie va fi numită în curând. Parchetul, Poliția și SRI a efectuat percheziții la liceu. 

Concret, unii profesori au rezolvat subiectele la Bacalaureat în clasa de examen și au dat rezolvările anumitor candidați. Polițiștii au găsit bani ascunși în sutienele profesoarelor, bani primiți drept mită pentru rezolvarea subiectelor. Mai mulți profesori au fost ridicați ieri de către poliție și duși la audieri. 

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a declarat, luni seară, la România TV, că în cazul Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Capitală existau suspiciuni de fraudă a bacalaureatului cu o săptămână înainte de începerea examenelor. „Subiectele NU au fost postate pe internet înainte de începerea examenului. La Bolintineanu se pare că cineva din interiorul şcolii soluţiona problemele şi foile cu rezolvările ajungeau la unii elevi”, a lămurit ministrul.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat luni, între alte probe, în urma percheziţiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat.

Acesta nu este însă primul scandal în care este implicată directoarea Costica Vărzaru – cunoscută ca o protejată a primarului Marian Vanghelie, pe Youtube fiind postat un filmuleţ în care femeia dezbrăca elevii pe ringul de dans.

Potrivit sursei citate, Costica Varzaru a declarat atunci ca „s-ar putea sa fi existat un moment mort, cind petrecerea stagna, si mi-am zis ca trebuie sa le reaprind pofta de distractie. Am dansat cot la cot cu elevii. Si manele am dansat alaturi de ei”. „Inspectoratul nu a pedepsit-o, asa cum recomandase ministerul”, nota Evenimentul Zilei.

Mai multi profesori au declarat atunci pentru Evenimentul Zilei, sub protectia anonimatului, ca „directoarea ar fi sustinuta atit de primaria de sector, cit si de inspectoratul scolar”. „Am vazut cum invita profesorii la cite un whisky, in incinta scolii, iar de ziua ei a facut o petrecere in cancelarie, cu Murfatlar. Realitatea este ca directorii sint pusi pe criterii politice si, de multe ori, e vorba despre oameni care nu au ce cauta in invatamint. (…) Se fac tot felul de petreceri date de primarul Marian Vanghelie pentru directorii de scoli si liderii de sindicat din scoli”, au mai spus profesorii citati de EVZ.

Potrivit presei, „in 1997, la aproape 30 de ani, Daniel Marian Vanghelie se inscrie la Liceul Dimitrie Bolintineanu, in clasa a XI-a, cursuri seral, pe care le termina trei ani mai tirziu, o data cu cistigarea Primariei Sectorului 5”


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button