Singurul catalog al clădirilor istorice din București al ultimilor 21 de ani. 400 de arhitecți și urbaniști lucrează voluntar la proiect

18 apr. 2022
1770 Afișari
Singurul catalog al clădirilor istorice din București al ultimilor 21 de ani. 400 de arhitecți și urbaniști lucrează voluntar la proiect

Cum salvăm patrimoniul în București, în ziua în care îl sărbătorim. Bucureștiul are 18.000 de clădiri istorice neinventariate, iar ultimul catalog datează de acum 21 de ani.

Astăzi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice, Asociația care crează proiecte pentru restaurarea și conservarea memoriei Capitalei, dar care, totodată, se ocupă și de îmbunătățirea legislației privind protecția patrimoniului construit și a zonelor istorice din oraș, a anunțat că lucrează la inventarul clădirilor istorice din București.

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) anunță că finalizează anul acesta inventarul Catalog București al celor 18.000 de imobile din zonele istorice ale Bucureștiului. E vorba de 18.000 de fișe de inventar, cu 44 de informații specifice fiecare și între 3 și 5 fotografii.

„Aș fi vrut să spunem azi, că, “gata! orașul e salvat!”, dar chiar dacă nu salvează orașul, acest proiect a reușit să facă, prin munca voluntară a peste 400 de arhitecți și urbaniști, ceea ce statul nu a reușit în 21 de ani (de când trebuia inventarieriat țesutul istoric al Bucureștiului)”, scrie pe Facebook Edmund Niculușcă, directorul ARCEN.

Niculușcă crede că problemele vechi de zeci de ani ale orașului nu se rezolvă peste noapte, „pentru că nu există salvatori”, dar există etape în muncă care pot duce la obiectivul pe care și l-au propus. „Și ceea ce e frumos, e că fiecare poate contribui la asta!”, spune el.

În etapa a doua, ARCEN va putea începe modificarea celor 98 de regulamente ale zonelor protejate, pe baza datelor colectate, „dacă autoritățile vor dori”.

„Noi vom pune, oricum, datele la dispoziția lor. Am făcut o parte din drum. Avem cea mai completă baze de date despre Bucureștiul istoric ”, a precizat directorul ARCEN.

Te-ar putea interesa și:

Cookies