DIICOT solicită ca un procuror să asiste în Marea Britanie la audierea jurnaliştilor

de:
20 aug. 2016
0 Afișari
DIICOT solicită ca un procuror să asiste în Marea Britanie la audierea jurnaliştilor

Potrivit News.ro, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) avansează cu ancheta din dosarul Sky News şi solicită permisiunea de a trimite un achetator în Marea Britanie, pentru lămurirea circumstanţelor în care jurnalistul Stuart Ramsay a furnizat postului de televiziune materialul în care se arată că din România pot fi cumărate arme de război inclusiv de către terorişti, precum şi modalitatea în care factorii de decizie din Sky News au difuzat reportajul.

Procurorii DIICOT au transmis, vineri, autorităţilor din Marea Britanie cererea de comisie rogatorie în vederea audierii jurnalistului britanic Stuart Ramsey şi a echipei acestuia, care au realizat reportajul despre traficul de arme din România.

În cadrul comisiei rogatorii, anchetatorii au formulat şi o cerere prin care solicită permisiunea ca un procuror DIICOT să meargă în Marea Britanie pentru efectuarea de acte de cercetare. Dacă această cerere ar fi admisă, procurorul ar putea asista la audierea celor trei jurnalişti de la Sky News puşi sub acuzare pentru transmitere de informaţii false, dar şi audierea altor persoane, au declarat, surse judiciare.

Sursele citate au precizat că este posibil ca Stuart Ramsay să nu fi fost factorul decizional care a permis transmiterea pe postul de televiziune a materialului realizat în România, iar în acest context, „trebuie ascultat şi Sky News”.

Până acum au fost ascultaţi colaboratorii români, acum trebuie ascultaţi şi cei de la Sky News. Ramsay este posibil să fie doar colaborator acolo. Trebuie să spună factorii de decizie şi cei care au aruncat materialul în eter„, au precizat sursele judiciare.

Prin comisia rogatorie transmisă Marii Britanii trebuie îndeplinită aducerea la cunoştinţă a învinuirilor celor trei jurnalişti britanici, audierea acestora, dacă doresc să dea declaraţie în calitate de suspect, primirea oricăror probe în apărare pe care aceştia vor dori să le depună la dosarul cauzei prin avocaţii lor, audierea altor persoane, precum şi lămurirea surselor de finanţare ce au stat la baza realizării materialului fals despre traficul de arme din România.

Trebuie să vedem inclusiv dacă s-a plătit, să vedem ce bani au ieşit de acolo, să vedem care a fost demersul jurnalistic„, au mai spus sursele citate.

În dosarul Sky News deschis de procurorii DIICOT, Stuart Ramsay şi alţi doi jurnalişti britanici de la postul de televiziune care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriţi penal din 11 august, pentru transmitere de informaţii false.

Complicii din România ai jurnaliştilor britanici – Mihai Aurelian Szanto şi fraşii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics – au fost arestaţi preventiv în 12 august, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi complicitate la comunicarea de informaţii false.

Potrivit DIICOT, datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse în materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv în mediul virtual, ştiind că persoanele care apăreau nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate şi prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal, „au pus în pericol securitatea naţională”.

Instanţa a apreciat că „toate aceste acţiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”.

Jurnaliştii de la Sky News le-au cerut în mod expres celor trei complici să vorbească în timpul filmărilor în limba română, chiar dacă limba lor maternă este limba maghiară, susţin procurorii DIICOT.

Anchetatorii spus că jurnaliştii britanici au discutat cu Mihai Aurelian Szanto detaliile filmării, i-au cerut ca persoanele care apăreau în calitate de „traficanţi de arme” să poarte cagule, i-au precizate întrebările şi răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea aceştia, au cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită şi cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură.

Procurorii mai arată că, întrucât jurnaliştii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, Attila Csaba Pantics i-a cerut unei alte persoane să-i împrumute o armă marca UM SADU, calibrul 7,62X39, armă de colecţie pe care acesta o deţinea legal.

Jurnaliştii britanici i-au oferit lui Aurelian Mihai Szanto 2.000 de euro, pentru realizarea „investigaţiei jurnalistice”, din care acesta a oprit 1.000 de euro, iar restul sumei urma să fie împărţită între fraţii Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics, potrivit procurorilor.

Jurnalistul Stuart Ramsay a scris, săptămâna trecută, pe contul său de Twitter, că reportajul său despre vânzarea ilegală de arme în România este real şi se întreba de ce ar fi cineva certat în instanţă pentru că „dezvăluie o realitate”.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, în 10 august, că susţine în totalitate, în continuare, materialul privind presupuşii traficanţi de arme din România.

Cookies