Diego este etern. Diego es eterna. Trei documentare-școală despre Copilul de Aur (El Pibe d’Oro) care-a plecat dintr-o cocioabă și a ajuns Dumnezeul fotbalului

27 nov. 2020
99 Afișari
Diego este etern. Diego es eterna. Trei documentare-școală despre Copilul de Aur (El Pibe d'Oro) care-a plecat dintr-o cocioabă și a ajuns Dumnezeul fotbalului
Maradona, Dumnezeul copiilor săraci care joacă fotbal.

„Eu îi reprezint pe Neica Nimeni. Fotbalul este o minciună atunci când driblezi”. Știm cam totul despre el. Tabloidele, presa sportivă, toți s-au întrecut să scrie despre viața și performanțele sale sportive. A pus bazele fotbalului modern, a devenit Mâna lui Dumnezeu, („nu eu am dat golul, Dumnezeu L-a dat”). Uneori a trișat. S-a drogat, a băut, a făcut opt copii cu șapte femei diferite. Și-a intretinut familia, inca de la virsta de 15 ani. A dat totul pentru Napoli, totul pentru Argentina, totul pentru Mexic, totul pentru Lume. Pentru el, America Latină a înființat religia maradoniană, cu postere, liturghii și cântece de slavă, chipul său a fost zugravit pe ziduri si va rămâne idolul copiilor care joacă fotbal. A avut o viață frumoasă, dar cumplită. A murit în urma unui stop cardiac în locuința sa din orașul Tigre, Argentina, dupa ce suferise o intervenție chirurgicală pe creier, pentru extragerea unui cheag de sânge. Autoritățile din Argentina au declarat trei zile de doliu național iar orașul Napoli s-a trezit în lacrimi. Maradona a intrat în legendă. Mai jos, trei lecții de cine-verité, trei documentare remarcabile despre cel mai mare jucător de fotbal al secolului 20.

1. „Diego Maradona”, 2019, de Asif Kapadia

Asif Kapadia a câștigat un Oscar pentru documentar, în anul 2016, cu Amy (un film pe care va rog eu să-l vedeți, e despre Amy Winehouse, construit puternic, numai cu imagini de arhivă). Pentru Diego Maradona, Kapadia a reușit să strângă peste 500 de ore de filmări originale, niciodată văzute de marele public, pe care apoi le-a montat fără voice over, numai ambianțe, interviuri off și cadre vechi. Două ore de imagini cremă, o arhivă impresionantă, o poveste în imagini care se spune singură, poate cel mai veritabil portret făcut vreodată de un cineast unui sportiv.

diego maradona tanar cu piciorul pe mingie
Maradona: „Nu eu am dat golul, Dumnezeu l-a dat”.

Filmul surprinde doar perioada în care El Pibe d’Oro a jucat pentru FC Napoli, în anii 80. Atunci, cel mai sărac club din Europa cumpără cel mai scump jucător din lume. Antrenori, jurnaliști sportivi, prieteni și membri ai familiei sale dau mărturie pentru ascensiunea și decăderea lui Diego, un om distrus de prea multă celebritate, de capriciile suporterilor, de nemiloasa industrie a fotbalului și de Mafie. Cu o construcție narativă desăvârșită, filmul rămâne cel mai important document despre viața și cariera lui Maradona. Povestea începe cu Diego tânăr („pururi tânăr, înfășurat în manta-mi”) infofolit într-o blană opulentă : „Gloria mă interesează, nu banii” și se termină șapte ani mai târziu, la aeroport, unde întâlnim un alt Diego. Transformat, singur, cel mai singur om din lume, alungat de publicul italian, demonizat de jurnaliști, renegat de Club, suspendat pentru consumul de cocaină „Când am venit la Napoli m-au întâmpinat 85.000 de suporteri, acum plec singur. Fotbalul e un joc al minciunii”. S-a născut în cea mai săracă mahala din Buenos Aires, Vila Fioritta, fotbalul a fost cea mai frumoasă jucărie a lui, și-a întreținut familia inca de la vârsta de 15 ani.

diegp maradona pe yaht fumeaza trabuc
Maradona: „Mă drogam până miercuri și apoi trăgeam tare, aveam meci duminică”.

După ce a început să joace pentru FC Napoli, a uimit planeta, iar tentațiile au devenit tot mai mari, clanul La Camorra s-a insinuat în viața lui și Maradona a căzut în capcana cocainei: „mă drogam până miercuri, și apoi trăgeam tare, mă antrenăm din greu pentru că aveam meci duminică”. Toate napoletanele erau la picioarele sale, toată băutura, toate drogurile, tot mirajul puterii.

„Nu e înalt, nu sare bine. Creierul este cel mai important mușchi al său. Furia este combustibilul lui” spun apropiatii. Maradona a dat totul pentru Napoli, pentru ca în final să piardă totul. Când Argentina a jucat cu Italia, Maradona i-a îndemnat pe fanii lui din Napoli (care-l idolatrizau, napoletanii aveau fotografia lui la icoane) să țină cu el, adică să țină cu Argentina. Italia a pierdut și apoi i-a întors spatele. După înfrângere, La Repubblica titra pe prima pagină „Maradona este Diavolul. Diavolul locuiește la Napoli”.

diego maradona pictura murala la napoli
Pictură murală la Napoli, orașul în care Maradona a devenit celebru.

A creat un stil de fotbal, Maradona rămâne dribleurul coordonator de atac. Cine vede documentarul și este microbist mai mult decât cinefil, se poate delecta cu cele mai inedite urături de bine, de pe stadioanele din Italia, vezi meciul Napoli-Juventus, în care napoletanii sunt tratați cu vorbe grele, tipice pentru un popor cu sânge latin „nespălaților, sunteți scursura Italiei, țăranilor, Italiei îi este rușine cu voi”. Galeria Nordului și Galeria Sudului Italiei, față în față, pe stadion. Uitați-vă și veți descoperi un Diego afectuos, sensibil, pasional, tandru cu napoletanele care ar fi dat orice pentru o noapte cu el, foarte inteligent, îndrăgostit de mama sa, uluitor pe teren. Uitați-vă și veți descoperi cum Diego devine tot mai mult Maradona, obosit, deprimat, depășit de glorie, pentru că Gloria are întotdeauna un preț.

2. „Maradona by Kusturica”, 2008, de Emir Kusturica

De la Buenos Aires la Napoli, cu oprire în Cuba, Emir Kusturica surprinde povestea vieții acestui star ieșit din comun. Emir, cel mai mare fan Maradona, se află în dialog permanent cu idolul său. Filmările încep la Buenos Aires, continuă la Napoli, Cuba și în Belgrad, orașul lui Emir. Intenția regizorului a fost să găsească adevărata personalitate a lui Maradona, iar Diego a acceptat această colaborare intimă, s-a lăsat filmat non stop, la ziua de naștere a fetei sale, Dalma, în show-uri de televiziune sau la proteste împotriva sosirii lui George Bush în Argentina. Idol depravat, campionul copiilor săraci, „Maradona e o întreagă poveste, nu mai este nevoie să adăugăm ficțiune”, spune Kusturica.

diego maradona pictura murala argentina
Religia maradoniană are sute de mii de membri în America Latină.

3. „Maradona în Mexic” (2020), documentar serial, în stil Netflix

Netflix cu public țintă, cu muzică originală, un produs de consum, mai mult decât un film. Producția a fost lansată la începutul lunii noiembrie, puțin după ce Maradona a împlinit 60 de ani. Copilul de Aur al Balonului Rotund este reprezentat în trei roluri, cel al lui Dumnezeu, al Diavolului, dar și al lui Diego. Este Dumnezeu, dar este și Diavolul care la Cupa Mondială din anul 1986 a dat un gol infam cu mâna. Dacă filmul lui Asif Kapadi prezintă începuturile lui Maradona, pe vremea când era tânăr, strălucitor și juca pentru FC Napoli, Netflix se ocupă de sfârșit. Regăsim un Diego care pare mai bătrân decât este, un om care abia se mai mișcă. Are mari necazuri cu genunchii, serioase și severe probleme cardiace și respiratorii. Și cu toate acestea, fotbalul rămâne viața lui, antrenează o echipă săracă și necunoscută din Mexic, mai exact din Sinaloa, fieful celui mai mare cartel de droguri, orașul lui El Chapo, pentru că Diego face ce face și tot într-un oraș de mafioți se duce să lucreze. „Am venit aici că să dau totul, dacă regret ceva regret drogurile”.

diego maradona pe teren șutează
A murit Diego, a murit copilăria noastră.

Într-un interviu televizat, Maradona declara că își dorește un singur epitaf: „Mulțumesc Fotbalului, mulțumesc că am putut să joc fotbal”. Mulțumim, Maradona. A murit Diego, a murit copilăria noastră.

Cookies