Din weekend, putem vedea camera din casa de la Mogoșoaia în care Marin Preda a scris “Cel mai iubit dintre pământeni”

04 nov. 2022
1008 Afișari
Din weekend, putem vedea camera din casa de la Mogoșoaia în care Marin Preda a scris “Cel mai iubit dintre pământeni”
Din acest weekend, bucureștenii pot vedea camera în care scria Marin Preda la Mogoșoaia. “Cel mai iubit dintre pământeni” nu are o Casă Memorială

În perioada 02-13 noiembrie 2022, la fosta Casă de Creație a Scriitorilor (Vila Elchingen), se va putea vizita camera în care a locuit scriitorul Marin Preda și expoziția de fotografie amenajată la etajul vilei. Vor putea fi admirate fotografii, documente, piese de mobilier și obiecte de artă care au aparținut marelui scriitor, anunță Centrul de Cultură “Palatele Brâncovenești” de la Porțile Bucureștiului. Din acest weekend, bucureștenii pot vedea camera în care scria Marin Preda la Mogoșoaia. “Cel mai iubit dintre pământeni” nu are o Casă Memorială.

marin, preda
Marin Preda a scris la Mogosoaia romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”. Foto credit Wikiwnad.

Programul pentru vizitare este de marți până vineri(orele 9.00-17.00), iar pentru sâmbătă și duminică vizitele vor putea sa fie programare la numărul de telefon: 0786 70 59 85.

Casa de oaspeți, Vila Elschingem. Foto crtedit Wikimapia.

Camera în care Marin Preda a scris “Cel mai iubit dintre pământeni” poate fi vizitată

Marin Preda nu are o casă memorială nici la Siliștea Gumești (satul natal al scriitorului – acolo, este doar un Centru Memorial, neterminat, în fosta școală unde a învățat Marin Preda), nici la București. Avem întreaga operă a lui Marin Preda, reeditată în multe ediții, dar nu avem un loc care să ne reamintească de Marin Preda. Este cu atât mai îmbucurătoare inițiativa scriitoarei Mariana Sipoș de a recrea, la Mogoșoaia, la Palatele Brâncovenești, camera de lucru a lui Marin Preda, cea în care a locuit în ultimii ani de viață și unde a scris romanul “Cel mai iubit dintre pâmânteni”. Copiii scriitorului, Niculae și Alexandru Preda, au sprijinit acest demers vizual”, a anunțat jurnalistul cultural și scriitorul Ovidiu Șimonca pe Facebook.

Camera lui Marin Preda de la Casa de oaspeti Elchingen. Foto credit: Ovidiu Simonca.
Camera lui Marin Preda de la Casa de oaspeti Elchingen. Foto credit: Ovidiu Simonca.

Vila Elchingen din incinta Palatului Brâncovenesc a fost, până în 1980, o casă de creație a scriitorilor”

Este benefică o întâlnire cu obiecte și încăperi, care să stimuleze amintirea vizitatorilor, fiecare – neperturbat de zvonuri, prejudecăți și acuze – să și-l închipuie pe Preda scriind, trei ani, zi după zi, la “Cel mai iubit dintre pâmânteni”, român pe care scriitorul l-a văzut tipărit cu puțîn timp înainte de moarte, roman care a cunoscut, în epocă, un succes fulgerător. Vila Elchingen din incinta Palatului Brâncovenesc a fost, până în 1980, o Casă de creație a scriitorilor. Camera în care scria Marin Preda n-avea nimic luxos. O cameră austeră, cu două paturi alăturate, unul fiind mereu plin de cărți; rafturile unei biblioteci și un birou cu o statuetă, o lampă, coli de scris și un casetofon la care scriitorul asculta Nana Mouskouri. Astăzi, camera este refăcută (are uși noi și parchet nou), dar ne putem închipui, și prin obiectele expuse, unde și cum locuia Marin Preda, la Mogoșoaia”,Ovidiu Șimonca.

Camera lui Marin Preda de la Casa de oaspeti Elchingen. Foto credit: Ovidiu Simonca.
Camera lui Marin Preda de la Casa de oaspeti Elchingen. Foto credit: Ovidiu Simonca.

 

 

 

 

O vizită la Mogoșoaia, în weekend, acum sau în următorul, ar fi o opțiune pentru cei care vor să lase în urmă zbuciumul și aglomerația orașului”

Timp de trei ani, la Mogoșoaia, cu o încrâncenare și un devotament exemplare, Marin Preda a scris “Cel mai iubit dintre pământeni”, roman care a apărut la începutul anului 1980. Mogoșoaia era un loc binecuvântat, care îi asigura liniștea lui Marin Preda. La București era familia, erau treburile de la Editura Cartea Românească (din 1970, Marin Preda era directorul acestei edituri, care s-a deschis spre literatura română, Marin Preda dovedind că știe să-și sprijine confrații. La Mogoșoaia, în acea cameră, Marin Preda a murit pe 16 mai 1980. Acest noiembrie 2022 este învăluitor prin căldură și prin soarele care este încă puternic. O vizită la Mogoșoaia, în weekend, acum sau în următorul, ar fi o opțiune pentru cei care vor să lase în urmă, pentru câteva ore, zbuciumul și aglomerația orașului. La solicitarea Marianei Sipoș, în perioada 2-13 noiembrie 2022, camera în care a locuit scriitorul Marin Preda și expoziția (deschisă în 23 octombrie) de fotografii – realizate de Vasile Blendea și Ion Cucu – amenajată la etajul vilei rămân deschise publicului”, a mai spus jurnalistul cultural și scriitorul Ovidiu Șimonca pe facebook.

Camera lui Marin Preda de la Casa de oaspeti Elchingen. Foto credit: Ovidiu Simonca.

Cookies