Deutsche Welle: Povestea de succes a şcolii 136 din Ferentari

de:
10 nov. 2010
0 Afișari
Deutsche Welle: Povestea de succes a şcolii 136 din Ferentari

„În ciuda mirosului de vopsea proaspătă, se simte o duhoare pătrunzătoare de la gunoiul din curtea şcolii”, scriu reporterii de la Deutsche Welle. În ciuda gunoiului şi a câinilor vagabonzi care dau târcoale clădirii, Școala 136 este una dintre puţinele poveşti de succes din Ferentari, continuă aceştia.

70% dintre cei 90.000 de locuitori ai Ferentariului sunt de etnie romă. La fel, şi majoritatea celor 400 de elevi ai Școlii 136 vin din familii rome.

Alături de alte 90 de instituţii de invăţământ şcolar din toată ţara, şcoala din Ferentari face parte dintr-un program educaţional lansat de Policy Center for Roma and Minorities şi care caută să-i ţină pe copii departe de viaţa de stradă prin intermediul educaţiei. Copiilor li se oferă şansa să joace într-o echipă de fotbal, să ia cursuri de fotografie şi film etc.

„Clubul primeşte pe oricine din ghetou care vrea să se alăture”, scrie Deutsche Welle. Programul îi vizează pe copiii între 10 şi 15 ani, majoritatea de etnie romă, care sunt expuşi riscului de-a cădea în patima infracţionalităţii, a drogurilor şi a prostituţiei.

„Încercăm să oferim un loc sigur pentru copii, să nu stea pe stradă”, a declarat Valeriu Nicolae de la Centrul de Politici pentru Minorităţi. „Dacă ar beneficia de aşa ceva, sau de ceva mai bun, în fiecare comunitate, iar copiii ar fi fericiţi să meargă la şcoală, ar schimba modul în care funcţionează aceste comunităţi”, adaugă el.  40% dintre romi sunt tineri, iar educaţia ar avea un rol vital în scoaterea acestei comunităţi din sărăcie.

Cookies