Dîncu, despre elaborarea Codului Administrativ: Ambiguitatea legislației convine la Bucureşti

de:
14 mai 2016
1 afișări
Dîncu, despre elaborarea Codului Administrativ: Ambiguitatea legislației convine la Bucureşti

Vasile Dîncu a vorbit în discursul său despre etapele și dificultățile elaborării, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației, a Codului Administrației, un proiect care a fost început în urmă cu opt ani și a cărui finalizare vicepremierul o dorește realizată în toamna acestui an.

Dîncu mai a spus că, fiind sociolog, după ce a fost numit ministru a trebuit să se califice la locul de muncă, afirmând că a învățat foarte multe lucruri în ultimele șase luni.

„Ceea ce am făcut, am încercat să accelerez procesele. Am senzația că cei care lucrează la reforme în România lucrează mereu în perspectiva unei istorii foarte lungi. Fac mereu grupuri de lucru și caută și caută mereu să construiască ceva de foarte lungă durată, procesele să dureze foarte mult. De exemplu, pentru Codul Administrativ era gândită, împreună cu specialiști ai Băncii Mondiale, o procedură care să dureze câțiva ani de aici încolo. (…) A fost un proces care mai degrabă a stagnat decât a avut continuitate. M-am întrebat de ce se întâmplă acest lucru. (…) Din păcate am constatat câteva lucruri. În primul rând cred că ambiguitatea în ceea ce privește legislația administrației convine centralismului de la București”, a spus Dîncu.

Vicepremierul a precizat că în ultimele șase luni, de când este la șefia ministerului Dezvoltării Regionale, a încercat să fie „un ministru al Provinciei, un ministru al autorității locale”, afirmând că pentru administrația centrală există foarte mulți oameni calificați deja.

„De foarte multe ori mi se spune, când insist cu regionalizarea, cu procesul de descentralizare, mi se spune: nu sunt pregătiți oamenii în teritoriu pentru asta. Lucrul acesta chiar nu este adevărat. La minister avem specialiști veniți din Timișoara, Cluj, Tulcea, Constanța”, a spus Dîncu.

Vicepremierul a mai spus că în ultimele luni a avut foarte multe întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor comunelor, orașelor sau municipiilor, cu prefecți sau președinți de Consilii județene și că de data aceasta, folosindu-se de calitățile de sociolog, a adunat extrem de multe informații și sesizări pe care echipa care elaborează Codul Administrativ le vor folosi.

Vasile Dîncu a mai precizat că noul Cod Administrativ va trebui să dezvolte un cadru juridic unitar, aplicabil tuturor categoriilor de autorități publice.

„În martie am adoptat principiile prealabile ale Codului Administrativ, se lucrează de 5 ani la ele, însă întotdeauna au fost blocate undeva la o instituție. O parte a întârzierilor venea din lipsa de încredere între instituțiile statutului, instituțiile de control, de luptă împotriva corupției, spuneau că dacă aceste teze ajung în Parlament se vor distruge principiile legate de lupta anticorupție”, a explicat ministrul.

Potrivit ministrului, Codul Administrativ va încerca să adune cele mai importante prevederi din cele 18 legi fundamentale, deja existente, legate de administrație, pe care să le definească mult mai clar și să elimine o cantitate extrem de mare de ambiguități referitoare la incompatibilități sau atribuțiile pe care le au instituțiile, dar și multe alte inadvertențe și contradicții sau definiri necorespunzătoare.

Codul Administrativ va fi structurat pe șapte capitole care se vor referi la administrația publică centrală, prefecți și Instituția Prefectului, administrația publică locală, statutul funcționarilor publici, exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului, răspunderea administrativă, iar ultimul capitol va fi dedicat serviciilor publice.

Sursa: Agerpres

Cookies