Vă zic îndată de Salm Brau, dar înainte de orice, mă arunc la un sfat:
Înainte de trage pe tine geaca cea bună de ieșit în oraș, e foarte important să afli de la un prieten în care ai încredere cum e restaurantul/bistroul sau bodega în vrei să mergi cu partenerul. Te scutește de timp pierdut, de nervi, de bani aruncați pe fereastră și, în general, de experiențe proaste.
Salutare și bine-ai venit la Mănânc pentru tine. Eu sunt Dragoș și săptămâna asta am mâncat într-un loc proaspăt deschis și îți spune și ție, de la prieten la prieten, la ce să te aștepți. Așadar, am fost abordat pe Facebook de o reclamă care anunța deschiderea Salm Bräu București, Restaurant și Berărie, pe strada Bucureștii Noi, nr.48.
Practic, locul ăsta dorește să ofere bucureștenilor experiența vieneză autentică, pe care o găsești la nava-mamă, adică restaurantul Salm Brau din Viena, un loc cu tradiție de peste 90 de ani, cu berărie artizanală proprie, cum se practică pe la ei prin Austria.
Ca să te poți numi Salm Brau, trebuie să faci berea lor, după rețeta lor, ceea ce patronii localului din București au și făcut. Au asamblat o mini-instalație de bere ce urmează să producă 4-5 tipuri de bere: un pils, un helles, marzen și ce-o mai vrea berarul. Zona de făcut bere arată drăguț, e curată, drept pentru care vezi mai jos două fotografii cu ea.
N-o pot numi berărie, pentru că îi lipsesc multe elemente specifice unei berării. La capitolul gastronomie, specialitățile ar fi coastele de porc, ciolanul și șnițelul vienez. Ca o paranteză mică, Bucureștiul stă deja foarte bine pe restaurante specializate pe cărnet, iar la capitolul bere artizanală stăm excelent, vezi Hop Hooligans, Ironic Beer, Clandestin, Beretta, Ground Zero, Zăganu și așa mai departe.
Dincolo de mini instalația de bere, mă așteptam ca Salm Brau București să redea, cât de cât, atmosfera austriacă autentică în bătătura dâmbovițeană.
Din păcate, e doar o replică balcanică nereușită, făcută în pripă, în dulcele stil românesc. Salm Brau București nu e un restaurant per se, ci o terasă cu acoperiș (sau fără, dacă e cald afară) aparținând Burlesque Events Hall by French Cuisine, un ballroom pentru nunți, botezuri cumetrii, pe care-l găsim în spatele benzinăriei Rompetrol de pe același bulevard.
Salm Brau București, dacă pot să-i spun așa, înseamnă vreo 20 de mese cu mobilier modest (probabil scaune și mese adunate de prin salonul de nunți. așa arată), niște plante sintetice atârnate ici colea, un galantar gol (probail e pentru eveniment, habar n-am), un televizor atârnat de perete și un abțibild Salm Brau lipit pe unul din geamuri.
Îmi aduce aminte de terasele comuniste cu mici și bere de la începutul anilor 90. În boxe urlă niște muzică house din anii 90. Eu am nimerit într-o seară de luni, era destul de gol, barmanii fumau liniștiți, pesemne avuseseră un weekend încărcat. Să nu uit: nu există zonă dedicată nefumătorilor. Toți clienții respiră același aer.
Două preparate pe care le consider esențiale pentru un astfel de loc, plus o halbă de bere și o Coca-Cola, ca digestiv pentru carne. Am încheiat cu un desert românesc, pentru că apfelstrudel nu am văzut în meniu.
Ca pasionat de bere artizanală, salut acest pils corect și fresh, care merge de minune cu un covrig austriac. Covrigul a venit fierbinte, e sexy și gustos. Halba e strașnică, grea, iar berea ușor de băut. Problema principală a berii este prețul de 24 de lei, supraevaluat pentru calitatea pe care o oferă. Nu vreau să insist pe preț, pentru că ei își știu calculele. Berea e bună, dar nu 24 de lei bună. De menționat că, pentru moment, poți alege doar două dintre cele patru tipuri de bere pe care mica făbricuță le va produce. Următoarele două urmează a fi lansate pe 1 Mai, cu M mare. De ce? Nu știu. Nu-i treaba mea.
La care am adăugat și o salată de varză albă, la 11 lei. Coastele de porc de la Salm Brau București urcă în top 3 cele mai mediocre coaste de porc mâncate vreodată. Zero gust, iar colac peste pupăză sunt înnecate într-un sos bbq puțin acrișor și foarte fad, un fel de maglavais de duzină cumpărat din comerț. Am reușit să scot o bucățică mai cărnoasă, pentru poză. Realitatea din teren însă e total alta. Cartofii tari și prea crocanți, aproape de chipsuri, nu fac decât să completeze tabloul dezolant.
Cum spuneam, ștrudelul cu mere și sos de vanilie lipsește cu desăvârșire din meniu, dar nu-i bai. Am comandat acest trio de eclere și foarte rău am făcut. Sunt trei eclere cât degetul mic, dulci de ți se strepezesc dinții, umplute cu cremă banală de cofetărie de duzină. Neindicat consumului uman.
Total Salm Brau București: 163 de lei.
O să mai mănânc aici? R: Nu.
A fost, din păcate, una dintre cele mai dezolante experiențe pe care le-am avut de când scris despre localurile bucureștene.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ