Cazul unei eleve din București, de la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, a cărei notă la proba de la matematică de la BAC a fost schimbată din 1,10 în 8,10 este de domeniul filmelor de investigație.
De altfel, Libertatea prezintă acest caz cu scenariu de film și a vorbit cu eleva care se consideră nedreptățiță și cu mama acesteia, relatând pas cu pas firul evenimentelor și stările prin care a trecut absolventa care spera să meargă la o universitate britanică.
Eleva a povestit, pentru sursa citată, că în ziua în care s-au afișat notele în platforma electronică a început să plângă atunci când în dreptul său a văzut nota 1,10 la matematică și calificativul respins.
Absolventa de liceu spune că a plâns, deși știa că nu poate să fie vorba despre o astfel de notă, și a decis să depună contestație.
Cei de la centrul de contestații i-au spus că sigur este vorba doar despre o eroare de transcriere, așa cum se întâmplase și în cazul altor elevi.
Ulterior, Inspectoratul Școlar i-a transmis telefonic, prin vocea inspectorulul general adjunct Daniel Mălăelea, cel care a fost și șeful Comisiei de Bacalaureat pe București, că nota reală este 8,10, adică o diferență de 7 puncte.
„Cei de la inspectorat ne-au spus că, dacă vom retrage contestația, va fi totul bine și frumos, rămâne nota 8,10. Dar contestația poate și să-ți scadă nota. Nu ne-am lăsat păcălite de acest lucru. Noi am făcut cu profesorii mei un calcul cu baremul în față și mi-au spus că mai puțin de 8,20 nu ar fi avut cum să iau”, a povestit eleva pentru Libertatea.
Cei de la Inspectorat i-au cerut apoi să își retragă contestația pe motiv că nota primită după recorectare ar fi, de fapt, mai mică, dar eleva și mama sa nu au dorit să audă de acest lucru. Peste doar câteva ore, mama elevei a fost sunată și i s-a spus că lucrarea fiicei, după recorectare, a fost notată cu 7.80 și că ar fi mai înțelept să-și retragă contestația și că nota va rămâne, astfel, 8,10.
Vă recomandăm și: Care sunt subiectele care i-au dezavantajat profund pe elevi la Bacalaureat. „Întrebări stupide, texte dificile!” | INTERVIU
Eleva de la Colegiul Gerge Coșbuc crede, conform declarațiilor date pentru Libertatea, că nota 7.80 a fost, de fapt, doar o răzbunare, fiindcă nu a vrut să-și retragă contestația. Ea precizează și că, la limba română, după contestație, de la 7.95, cu cât fusese inițialnotată lucrarea sa, a ajuns să primească nota 9.10.
În cele din urmă mama și eleva au decis să formuleze de mână o cerere pentru retragerea contestației, așa cum au fost sfătuite, pe care urmau să o depună la Școala Centrală, acolo unde a și susținut examenul și unde era și centrul de contestații.
Șirul evenimentelor tragi-comice a continut, însă. Cei de la Școala Centrală i-au spus că nu cunosc o metodologie prin care o contestație să fie retrasă.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut, într-o declarație dată la Digi24, că există o problemă gravă în ceea ce privește corectarea la examenele naționale.
Acesta a precizat că a făcut un exercițiu pentru a verifica acest lucru și că o lucrare a fost evaluată de patru ori diferit de către cei patru profesori care au corectat-o, aceștia dând patru note diferite.