Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique

21 ian. 2022
4528 Afișari
Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique

De curând, Bucureștiul s-a îmbogățit, la propriu, cu un nou bistro/restaurant. Proprietar și bucătar? Nimeni alta decât Mazilique, zisă și Cristina Mazilu, food blogger și sursă de inspirație, de vreo 13 ani (dacă nu mai mult), pentru foarte multă lume. Okay, poate nu foarte multă, dar destulă încât să fie cunoscută într-o bulă cât de cât dodoloață.

Legenda spune că, dacă în pandemie ai mâncat banana bread (Well, d’oh!), sunt șanse destul de mari să fi fost preparat/preparată chiar după rețeta de pe blogul Mazilique. Uite aici faimoasa rețetă de banana bread, care datează din 2009. Mazilique are mult porecle. Unii, cum e nevastă-mea, spre exemplu, o numesc pe ascuns “mama la quiche-uri”, “regina la tarte” sau “ia să văd ce-o mai gătit nebuna aia de “Mazi”.

Personal, m-am bucurat foarte mult când soția din dotare a început să facă niște quiche-uri minunate, fără a ști, însă, care este izvorul inspirației. Iaca, am aflat. Mai bine mai târziu decât niciodată. Și acu’, întrebarea e: ce mă fac? Pentru că, pe nepusă masă, am devenit fan înfocat al quiche-urilor de pretutindeni, lucru vizibil și citibil în tot jurnalul “Mănânc pentru tine”.

În fine. Revenind, după 13 ani de scris și gătit în online mi se pare destul de normal să-ti deschizi propriul bistro, deci iată-mă-s în Cartierul Evreiesc, pe strada Romulus 85, să văd și eu care-i șpilu, care-i treaba, de unde izvorăsc quicheurile și tartele, galletele și banana brezii, bredele sau care o fi pluralul de la banana bread.

Clădirirea ARZU. Before and After. Strada Romulus 85

Cartierul Evreiesc din București este, fără doar și poate, în plină renaștere. Mai jos, o poză făcută în 2013 clădirii care astăzi găzduiește ARZU. În dreapta, foto făcută de mine pe 20 ianurie 2022. Am aflat de la sursă că, cică, asta ar fi fost casa unui negustor grec de pește. Interesant.

ARZU. Before & After

arzu

Minimalist, cu un aer nordic, curat și primitor, am văzut doar (așa cred) prima parte din ARZU, adică cea cu vitrina cu mâncare, espressorul cu cafea de specialitate și imediat în dreapta rafturile cu bunătăți de prin toată lumea: brânzeturi, ciocolăți, caramele franțuzești, sosuri și tot felul de alte chestii interesante curatoriate de Mazilique. De descoperit. Undeva, în spate, urmează, probabil, să fie deschisă și bucata unde se va putea mânca la interior. Poate și terasă? Momentan, e doar cu take away. Meniul e mereu în continuă schimbare, în funcție de anotimp, inspirație, astfel că mereu găsești ceva nou. Așa mi s-a zis. Responsabilă cu servirea & gătitul: Mazilique. Așa că, dacă vrei să cunoști omul din spatele www.mazilique.ro…

După câteva vorbe schimbate cu ea, am descoperit un om normal, o fată mișto, fără ifose de „influenker”, iar ca personalitate, așa pe ffwd cât am apucat, mi-a dat senzația unui mix de Julie & Julia, din filmul cu același nume. Dacă n-ai văzut filmul, pune mâna și descarcă-l de pe torrenți fă-o. O să-ți placă.

Am mâncat pentru tine de la arzu

Kisir, adică un fel de salată de bulgur cu roșii, melasă și semințe de rodii, pătrunjel, mentă, chimion și migdale | 25

Quiche cu ceapă caramelizată, cu brânză Gruyère | 24

Quiche cu somon afumat și mac | 26

Oasis Cake – prăjitură de sorginte iraniană, însiropată cu miere, șofran, apă de trandafir | 21

Flourless Chocolate Cake – tort super cremos cu ciocolată Callebaut | 23

Banana bread Mazilique – THE ONE and only | 12

Judecata de Apoi

Înainte de asta, o întrebare retorică, desigur: “Cam ce gust ar trebui să aibă niște rețete probate, curatoriate, bibilite, finisate și refinisate pe parcursul a 13 ani?”

Kisir, adică un fel de salată de bulgur cu roșii, melasă și semințe de rodii, pătrunjel, mentă, chimion și migdale | 25

Am ales kisirul pentru că părea fresh și pentru că bucătăria turcească și chiar mai îndepărtată: persană, iraniană (partea aia) a început să crească în ochii mei datorită combinațiilor exotice, cu mentă și mult pătrunjel, mult pătrunjel, preparatul meu favorit fiind kuku sabzi, o bombă de verdeață specifică bucătăriei persane. În orice caz, în cazul kisirului de față, pur și simplu nu te poți opri din mâncat. E fresh, e dulceago-acrișor, ușor de mâncat, nu “te umflă” cum s-ar spune. Fresh e cuvântul care i se potrivește. Repetabil/10

kisir de la arzu
kisir de la arzu
kisir de la arzu 

Quiche cu ceapă caramelizată, cu brânză Gruyère | 24

De departe, quiche-ul meu și felul meu preferat din tot ce-am cumpărat de la Arzu. De aproape, miroase extrem de bine și poate că de vină e și brânza Gruyère de care am dat cu nasul acum și, vorba cântecului, Je ne regrette rien. Gruyère este o brânză din lapte de vacă, dulce, dar ușor sărat, cu un gust bogat, cremos, și care, ce să vezi, se pupă de minune cu ceapa caramelizată. Dacă pun la socoteală și blatul copt la perfecție…Doamne, c-am înghițit în sec. Iar.

Quiche cu ceapă caramelizată

Quiche cu somon afumat și mac | 26

Ceva somon afumat, brânză maturată, multă verdeață, mac și clasicul blat subțire, puțin crunchy, fac din quicheul ăsta un must try pentru oricine ajunge pe la ARZU. Gustând și tot gustând îmi ziceam în gând: “Bă, ce bine se pupă cu macul ăsta. Incredibil!” Ce *** face de-i iese așa bun? Probabil nu voi afla niciodată.

Quiche cu somon afumat și mac

Oasis Cake – prăjitură însiropată cu miere, șofran, apă de trandafir | 21

Există vorba aia: “nu știe țăranu’ ce-i șofranul!” Paradoxul e că eu sunt un țăran, prin definiție, doar că mai și gătesc cu șofran, din când în când, când îmi permite bugetul. Prăjitura asta cu textură de mămăligă e o plăcere, mai ales pentru fanii dulciurilor turco-iraniene. Are un parfum aparte, deosebit, și un gust pe măsură. Extrem de gustoasă!

Oasis Cake – prăjitură de sorginte iraniană, însiropată cu miere, șofran, apă de trandafir
Oasis Cake – prăjitură de sorginte iraniană, însiropată cu miere, șofran, apă de trandafir
Oasis Cake – prăjitură de sorginte iraniană, însiropată cu miere, șofran, apă de trandafir

Flourless Chocolate Cake – tort super cremos cu ciocolată Callebaut | 23

E! Aici e aici! Un tort fără blat cum ar veni, ciocolată pură, moushy, potrivit de dulce. Balansul ăla optim între dulce și amărui. Așa se întâmplă când folosești ingrediente tip “la crème de la crème”, precum ciocolata neagră belgiană Callebaut. Se mănâncă cu lingurița, ca o veritabilă delicatesă. Nu mai spun că garnitura perfectă e o cafeluță bună. După gust. Chapeau!

Flourless Chocolate Cake
Flourless Chocolate Cake

Banana bread Mazilique – THE ONE and only | 12

Și cum cei din urmă vor fi mereu cei dintâi, după ce-am balotat 2 tone de banana bread în pandemie, evident că nu puteam să nu cumpăr măcar o felie direct de la sursă. Având în vedere că are același gust ca banana bread făcut de nevastă-mea, acum sunt destul de confuz. Ori face nevastă-mea banana bread bun, ori Mazilique, nici nu mai știu. Evident, gustos.

Banana bread Mazilique
Banana bread Mazilique
Banana bread Mazilique

A venit nota!

Total ARZU: 140 de lei, cu tot cu cafea.

Voi mai mânca pentru tine de la ARZU. Da.

Iar tot ce-am luat eu mai sus satură lejer 3 oameni, dar nah, știi cum e: trebuia să gust.

Și cam asta a fost pentru astăzi cu ARZU. Mă bucur că există. Mă bucur că în București se mănâncă din ce în ce mai bine și îi urez lu’ Mazilique (și mai) mult succes!

PS: Dar iată pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies