Proprietarul InteRo Property Development a trimis o scrisoare către Curtea de Apel și ambasadele din România în care spune că Nicușor Dan blochează proiecte imobiliare, retrage autorizații și anulează PUZ-uri. Unul dintre acestea este proiectul lor SkyLight Residence, estimat la 1 miliard de euro, din Obor. Documnetul a fost trimis la Curtea de Apel și ambasadele din România ca să-l oprească pe Primarul Capitalei din a se mai opune proiectelor imobiliare ample.
Canadianul Michael Topolinski, cel care deține InteRo Property Development, a trimis o scrisoare către mai multe instituții publice prin care îl acuză pe Nicușor Dan că blochează mai multe proiecte de dezvoltare imobiliară, scrie Wall-Street.ro.
Proprietarul a zis că a deschis 39 de dosare care vizează autorizarea executării unor investiții și proiecte imobiliare în circumscripția Municipiului București pentru opri proiectele imobiliare. Iar deciziile privind aceste dosare sunt amânate de Primarul Capitalei.
Pe rolul instanțelor de judecată se află în prezent 39 de dosare prin care actualul Primar General, utilizând funcția sa precum și instituția UAT Municipiul București, a inițiat un număr de 39 de dosare care vizează autorizarea executării unor investiții și proiecte imobiliare în circumscripția Municipiului București, în special ale marilor investitori străini în România, și nu numai”, se arată într-un comunicat al dezvoltatorului transmis redacției Wall-Street.
Respectiva scrisoare a fost trimisă către Ministerul Justiției, Consiliul Suprem al Magistraturii, Curtea de Apel București și către ambasadele din România.
Primarul Capitalei a retras mai multe autorizații emise și a anulat PUZ-URI ale Primăriile Sectoarelor pentru diverse proiecte. În scrisoare, proprietarul canadian îl acuză că aceste anulări au fost făcute în mod abuziv.
Pentru anularea acestor PUZ-URI, Primarul General al Municipiului București, dl. Nicușor Dan, a comis o serie de abuzuri, cum ar fi, de exemplu, acela de a solicita Departamentului juridic din cadrul Consiliului General al Municipiului București să nu declare căi de atac împotriva hotărârilor în care această instituție pierduse procesele sau să formuleze „apărări” în sensul de a solicita admiterea acțiunilor în care sunt pârâți, ori de a formula cereri de intervenție prin care să sprijine demersul de anulare a actelor administrative considerate nelegale de către acesta și altele asemenea, a transmis proprietarul în scrisoare.
Potrivit acuzatorului, edilul a deschis 39 de dosare care vizau anularea autorizațiilor de construire emise de Primarul Sectorului 2, pe raza sectorului. Toate au fost pierdute, iar multe au fost transferate pe rolul Curții de Apel București pentru judecarea recursului. De asemenea, proprietarul a punctat că Nicușor Dan face presiuni asupra instanțelor de judecată ca acestea să dea un verdict în favoarea cererii lui.
Totodată, canadianul spune că amânarea proceselor de soluționare a acestor dosare este făcută pentru ca Nicușor Dan să nu-și piardă popularitatea politică și sprijinul poporului în cursa pentru funcția de președinte al României.
Primarul General al Municipiului București și Municipiul București întârzie judecarea procesului, pentru ca dl. Nicușor Dan să nu-și destabilizeze capitalul politic și electoral câștigat exclusiv pe baza campaniei anti-urbanistice din București, aceeași campanie care l-a ajutat să mai câștige un mandat de Primar, încercând prin manevrele dilatorii să amâne pronunțările în aceste dosare, până după alegerile prezidențiale la care candidează, spune Michael Topolinski în scrisoare.
Dezvoltatorul imobiliar a început lucrările pentru SkyLight Residence, pe platforma fostei fabrici de pompe Aversa de la Obor, dar Primarul Capitalei i-a retras autorizația de la Primăria Sectorului 2. Planul SkyLight Residence cuprinde mai multe clădiri rezidențiale, de birouri și spații comerciale.
Primăria Sectorului 2 a emis autorizația pentru începerea lucrărilor de construcție. Dar Primăria Capitalei a retras-o. Acesta este cazul pentru mai multe proiecte imobiliare pe raza Sectorului 2.
Compania scrie că orice amânare a proceselor de soluționare blochează continuarea lucrărilor și atingerea obiectivelor proiectelor imobiliare. În urma acestora, compania va suferi un prejudiciu enorm, fiind o investiție de 1 miliard de euro. Dacă instuțiile de stat nu vor interveni să-l oprească pe Nicușor Dan să exercite o putere în emiterea autorizațiilor, compania este dispusă să ducă acest caz la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) pentru a solicita despăgubiri din partea Statului Român.