ARHIVA B365

Detalii INEDITE din dosarul despăgubirilor ANRP: Fotografii fierbinţi cu Oltean şi Crinuţa Dumitrean

Curtea Supremă a explicat de ce a emis mandate de arestare preventivă în cazul celor şase complici: omul de afaceri Mihai Rotaru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici. Decizia de sâmbătă a instanţei poate fi contestată tot la ICCJ, scrie adevarul.ro.

Potrivit motivării, afaceristul Mihai Rotaru a reuşit să intre în posesia despăgubirii, în condiţiile în care fostul proprietar al terenului s-a chinuit opt ani să-şi obţină drepturile. Patronul CSU Craiova a primit 109 milioane de lei pentru un teren de 61.857 de metri pătraţi din Piteşti, deşi valoarea reală era de cinci ori mai mică. Procurorii DNA susţin că Ioan Oltean a intervenit la Crinuţa Dumitrean, şefa de atunci a ANRP.

„Ioan Oltean era ca un şef pentru Crinuţa Dumitrean, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că, Rotaru Mihai, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase. Ioan Oltean era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei”, scriu procurorii DNA în referat.

Curtea Supremă arată că din probele dosarului -planşele foto care relevă întâlnirea dintre Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean în biroul şefei ANRP „şi ipostaza care nu obiectivează o întâlnire de lucru, rezultă indubitabil relaţia apropiată dintre aceasta şi inculpatul Oltean Ioan”.

Avocatul Crinuţei Dumitrean a spus că aceste probe se referă doar la o relaţie între inculpată şi deputatul Oltean, apreciind că indiferent de natura acestei relaţii, aceasta nu poate constitui temei al acuzării. „Mai arată că fotografiile ataşate la dosar nu au nicio legătură cu activitatea Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor”, potrivit încheierii Curţii Supreme.

„Soluţionarea rapidă a cererii, concretizată în obţinerea de despăgubiri în câteva luni este justificată în contextul probator doar de relaţia creată între inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Rotaru Mihai şi Oltean Ioan, dacă se are în vedere şi împrejurarea remiterii de către inculpatul Rotaru Mihai deputatului Oltean Ioan a unui procent de aproximativ 30% din valoarea folosului necuvenit încasat reprezentând 600.000 euro din suma de 87 milioane lei”, arată Curtea Supremă.

În acest sens, magistraţii arată că din declaraţiile fostului paroh al bisericii din Chitila, Alexandrescu Ion Adrian, audiat la data de 25 noiembrie 2015, rezultă că Rotaru i-ar fi dat deputatului Oltean suma de 600.000 euro în scopul de a interveni pe lângă Dumitrean în scopul sus arătat. Astfel, Alexandrescu Ion Adrian a declarat că: ,,în calitate de preot paroh al parohiei Chitila judeţul Ilfov l-am cunoscut pe Baciu Remus Virgil (vicepreşedinte al ANRP- n.r.) în anul 2009 iar acesta venea deseori la aşezământul social cu prieteni ai săi şi persoane care îi aduceau documente legate de dosare ANRP ale acestora.

În anul 2010 prin intermediul lui Baciu Remus Virgil l-a cunoscut şi pe Diacomatu Sergiu Ionuţ, iar aceştia adesea discutau la biroul său de la parohie probleme legate de ANRP, de dosarele pe care le aveau pe rolul ANRP şi despre persoanele pe care trebuia să le ajute pentru rezolvarea dosarelor, context în care au discutat şi despre Rotaru Mihai care cumpărase drepturi litigioase de la persoane ce au depus dosare de despăgubire”.

Curtea Supremă arată că din conţinutul declaraţiei acestui martor rezultă că, între Baciu şi Rotaru exista o legătură apropiată, că acesta a asistat inclusiv la discuţiile numitului Baciu şi Diacomatu despre modul cum dosare ANRP ale unor cesionari erau soluţionate cu prioritate, fiind vehiculate sume între 1 milion euro şi 50 milioane euro care reprezentau valoarea despăgubirilor fiind perceput un comision de 25 – 30% în funcţie de valoarea dosarului de despăgubire.

De asemenea preotul a arătat că Baciu şi Dumitrean erau ”sub umbrela numitului Oltean Ioan” care putea face presiuni asupra lor şi ajutau la rezolvarea unor dosare ale unor cumpărători de drepturi litigioase, precum Gheorghe Stelian, Dorin Cocoş existând la nivelul ANRP şi obligaţii politice,că Baciu se afla şi în tabăra lui Diacomatu şi favoriza rezolvarea dosarelor pentru cumpărătorii de drepturi litigioase printre care şi Rotaru.

Din declaraţia aceluiaşi martor rezultă că în preajma Paştelui 2010 în curtea bisericii din Chitila, inculpatul Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la şoferul inculpatului Rotaru Mihai suma de 600.000 euro.

Camera Deputaţilor se va pronunţa pe 9 decembrie pe solicitarea DNA privind încuviinţarea arestării preventive a liberalilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

Mai mult pe adevarul.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button