Diferenţe de 1.750 de euro/mp între apartamentele din aceeaşi zonă, în funcţie de anul construcţiei

de:
10 dec. 2015
0 Afișari
Diferenţe de 1.750 de euro/mp între apartamentele din aceeaşi zonă, în funcţie de anul construcţiei

In Bucuresti, preturile pe mp pentru locuinte variaza foarte mult de la o zona la alta si respectiv in functie de anul de constructie al imobilului. Preţul este influenţat şi de alti factori determinanti, precum facilitatile oferite de imobil, finisajele, compartimentarea, suprafata, etajul sau panorama.

„Luand ca reper Piata Victoriei, un apartament de 3 camere intr-un imobil nou (receptie 2011) s-a tranzactionat pentru un pret de 2.250 euro/mp, in timp ce, in aceeasi zona, un apartament cu suprafata similara, insa intr-un imobil expertizat si inregistrat cu risc seismic 1, contruit in perioada anilor 1930, s-ar tranzactiona la maxim 500-600 euro/mp. Diferentele sunt foarte mari, iar daca discutam despre zona ultracentrala si zona de Nord, diferentele de sute de euro/mp provin si doar din finisajele prezente, respectiv facilitatile imobilului (piscina interioara/exterioara, spatii verzi, locuri de parcare, paza, sala de fitness etc)”, a declarat Madalina Vasile, broker owner RE/MAX Properties Bucuresti.

Potrivit acesteia, pe piata locala exista si o perceptie eronata cand se discuta subiectul blocuri noi, întrucât sunt proprietari care isi numesc imobilele blocuri noi, desi ele sunt construite in 1986 sau 1992. „Imobilele noi sunt clar cele ce au fost contruite in maxim ultimii 10 ani; nu poti numi bloc nou o contructie care are deja aproape 30 de ani, iar multi proprietari forteaza putin lucrurile, mai ales daca imobilul lor a trecut printr-un proces de reabilitare. Statistic vorbind, daca facem referire la aceeasi zona, intre un imobil nou contruit si un imobil construit dupa 1980, diferenta ar trebui sa fie undeva in jur de 30% -35% din pret”, a explicat Mădălina Vasile.

Ce trebuie să ştii atunci când cauţi o locuinţă

Potrivit Mădălinei Vasile, cei care îşi caută o locuinţă trebuie să stabilească exact ce este important pentru ei la nivel de locatie şi care sunt nevoile la care zona in care este amplasata proprietatea ar trebui sa raspunda. „Cele mai multe aspecte urmarite, de regula, de bucuresteni sunt cele legate de acces la metrou sau alte mijloace de transport in comun, apropiere fata de un parc sau fata de centre comerciale. Un alt aspect important este starea imobilului in care urmeaza sa achizitioneze proprietatea, este vechi sau nou, este intretinut bine sau nu. De multe ori, starea in care se gaseste un imobil spune multe despre abilitatile, si respectiv, despre interesul pe care administratorul si ceilalti proprietari si-l dau in a crea acolo un mediu bun. Din punctul meu de vedere, acesta este un aspect demn de luat in calcul.

De asemenea, relevanta este si lichiditatea unei proprietati. Noi ne sfatuim toti clientii sa se gandeasca inainte de a cumpara o proprietate daca aceasta se poate vinde sau inchiria usor. Trebuie ca orice cumparator, indiferent cat de decis este in momentul achizitiei sa exploateze poate chiar si 30 de ani proprietatea pentru uzul personal, sa se gandesca daca, in cazul in care, ceva intervine in planurile sale, va putea intr-un timp relativ scurt sa isi recupereze investitia sau sa isi acopere macar partial amortizarea acesteia”, a completat broker owner-ul RE/MAX Properties Bucuresti.

Cookies