Direcțiile de Sănătate Publică verifică contractele unităților sanitare publice cu firma Hexi Pharma

de:
06 mai 2016
0 Afișari
Direcțiile de Sănătate Publică verifică contractele unităților sanitare publice cu firma Hexi Pharma

Mministrul Sănătății a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne ca toate unitățile sanitare publice, aflate în subordinea autorităților locale, să fie auditate în ceea ce privește contractele încheiate cu compania Hexi Pharma, se arată într-un comunicat.

La sediul Ministerului Sănătății a avut loc cea de a patra videoconferință cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică din țară pe marginea următoarelor etape de derulare a măsurilor de control în ceea ce privește problematica biocidelor utilizate în unitățile sanitare la nivel național, sub coordonarea Parchetului General. În cadrul aceleiași videoconferințe, ministrul Sănătății a dispus reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică să verifice prin intermediul compartimentelor de audit contractele încheiate de către unitățile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătății cu firma Hexi Pharma. De asemenea, ministrul Sănătății a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne ca toate unitățile sanitare publice, aflate în subordinea autorităților publice locale, să fie auditate în ceea ce privește contractele încheiate cu compania Hexi Pharma„, precizează sursa citată.

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Asociația Dăruiește Viață au transmis un memoriu președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, în care solicită să analizeze necesitatea declanșării unei ample anchete administrative despre utilizarea unor substanțe improprii de igienizare.

Un prim aspect pe care trebuie să îl identifice spre analiză o asemenea comisie constă în gradul de siguranță oferit pacienților din spitalele în care s-au utilizat aceste substanțe improprii, mai exact identificarea corectă a riscurilor la care sunt expuși pacienții și actul medical prestat în aceste unități„, se arată în memoriu.

Organizațiile semnatare ale scrisorii deschise consideră că ar trebui dispuse de urgență măsuri de siguranță, de confiscare și punere sub sechestru a depozitelor în care se regăsesc substanțele comercializate de societate, cu dispunerea imediată a unor expertizări biochimice a produselor în cauză, dispunerea de urgență și intempestivă a unor teste de sanitație într-un număr cât mai mare din spitalele care se presupune a fi afectate.

Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expuși pacienții și a amplitudinii situației de risc suntem de părere că impactul acestei posibile falsificări de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea și răspândirea germenilor multirezistenți întrunește condițiile declarării situației de urgență„, susține sursa citată.

Alte solicitări se referă la înființarea unei comisii independente, interdisciplinare, formată din experți din domeniul sănătății — inclusiv epidemiologi, microbiologi, infecționiști, medici cu experiență din mai multe specialități—, din domeniul juridic, experți în investigarea criminalității economice, care să analizeze această problemă de profunzime, cu elaborarea unui plan de măsuri, coordonat cu planul de combatere a infecțiilor nosocomiale al MS.

În opinia semnatarilor memoriului este necesară implementarea urgentă, de către MS, a unui plan de măsuri pentru a reduce la minimum riscurile pentru fiecare pacient în parte.

„Concret: proceduri clare de inventariere și gestionare a stocurilor, identificarea stocurilor utilizabile, analize de compoziție a biocidelor, în curs în acest moment, efectuate după proceduri oficiale și în laboratoare acreditate, eliminarea riscurilor de persistență de biofilme, dacă spitalele au stocuri suficiente de materiale și substanțe pentru prevenția infecțiilor nosocomiale,” mai arată sursa citată.

Cookies