Directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, Ştefania Simion, declară că decizia demontării foişoarelor din parc a fost luată deoarece acestea au început să putrezească şi nu mai erau sigure, motiv pentru care vor fi înlocuite.
Precizările vin după ce Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a transmis că renunţă la colaborarea cu Primăria Municipiului Bucureşti, reproşând faptul că Administraţia „demolează infrastructura” de vizitare a parcului, dar nu asigură pază corespunzătoare a zonei. Alte nemulţumiri au fost legate de faptul că Administraţia Parcului „a refuzat constant să folosească studiile şi datele” obţinute de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti în 10 ani de activitate.
„Cu privire la demontarea foişoarelor, ele, acum, nu prezintă siguranţă pentru utilizatori. Atunci când au fost montate de către asociaţie – nu ştim când, în 2016-2017 aproximativ, pentru că asociaţia nu ne-a răspuns la această întrebare – probabil că ele au fost OK din punct de vedere al siguranţei. La momentul de faţă nu mai sunt, pentru că sunt putrezite. O instalaţie de lemn putrezeşte şi nu mai ai ce să repari la ea. În plus, noi nu putem să le reparăm la momentul de faţă, pentru că nu sunt ale noastre, nu sunt pe gestiunea noastră. Intrăm la alte infracţiuni… O să le demolăm şi o să instalăm altele noi, exact pe locaţiile care sunt acum”, a precizat Ştefania Simion, miercuri, pentru Agerpres.
Totodată, a subliniat că planul de management trebuie realizat de către experţi acreditaţi şi că datele studiului de biodiversitate trebuie să fie cât mai actuale.
„Legat de planul de management, conform legislaţiei şi prevederilor contractuale ale noastre, ca administratori în asociere cu Administraţia Naţională de Arii Naturale Protejate, planul de management se face de către experţi atestaţi, acreditaţi, care trebuie să valideze mai întâi, înainte de a face un plan de management, un studiu de biodiversitate, iar aceste date trebuie să fie foarte la zi. Acum, când vorbim, sunt opt experţi biologi care lucrează deja la planul de management. Trebuie să ştie exact ce specie şi ce plantă există în acel parc şi trebuie să fie atestate prin instrumentele lor şi validate de către ei, pentru că asta înseamnă să ai un atestat din partea Ministerului Mediului. Or, noi, fără o asemenea echipă şi fără o asemenea atestare, nu putem să facem un plan de management”, a spus ea.
Administraţia Parcului îşi asumă realizarea acestui plan în decurs de un an, iar după finalizare, documentul va fi supus aprobării consiliului ştiinţific şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
„Noi nu am negat niciun moment că aceste studii sau date istorice (realizate de către asociaţie, n.r.) despre biodiversitatea din acel parc nu ar fi utile sau valide sau bune pentru planul de management al parcului. Dar ele nu pot să constituie baza principală a acestui plan. Acest plan trebuie să fie întocmit de nişte experţi acreditaţi de Ministerul Mediului. (…) Nu inventăm noi aceste proceduri şi nu le controlăm noi. Noi ne asumăm că îl vom depune într-un an”, a menţionat ea.
Ştefania Simion a adăugat că administraţia a transmis asociaţiei un protocol de colaborare revizuit şi adnotat de către echipa juridică, dar că reprezentanţii asociaţiei nu au răspuns. Totodată, a arătat că în calitate de funcţionar public trebuie să respecte opinia juriştilor.
„Eu le-am trimis această variantă şi ei nu au răspuns. Eu nu am ce să fac mai mult decât atât. Să fac acum o nouă evaluare, bazată pe ce? Pentru că nici nu mi-au trimis nişte comentarii sau nişte răspunsuri”, a mai declarat ea.
Directoarea Administraţiei a mai precizat că primeşte zilnic patru-cinci cereri de avizare a unor evenimente care să se desfăşoare în parc, organizate de către ONG-uri sau firme.
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (ONG-ul) a anunțat, astăzi, scurt, că renunţă la colaborarea cu Primaria Municipiului Bucuresti şi solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti, acuzând „modul de lucru incompetent şi haotic al Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti”, despre care afirmă că „riscă să afecteze integritatea parcului şi să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani”. În conflict a intervenit și Nicușor Dan, care cheamă asociația și administrația Parcului Natural Văcărești la discuții.
Îți recomandăm să citești și: