Din ce materiale sunt realizate implanturile dentare plasate direct în os? (P)

31 mart. 2023
46 Afișari
Din ce materiale sunt realizate implanturile dentare plasate direct în os? (P)
Sursă foto: freepik.com

Pentru majoritatea pacienților care și-au pierdut dinții, soluția ideală este reprezentată de tratamentul cu implanturi dentare plasate direct în os. Acestea susțin apoi o lucrare fixă definitivă, care arată și se comportă, din toate punctele de vedere, la fel ca dinții naturali.

Materialele folosite cel mai frecvent sunt titanul, care a reprezentat primul material utilizat de către medicii de specialitate, și zirconiul, apărut ulterior și care, la rândul său, oferă beneficii semnificative. Iată caracteristicile fiecăreia dintre aceste două variante!

Avantajele și dezavantajele unor implanturi dentare din zirconiu

Substanță realizată din oxid metalic de culoare alb-pudrat, zirconiul dentar este înalt biocompatibil cu organismul uman și se remarcă printr-o durată îndelungată de viață. Aceasta se explică printr-o rezistență deosebită la coroziunea chimică și prin faptul că materialul prezintă o atracție bacteriană scăzută. De asemenea, nu prezintă riscuri alergice.

Pacienții preferă această soluție și din considerente de natură estetică. Într-adevăr, culoarea albă și transluciditatea caracteristice zirconiului dentar oferă lucrării un aspect cât se poate de natural. În plus, materialul poate fi ușor colorat, astfel încât să capete exact nuanța potrivită pentru a se asemăna în cea mai mare măsură cu dintele natural al pacientului.

Dezavantajele sunt mai puține la număr, comparativ cu beneficiile. Este vorba despre o elasticitate redusă, care sporește riscul micro-fracturilor. De asemenea, prețul este mai ridicat comparativ cu al altor implanturi dentare de la Dental Premier, precum al celor realizate din titan.

Avantajele și dezavantajele unor implanturi dentare din titan

În primul rând, trebuie spus că și acest material se remarcă printr-un grad înalt de biocompatibilitate cu organismul uman, care va accepta inserțiile rapid și fără probleme. O altă trăsătură comună cu zirconiul este reprezentată de rezistența pe termen lung.

În plus, titanul prezintă avantajul unei folosiri care a început cu mai mulți ani înaintea zirconiului, ceea ce înseamnă că, datorită perioadei îndelungate de cercetare, toate proprietățile sale sunt foarte bine cunoscute de către specialiștii în domeniu.

Majoritatea soluțiilor existente pe piață sunt realizate din titan, ceea ce înseamnă că oferta aflată la dispoziția pacienților este extrem de bogată și de variată. De aici decurge și un alt avantaj, reprezentat de prețul atrăgător, mai scăzut decât în cazul altor variante.

În ceea ce privește dezavantajele unor implanturi dentare din titan, acestea îi vizează pe pacienții cu gingii subțiri și translucide, care sunt predispuși la retrageri gingivale. În cazul lor, există riscul apariției unei colorări gri-închis a zonei implantului, care influențează în mod negativ rezultatul estetic, nu și funcționalitatea.

O problemă poate să vizeze și persoanele care suferă de unele afecțiuni autoimune, precum artrita reumatoidă sau boala Crohn. Uneori, ionii metalici eliberați de titan pot să provoace inflamații sau iritații locale.

În fine, în cazuri extrem de rare unii pacienți au o reacție alergică la acest metal. Totuși, trebuie subliniat faptul că titanul utilizat în ultimii ani în stomatologie este de o puritate din ce în ce mai mare, astfel încât riscurile de această natură sunt de fapt foarte scăzute.

Alegerea unor implanturi dentare potrivite se face, întotdeauna, împreună cu medicul specialist, ținându-se cont inclusiv de corelarea tipului de coroană dentară cu materialul ales pentru șuruburi. Mergi la o clinică stomatologică și vezi care este cea mai bună soluție pentru tine!

Cookies