ȘTIRI

Dezbaterile privind introducerea certificatului verde la locul de muncă se sistează în Parlament

Liderul PNL, Florin Cîțu, a anunțat conducerea PNL, în ședința Biroului Executiv de vineri, că dezbaterile pe tema proiectului de lege privind introducerea certificatului verde la locul de muncă se sistează în Parlament, au declarat surse politice.

Cîțu s-a exprimat, în ședința PNL, că nu este de acord cu prevederea potrivit căreia statul plătește testarea angajaților din sectorul bugetar în timp ce angajații din sectorul privat trebuie să își plătească singuri testarea pe motiv că ar fi discriminatorie. Cu toate acestea, în amendamentele discutate de parlamentari în comisia de sănătate ar fi fost agreat ca testele să fie gratuite pentru ambele categorii de angajați. Impactul bugetar a fost estimat la 120 de milioane de lei pe lună atât pentru stat, cât și pentru privat.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început, luni, dezbaterea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Camera Deputaților e cameră decizională.

Ce prevede proiectul

Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button