Detaliile despre cele patru seruri anti-COVID aprobate de Comisia Europeană. Prospectul pentru fiecare

18 mart. 2021
153 Afișari
Detaliile despre cele patru seruri anti-COVID aprobate de Comisia Europeană. Prospectul pentru fiecare

Comisia Europeană a aprobat, în prezent, patru vaccinuri anti-COVID19. Ele sunt: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și cel mai recent aprobat, serul produs de compania Johnson & Johnson. Iată ce trebuie să știi despre fiecare vaccin în parte.

Detaliile despre cele patru seruri anti-COVID aprobate de Comisia Europeană

Tip vaccin

Atât vaccinul Pfizer, cât și vaccinul Moderna folosesc tehnologia ARN mesager. Aceste tipuri de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu, potrivit informațiilor oficiale transmise de autorități.

Spre deosebire de vaccinul AstraZeneca și Johnson & Johnson care folosesc vectori virali nereplicativi. Aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus, în cazul vaccinului ChAdOx1-S un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere. Ele nu conțin virusul și nu vă pot transmite boala COVID19, potrivit sursei citate.

Eficacitate

  • Pfizer – BioNTech: eficacitate 95%
  • Moderna: eficacitate 94,1%
  • AstraZeneca – Oxford: eficacitate 60%
  • Johnson & Johnson: eficacitate 67%

Cum se administrează

  • Pfizer – BioNTech: 2 doze, la interval de 21 de zile;
  • Moderna: 2 doze, la interval de 28 de zile;
  • AstraZeneca – Oxford: 2 doze, la interval de 56 de zile;
  • Johnson & Johnson: o doză.

Stocare pe termen lung

  • Pfizer – BioNTech: -80 de grade Celsius, 6 luni;
  • Moderna: -20 de grade Celsius, 6 luni;
  • AstraZeneca – Oxford: 2-8 grade Celsius, 6 luni;
  • Johnson & Johnson: -24 de grade Celsius, 24 de luni.

Prospectul pentru fiecare

Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech/ Pfizer (denumit Comirnaty) cu informații pentru utilizator, îl puteți consulta AICI.

Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna cu informații pentru utilizator, îl puteți consulta AICI.

Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZenca cu informații pentru utilizator, îl puteți consulta AICI.

Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson cu informații pentru utilizator, îl puteți consulta AICI.

Cele patru tipuri de vaccin anti-COVID aprobate de Comisia Europeana
Detalii despre fiecare vaccin anti-COVID. Sursă foto: Facebook/ RO Vaccinare
Cookies