Din 15 august se dau amenzi de 200 lei/zi și se blochează roți în București. Parcarea în centrul Capitalei, pe locurile administrate de municipalitate, nu mai este gratuită

02 aug. 2022
3018 Afișari
Din 15 august se dau amenzi de 200 lei/zi și se blochează roți în București. Parcarea în centrul Capitalei, pe locurile administrate de municipalitate, nu mai este gratuită
Sursa: Compania municipală parking București

Parcarea în centrul Bucureștiului, în zonele deținute de municipalitate, va fi un lux începând din 15 august 2022. În timpul verii, s-au marcat locurile de parcare deținute de Primăria Capitalei care anunța, prin viceprimarul Stelian Bujduveanu, că va aplica o politică agresivă de taxare a parcării. Astfel, de la jumătatea lunii august se vor aplica amenzi substanțiale dacă nu se achită anticipat tariful, la momentul sosirii în parcare.

Amenda este de 200 lei/zi, iar imobilizarea autovehiculului prin blocarea roților se face până la stingerea obligației de plată, anunță Compania Municipală Parcking București S.A.

Chiar dacă nici până acum parcarea nu era gratuită în parcările administrate de Primăria Capitalei, neaplicarea unor amenzi nu atrăgea nicio răspundere din partea șoferilor în cazul neachitării tarifelor de parcare.

Tarifele de parcare diferă în funcție de zonă. Cel mai scump este în zona zero, unde o oră de parcare costă 10 lei.

Taxa de parcare se poate achita prin aplicația parking București, prin SMS la numarul 7458 sau cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipala Parking Bucuresti S.A.

În vara anului 2022, Primăria Capitalei s-a apucat masiv de hașurat/marcat locurile de parcare din interiorul inelului median de circulație, adică centrul orașului, astfel încât să nu se mai poată parca gratuit în această zonă. De asemenea, șoferii, care au parcat pe locurile administrate de primărie, au primit fluturași în parbrize în care au fost anunțați de schimbarea politicii privind plata parcării.

Îți mai recomandăm să citești și:

Ultimele date despre locurile de parcare deținute de Primăria Capitalei sunt din iunie 2022, când municipalitatea preciza că are circa 13.000 de locuri de parcare și își propune să ajungă la 30.000 în zona centrală.

Majoritatea locurilor de parcare se află în zona centrală a Capitalei, cu granițe la Calea Dudești (sectorul 3) sau Calea Moșilor (sectorul 2), cartierul Cotroceni (sectorul 5) și zona Băneasa din Nordul Capitalei.

Harta parcărilor poate fi găsită ușor https://parkingbucuresti.ro/ sau în aplicația Parking București.

Aplicația Parking București este de ajutor și în găsirea în cel mai scurt timp a parcajelor din apropierea destinației alese și a locurilor libere aferente acestora. Mai mult, softul va configureaza ruta optimă spre parcarea dorită.

Tarife de parcare în zona 0, zona 1, zona 2 din București

Tarifele diferă în funcție de zonă. Cel mai scump este în zona zero, unde o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 – 5 lei şi pentru zona 2 – 2,5 lei.

Plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

Pentru persoanele fizice, abonamentele lunare sunt cuprinse între 210 lei și 1.050 de lei, iar pentru persoanele juridice între 280 de lei 1.400 lei.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

Modalități de plată

Aplicatia „Parking Bucuresti” este utilă pentru a plăti rapid contravaloarea locului ocupat.  Aplicația „Parking Bucuresti” se poate descăra gratuit din AppStore sau din Google Play si și se poate crea un cont personal pentru a beneficia de toate avantajele ei.

Prin „Parking Bucuresti” App se poate achita anticipat, online, tariful de parcare folosindu-va cardul bancar sau prin SMS la numarul 7458. Ramane, însă, valabila si alternativa de plata cu cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipala Parking Bucuresti S.A.

Începând cu luna septembrie, se poate plăti parcarea publică din Capitală și prin intermediul aplicației Am parcat.

Ce investiții în parcări a anunțat municipalitatea în 2022

Consiliul General al Municipiului București a aprobat bugetul Companiei Municipale de Parking pe 2022. În document sunt prevăzute investiții de 26 milioane de lei în digitalizarea serviciului, dar și o nouă strategie pentru centrul Capitalei. Cu acești bani, compania și-a propus să dubleze în acest an numărul de locuri de parcare, prin marcarea acestora acolo unde este posibil pe domeniul public, să monteze parcometre și bariere, să pună stâlpișori pentru ca în zonele respective să nu se maai poată parca gratis pe trotuar, iar inspectorii să verifice și să blocheze roțile mașinilor parcate neregulamentar.

De cele 26 milioane lei urmau să fie cumpărate următoarele:

  • infrastructură de comunicații pentru inspectorii care vor verifica dacă a fost plătită taxa de parcare
  • soluții pentru închiderea cu barieră a 10 parcări publice: Alba Iulia, Cina, Expoziției, Herăstrău – Pavilion H, Herăstrău Parc, Peco Bariere, pescăruș, Sfânta Vineri, Piața Presei Libere, Piața Victoriei
  • 300 de parcometre care ar acoperi 20.000 de locuri de parcare; se renunță la taxatorii din parcări
  • 40 de terminale pentru inspectorii de parcare;
  • camere video și software de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare;
  • 20 de automobile electrice pentru inspectorii de parcare;
  • două autospeciale pentru ridicarea mașinilor;
  • 200 de dispozitive de blocare a roților mașinilor parcate neregulamentar;
  • 3.500.000 lei pentru amenajarea de noi locuri de parcare și întreținere cele existente;

Compania Municipală Parking și-a propus să încaseze 1 milion de lei pe zi din administrarea parcărilor publice ale Primăriei Capitalei.

Îți mai propunem să citești și:

Cookies