Dilemele oamenilor legate de Legea bacșișului. Patron de restaurant: „Ce fac, întreb clientul în avans cât lasă?”. Altă-ntrebare: „Cum procedez la coafor?”

14 dec. 2022
2467 Afișari
Dilemele oamenilor legate de Legea bacșișului. Patron de restaurant:
Dilemele oamenilor legate de Legea bacșișului. Patron de restaurant: "Ce fac, întreb clientul în avans cât lasă?". Altă-ntrebare: "Cum procedez la coafor?"/ Sursa foto: Inquam

Românii au la dispoziție două săptămâni ca să se familiarizeze cu Legea bacșișului, dacă aceasta va fi promulgată de președintele Iohannis și, astfel, se va păstra termenul de 1 ianuarie 2023, la care ar trebui să intre în vigoare.

În agora internetului, câteva persoane și-au expus dilemele legate de felul stânjenitor în care vor reacționa atât clienții, cât și chelnerii sau prestatorii de servicii.

”Ce fac eu acum, întreb clientul în avans dacă lasă și el ceva?” este nedumerirea exprimată de un patron al unei cafenele dintr-o zonă turistică. Iar dilema este legată de oamenii care nu au bani sau au doar ”doi lei”. ”El se simte obligat implicit, noi cerșim explicit”, spune aceasta, într-o postare care a strâns aprecieri pe Facebook.

 

Legea adoptată marți, 13 decembrie, spune ce trebuie făcut în astfel de situații: „Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat”. Amendamentul îi aparține deputatului PNL Bogdan Huţucă la iniţiativa legislativă, înainte de adoptare și trimiterea legii la promulgare.

 

O altă dilemă este cea legată de bacșișul la coafor

Dacă ne imaginăm sau credem că vom trece cu brio situația stânjenitoare de la restaurant, cum se va proceda la coafor, la cosmetică sau pentru orice servicii unde mai lăsăm bani în plus. Oamenii își pun problema și în felul acesta, că vor fi nevoiți să se gandească la cât scot în plus din buzunar.

”Bacșișul este o acțiune personală, cât de mulțumit am fost de servicii, de relația pe care am avut-o cu persoana recompensată și chiar de starea emoțională personală din acel moment și mi se pare meschin să fiscalizezi așa ceva.”, spune o altă persoană care întreabă cum va face la coafor sau la cosmetică.

 

Ce prevede Legea Bacșișului trimisă la promulgare

Camera Deputaţilor a adoptat marți, 13 decembrie, decizional proiectul de lege iniţiat de fostul senator Eugen Teodorovici care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral, iar banii din bacşiş vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi nici nu intră în zona de aplicare TVA, scrie Hotnews.

Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Pe 8 noiembrie, când a fost emis raportul favorabil la proiectul de lege, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, deputatul PNL Bogdan Huţuca arăta că bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plăţii în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacşişul să fie plătit de clienţi şi atunci când plătesc cu cardul şi atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacşişul ca şi cheltuială de protocol, deductibila in limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explica atunci Huţucă.

Cât își oprește statul din banii în plus dați de clienți

De asemenea, legea stabileşte clar că bacşişul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in acelaşi timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială, distribuirile de bacşişuri către salariaţi. Deci singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%

Bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului. Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.

Firmele vor putea deconta și bacșișul, care va fi trecut și pe factură

Un alt amendament admis al lui Bogdan Huţucă prrevede că „în situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta.

Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal”.

În plus, sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.

Îți mai recomandăm și:

Dilemele oamenilor legate de Legea bacșișului. Patron de restaurant:
Dilemele oamenilor legate de Legea bacșișului. Patron de restaurant: „Ce fac, întreb clientul în avans cât lasă?”. Altă-ntrebare: „Cum procedez la coafor?”/ Sursa foto: Inquam

 

Cookies