Dezastru pentru traficul din aeroporturile bucureştene în 2021. Șeful CNAB vine cu previziuni pesimiste

19 feb. 2021
80 Afișari
Dezastru pentru traficul din aeroporturile bucureştene în 2021. Șeful CNAB vine cu previziuni pesimiste

Estimarea medie a Airports Council International (ACI Europe) pentru traficul din aeroporturile bucureştene în 2021 este undeva la 7,5 milioane de pasageri, însă prognoza pesimistă pe care nu ne-o dorim este de 5,5 milioane de pasageri, potrivit noului director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Cosmin Peşteşan.

Cele două aeroporturi ale Capitalei au consemnat anul trecut un trafic aerian de peste 4,46 milioane de pasageri, în scădere cu 69,7% faţă de 2019, în timp ce mişcările de aeronave s-au redus cu 53,5%, totalizând 67.696, a anunţat CNAB, la finele lunii ianuarie 2021.

Ce arată prognoza

În condiţiile în care în primele două luni din 2020 traficul de pasageri a cunoscut o uşoară creştere, de 5,5%, faţă de 2019, scăderea pe celelalte 10 luni ale aceluiaşi an (martie – decembrie) a fost de peste 81%, cu un minimum de 19.118 pasageri şi 1.136 mişcări aeronave în luna aprilie, respectiv un maximum de 426.081 pasageri şi 5.218 mişcări de aeronave în luna august.

„Prognoza ACI medie – Airports Council Intenational – este undeva la 7,5 milioane de pasageri. Prognoza pesimistă, pe care nu ne-o dorim, este 5,5 milioane de pasageri. În prima jumătate a anului estimăm undeva la 30% din scenariile astea, urmând ca să vedem dacă vara ne ajută să creştem şi să ne atingem cel puţin obiectivul mediu”, a spus vineri Peşteşan, la evenimentul dedicat inaugurării Pistei 2 a Aeroportului Otopeni.

Stadiul fizic al lucrărilor la Aeroportul Băneasa, la 80%

În altă ordine de idei, şeful CNAB a menţionat că stadiul fizic al lucrărilor la Aeroportul Băneasa este undeva la 80% pe partea de structură, iar noul Consiliu de Administraţie urmează să vină cu un plan şi cu o strategie de operaţionalizare pentru acest obiectiv.

„Chiar ieri am fost cu vicepreşedintele CA, Cosmin Mircea, la Aeroportul Băneasa să vedem şi noi fizic cum stau lucrările în teren. Termenul de finalizare este sfârşitul lunii mai. Lucrările, din ce mi s-a spus, sunt undeva la 80% pe partea de structură. Sunt câteva probleme în discuţie vizavi de benzile de bagaje, de standardele noi pe care ni le impun structurile de securitate, care operează bagajele.

Tot în Consiliul de Administraţie, în ultima şedinţă, s-a decis să venim cu un plan şi cu o strategie de operaţionalizare, să vedem dacă actualul buget de anul ăsta ne permite sau este util să mutăm ceva din traficul de aici (de pe Aeroportul Otopeni – n. r.). Operaţional, deocamdată n-avem presiuni aici. Acel aeroport a fost gândit din 2014 să-l refuncţionalizăm, pentru că aveam o presiune foarte mare pe acest terminal (al Aeroportului Otopeni – n. r.)”, a explicat Cosmin Peşteşan.

Potrivit acestuia, capacitatea Aeroportului Băneasa, conform fluxurilor actuale programate, se situează undeva la 1,2 milioane de pasageri.

„Deci, ne uităm pe strategie să vedem dacă putem ca acest aeroport să aibă un alt model de business. Urmează să venim şi cu o propunere. Lucrările la acest aeroport sunt asumate în faţa Guvernului pentru Campionatul European de Fotbal în principal. Împreună cu Consiliul de Administraţie vom stabili ce facem cu acest aeroport, în condiţiile actuale de trafic scăzut cu 80% în acest moment la Aeroportul Henri Coandă”, a adăugat el.

Contractul de reabilitare şi refuncţionalizare a interioarelor clădirilor A, B şi Rotondă de la Aeroportul internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu a fost semnat pe 30 septembrie 2019, iar capacitatea de trafic se măreşte la 350 de pasageri/oră.

Valoarea totală ofertată de Asocierea SC Bog’Art SRL (lider de asociere) – SC UTI Grup SA (asociat) este de 55,524 milioane de lei la care se adaugă TVA.

Cookies