Det är hemskt! Ambasada Suediei e cool, dar o profă de suedeză de la Universitatea București e horror. Studenții au cedat

17 feb. 2021
147 afișări
Det är hemskt! Ambasada Suediei e cool, dar o profă de suedeză de la Universitatea București e horror. Studenții au cedat

O profesoară de suedeză de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București este acuzată de mai mulți studenți de comportamentul inadecvat și limbajul folosit, dar și de faptul că o parte din cei admiși au renunțat la cursuri din cauza stresului provocat de cadrul didactic. Și alți foști studenți se plâng de acest comportament și încă sunt mirați că nu s-a rezolvat nimic. Conducerea Universității face cercetări.

O postare ajunsă virală pe Facebook, scrisă de o persoană ce susține că a fost studentă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, acuză o profesoară de la Secția de Suedeză că „ar fi instaurat un climat de teroare la cursuri și examene”, potrivit Libertatea.

Gianina Maria are pe contul de Facebook doar această postare: „La cursurile lui C.V. eram în permanență jigniți, făcuți în toate felurile, «balcanici», «bătuți în cap», «facem țara de rușine», «copii de grădiniță care n-au ce căuta la facultate», «cum e posibil că unul ca tine să intre la această facultate, nu înțeleg», «sub orice critică» ,«analfabeți», «toți țăranii ar putea înțelege suedeză, dar în grupa asta mai greu» și lista poate continua”.

„S-a asigurat ca începând de atunci viața noastră să devină un calvar”

Studenta povestește în continuare: „Această femeie, deși nu poate fi numită așa, s-a asigurat ca începând de atunci viața noastră să devină un calvar. Acela a fost momentul când am descoperit cu adevărat ce înseamna frica, anxietatea, stresul și atacurile de panică”. Potrivit fetei, în primul an de facultate, erau 35 de studenți la Secția de Suedeză, iar anul următor au rămas doar 23.

O studentă ar fi ajuns la spital și a fost tratată pentru anxietate, dar profesoara nici nu a vrut să audă de dosarul medical care îi putea motiva absențele. „Doamna C.V., foarte indignată de «tupeul» fetei de a veni cu un întreg dosar cu fișe de spitalizare, foi de la medici, rețete etc., nu doar că a țipat, dar a și aruncat cu dosarul, făcând scandal și spunând că pe ea nu o interesează unde a fost studenta în perioada în care a lipsit și că ceea ce face e de prost gust și spunând că «putea să vină și cu certificat de deces, că tot nu o interesa de ce a lipsit»”, a mai declarat Geanina Maria.

La cursurile online nu erau primiți toți studenții

Studenta relatează că profesoara îi agresa verbal colegii care căscau sau care nu aveau o postură corectă la ore, de aceea ajungea să-și surprindă colegele plângând în pauze.

În ultimul an s-a făcut trecerea la cursurile online, iar tensiunea a continuat: „Dacă nu îi convenea ceva la un student, nu îi dădea accept în conferință sau chiar îl scotea în mijlocul cursului din aceasta, nici măcar nu primeau mail-uri cu materiale sau link-urile de la zoom”.

Alți studenți nu au fost primiți să-și dea restanțele. Pur și simplu nu le dădea acces pentru sesiunea online în care se dădeau examenele.

Comisia de integritatea a facultății analizează cazul

Sunt șanse ca fosta studentă să folosească un pseudonim, iar aceasta a descris în postare doar inițialele numelui profesoarei, C.V.

Conducerea Universității din București cercetează acuzațiile și a explicat că au avut deja loc mai multe întâlniri, între conducerea facultății și profesoara acuzată și între conducere și studenți, pentru clarificarea situației.

Cazul a ajuns și în vizorul comisiei de integritate academică din facultate.

„În funcție de evoluția lucrurilor, cazul ar putea ajunge și la comisia de etică a Universității din București.

Ne dorim și facem eforturi pentru a păstra în Universitatea din București un mediu academic, de învățare, în care respectul pentru demnitatea umană, indiferent dacă discutăm de studenți, despre profesori sau stafful non-academic, demnitatea să fie un principiu de colaborare și de lucru în activitatea de zi cu zi”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătoarea de cuvânt a UB.

Potrivit surselor din facultate, profesoara neagă acuzațiile și a declarat că studenții care au reclamat-o erau „de nota 5”.

Aceeași atmosferă este descrisă și de alți foști studenți

„Îmi pare rău că nu m-am retras de la suedeză, pentru că ne-a terorizat și nici nu am învățat nimic. În prima săptămână de curs îmi aduc aminte că a luat și a trântit scaunul de la catedră, a trântit ușa de la clasă. Noi în vremea respectivă făceam orele și în Facultatea de Matematică și acolo ușile erau de sticlă”, a declarat o fostă studentă pentru Libertatea.

O altă studentă povestește despre un alt profesor din cadrul facultății:  „Un alt profesor de-al meu, îmi permit să-l numesc frustrat, ne vorbea mereu despre faptul că femeile sunt inutile și că niciodată femeile nu vor ajunge la nivelul bărbaților. Mult hate, cuvinte grele și lista poate continua. Poveștile astea sunt absolut nimic pe lângă poveștile altor studenți”.

Jigniri pe bandă rulantă

Și alți studenți au povestit la postarea Geaninei Maria: „Aceleași insulte primeam și noi, ba că suntem niște «balcanici nesimțiți», ba că nu știe cum respirăm sau trecem strada în siguranță la cât de proști suntem, ba că ocupăm degeaba locurile la buget când noi nici măturători sau gunoieri n-am merita să fim și câte și mai câte”.

Comportamentul profesoarei nu a contat pentru autorități. O tânără declară: „Degeaba am încercat să raportez acest comportament, pentru nicio autoritate nu a contat. Măcar am scăpat, chiar dacă a trebuit să trec printr-un semestru de grație cu ea, însă întreaga experiență mi-a lăsat un gust tare amar”.

„Eu sau colege pe care le aveam plângeam înainte de curs, știind doar că trebuie să mergem acolo și să stăm ore întregi să îndurăm asta, până nu am mai venit deloc și a fost cea mai bună alegere. Nu îmi vine să cred că nici până acum nu s-au luat măsuri în privința asta”, povestește o altă fostă studentă.”, a povestit o altă fostă studentă.

Universitatea își încurajează studenții să raporteze situațiile de acest gen

Studenții pot face un memoriu scris la șeful de departament, la conducerea facultății sau la rectorat. Studenții primesc în fiecare an chestionare de evaluare a profesorilor.

„Feedback-ul lor este extrem de prețios pentru a dialoga cu profesorii astfel încât să-și îmbunătățească de la pedagogie la atitudine, la cunoștințe, pentru că e un întreg proces de învățare din care facem parte și noi, cei din arhitectura instituțională a unei universități”, a declarat Mirabela Amarandei.

Cookies