Nopțile geroase care au venit în ultimele săptămâni în București au dat peste cap mersul orașului, inclusiv pentru Societatea de Transport București (STB). Compania care se ocupă de transportul în comun în Capitală a recurs la o măsură unicat pentru a face față condițiilor meteo extreme și cererii crescute. Astfel, a lăsat deoparte autobuzele hibride și a mers pe mâna „dieselarelor” Mercedes Benz Citaro.
Societatea de Transport București a resimțit din plin gerul și zăpada care s-au lăsat asupra Capitalei în ultimele două săptămâni, iar acest lucru a afectat întreaga activitate a operatorului de transport de comun din București. Condiții meteo mai vitrege, flux mai mare de călători, autobuze, tramvaie și troleibuze mai murdare și la interior și la exterior și multe altele.
Odată cu venirea zăpezii și a gerului, STB a trecut autobuzele hibrid achiziționate în ultimii ani pe linia „a doua” și a recurs la vehiculele mai vechi din flotă, respectiv la autobuzele Mercedes Benz Citaro pe motorină, Euro 3 și Euro 4, cumpărate în perioada 2006-2009. Consumul este unul mai mare, însă probabil această măsură s-a luat din raționamente ce țin de autonomia bateriilor la frig din modelele electrice și Euro 6 Otokar și Mercedes Benz.
Pe lângă un consum de combustibil considerabil mai mare și gradul de poluare mai ridicat, STB a recurs și la o măsură inedită: motoarele acestora nu au fost oprite pe timpul nopții, pentru a supraveghea și a evita defecțiunile cauzate de pornirea la rece.
Astfel, pentru a evita înghețul și defecțiunile, autobuzele au fost lăsate pornite peste noapte chiar dacă nu funcționau, fiind în același timp monitorizate. Este o măsură discutabilă, deoarece și consumul la staționare este unul ridicat, fiind o metodă neprietenoasă atât cu mediul, cât și cu bugetul STB.
Situația vine în întâmpinarea îngrijorărilor legate de fiabilitatea și rezistența în timp a autobuzelor marca Otokar achiziționate începând cu 2019 de Primăria Municipiului București. Potrivit surselor B365.ro, șoferii se îndoiesc de fiabilitatea și de calitatea pe care o vor prezenta autobuzele Otokar Kent C în viitor, mai ales în condițiile în care garanția va expira începând cu anul 2027.
Alte probleme precum instalațiile de uși care nu funcționează corespunzător (exemple: pe unele modele ușa șoferului nu poate fi deschisă singură, dacă e acționată doar ușa din spate se deschid toate ușile de acces), scaunele sunt fixe și nu asigură confortul tuturor șoferilor dar și alte probleme ce țin de sistemele și instalațiile electrice (care posibil se află și în spatele autobuzelor care au luat foc în ultimii ani, precum cazul cel mai recent de pe 6 februarie 2025), reprezintă motive de îngrijorare. De asemenea, mentenanța este una de durată și anevoioasă pentru autobuzele Otokar, potrivit surselor B365.ro, reparațiile întinzându-se pe mai multe săptămâni.
Potrivit Gândul, în perioada 1 decembrie 2018 – 28 februarie 2023 au fost raportate nu mai puțin de 26.035 defecțiuni tehnice la autobuzele Otokar.