Detașamentul de Pompieri „Vitan” se demolează, anunță cei de la ISU B-IF. Clădirea datează din anul 1952 și se află într-o stare avansată de deteriorare, având un risc ridicat de prăbușire în caz de cutremur.
Pompierii vor fi relocați în sediile altor subunități operative din cadrul ISU B-IF.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov a anunțat că este beneficiar al proiectului „Consolidarea Managementului Riscului la Dezastre”, în cadrul căruia vor fi efectuate lucrări de demolare și resconstrucție a sediului Detașamentului de Pompieri „Vitan”, situat pe Str. Breaza nr. 79, în Sectorul 3 al Capitalei.
Acest proiect este derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu finanțare de la Banca Mondială și Guvernul României, și are ca scop creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgență.
În clădirea care urmează a fi demolată și reconstruită și-au desfășurat activitatea echipaje de pompieri specializate în stingerea incendiilor, acordarea primului-ajutor calificat și descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri „Vitan”, echipajele de alpiniști și scafandri din cadrul Detașamentului Special de Salvatori a căror profil de activitate include salvarea din medii ostile vieții, precum și comanda unității Grupului Special de Salvatori”, se arată în comunicatul transmis de ISU B-IF.
Clădirea respectivă datează din anul 1.952 și reprezintă un real pericol pentru cei care lucrează acolo, fiind într-o stare avansată de deteriorare și având un risc ridicat de colaps în cazul unui cutremur.
Efectivele de pompieri și tehnica de intervenție vor fi relocate, pe parcursul lunii martie 2025, în cadrul altor subunități operative din cadrul ISU B-IF. Această relocare este realizată în același timp cu redistribuirea raioanelor de intervenție, astfel încât să fie asigurată intervenția în timp operativ în cazul unor situații de urgență.
ISU B-IF a mai informat că, pentru ca impactul lucrărilor de construcții asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor din zonă să fie cât mai mic, prin proiect a fost făcut un Plan de Management de Mediu și Social, prin care au fost identificate toate aspectele care ar putea avea consecințe negative asupra comunității și a activităților obișnuite, precum și asupra traficului sau mediului înconjurător.
Documentul a fost întocmit în conformitate cu standardele și politicile Băncii Mondiale – finanțatorul proiectului – și poate fi consultat pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (https://www.igsu.ro/proiect-banca-mondiala), unde sunt prezentate pe larg informațiile referitoare la Proiect.
Persoanele interesate pot transmite și alte propuneri/sugestii pentru îmbunătățirea Planului de Management de Mediu și Social, conform precizărilor din link-ul de mai sus, până în data de 09.03.2025, urmând ca, în data de 10.03.2025 ora 12:00, să se desfășoare consultarea publică, în format hibrid, astfel încât doritorii să poată participa fie fizic la sediul Detașamentului de Pompieri „Vitan”, fie online; pentru a participa online vă rugăm să solicitați linkul de conectare la adresa de email petitii.uip@igsu.ro”, au mai transmis reprezentanții ISU B-IF.
Te-ar putea interesa și: