În ce ordine vor fi deszăpezite străzile din sectoarele 1 şi 5

de:
22 nov. 2012
0 Afișari
În ce ordine vor fi deszăpezite străzile din sectoarele 1 şi 5

Din data de 15 noiembrie a intrat în vigoare programul de deszăpezire şi combaterea poleiului, pentru sezonul de iarnă 2012 – 2013. Potrivit legislaţiei în vigoare, în conformitate cu normele stabilite cu autoritatea contractantă, operatorii de salubritate trebuie să asigure aceste servicii până pe 15 martie.

În sezonul rece din acest an, la nivelul Sectorului 1, Romprest va acţiona pe 1.080 de străzi principale şi secundare, care însumează 5.500.000 mp carosabil.

Pentru Sectorul 1 s-au alocat 90 utilaje (abrollkippere, autocisterne, basculante, auto-cisterne multifuncţionale, încărcătoare frontale, multicar, tractoare şi unimoguri) dotate corespunzător, cu 20% mai mult faţă de sezonul trecut. „De exemplu, la Viena, deszăpezirea la nivelul întregului oraş se face cu aproximativ 215 utilaje, conform unui plan în care străzile sunt împărţite în cinci categorii, în funcţie de importanţă. În prima categorie intră străzile de maximă prioritate, care sunt curăţate de primărie cu 76 utilaje, cea de-a doua categorie este reprezentată de reţeaua stradală cu trafic important, deservită de societăţi private, iar în categoria C sunt incluse străzile cu trafic mediu. Pentru categoriile B şi C sunt pregătite 138 utilaje, la solicitarea primăriei. Ultimele două categorii incluse în planul de deszăpezire de la nivelul întregii capitale austriece sunt străzile secundare cu trafic redus şi cele mai importante piste de biciclete„, a explicat Sorin Velicu.

Pentru îndepărtarea manuală a zăpezii de pe trecerile pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB şi de pe căile de acces către instituţiile publice din Sectorul 1, minim 200 de persoane/pe schimb de opt ore vor acţiona în permanenţă în aceste zone. În funcţie de condiţiile meteo, numărul personalului alocat îndepărtării manuale a zăpezii poate fi dublat.

Strategia de deszăpezire pentru Sectorul 5 impune cinci puncte fixe. În Sectorul 5 deservim doar domeniul public, cu un număr de 872 străzi, cu o suprafaţă de carosabil de 2.300.000 mp. Avem pregătite 25 de utilaje, dotate corespunzător, cu minim 150 de angajaţi pe schimb, care vor îndepărta manual zăpada de pe trecerile pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB şi de pe căile de acces către instituţiile publice ale Sectorului 5„, a precizat Sorin Velicu. 

Pentru activitatea din această iarnă, compania a investit, exclusiv, 3,5 milioane de euro în dotări şi utilaje aferente activităţii de deszăpezire. Principalele achiziţii au fost 18 utilaje noi, multifuncţionale, pentru pluguit şi combaterea poleiului şi 50 pluguri mici, profesionale, pentru eficientizarea acţionării pe străzile secundare.

Ce străzi au prioritate în programul de deszăpezire

Conform legislaţiei în vigoare, în Sectorul 1 al Capitalei, vor fi deszăpezite iniţial arterele principale  şi apoi străzile secundare. 

Primul pas în dezăpezire, considerat „Urgenţa 1”, vizează arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane şi supraterane), arterele pe care se află obiective sociale şi de interes public. Pe aceste artere acţiunea de deszăpezire se demarează imediat de la declanşarea fenomenelor meteorologice şi se finalizează în maxim patru ore de la încetarea lor.

Urgenţa 1 (U1) prevede şi asigurarea accesului la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populaţie (sănătate, alimentaţie publică, învăţământ, asigurare energie electrică, termică, transport în comun), dar şi acţionarea la refugiile pietonale ale staţiilor RATB, în maxim două ore de la încetarea fenomenelor meteorologice.

Cel de-al doilea pas, „Urgenţa 2”, vizează acţionarea pe restul arterelor care nu sunt incluse în U1, în maxim patru ore de la finalizarea Urgenţei 1.

În cazul ninsorilor abundente, sau cu o durată mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszăpezire pentru degajarea străzilor pe care circulă mijloacele de transport în comun şi a străzilor pe care se află instituţiile publice: şcoli, spitale, pieţe agroalimentare, staţii de salvare sau unităţi de pompieri.

Pentru combaterea poleiului, operatorul de salubritate va aplica tratamente preventive, în maxim două ore de la avertizarea meteorologică, începând cu rampele, podurile şi pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto intens (U1).

Materialele antiderapante folosite de operatorul de salubritate pentru combaterea poleiului şi a gheţii din sectoarele 1 şi 5, unde compania asigură deszăpezirea, sunt soluţia lichidă de clorură de calciu, în concentraţie de 30%, şi clorura de sodiu, în combinaţie cu inhibitori de coroziune. Clorura de calciu se foloseşte în acţiunea de combatere a poleiului, pentru temperaturi de sub minus 10 grade Celsius. Pentru temperaturi de până la minus 10 grade Celsius se foloseşte clorura de Sodiu (sare).

Materialul degivrant împrăştiant, din timp, previne formarea podurilor de gheaţă, asigurând topirea până la un strat de maxim 2-3 cm.

Romprest a achiziţionat, până în acest moment, 8.000 tone de sare şi 4.000 tone de clorură de calciu. În funcţie de evoluţia condiţiilor climatice, va fi suplimentat sau chiar se va dubla stocul de materiale antiderapante. Compania are şi staţii proprii pentru producerea soluţiilor de clorură de calciu lichide.

Cum se va transporta zăpada de pe străzi

Încărcarea şi transportul zăpezii se realizează, de preferat, pe timpul nopţii, dar şi ziua, cu ajutorul poliţiei locale prin întreruperea circulaţiei şi ridicarea temporară a maşinilor parcate neregulamentar pe domeniul public si care îngreunează curăţarea, încărcarea şi transportul zăpezii.

În Sectorul 1, zăpada se încarcă şi transportă din puncte aflate în marile intersecţii, capete de străzi, după ce a fost degajată prin pluguire în urgenţele 1 şi 2. Zăpada se încarcă, transportă şi depozitează în spaţiile special destinate, puse la dispoziţie de autoritatea contractantă.

Locuitorii şi agenţii economici, obligaţi să cureţe trotuarele

Pentru a facilita accesul utilajelor de deszăpezire şi colectare a deşeurilor, persoanele fizice şi juridice, angajaţii instituţiilor publice, reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică, ai pieţelor şi cei ai unităţilor sanitare sunt obligaţi, conform legislaţiei în vigoare, să îndepărteze ţurţurii de gheaţă şi să cureţe zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, în maxim două ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fără a depozita zăpada pe carosabil sau pe gurile de canal.

De asemenea, posesorii de autoturisme sunt obligaţi să parcheze maşinile astfel încât să permită accesul utilajelor de deszăpezire, pluguit, combatere poleiului, încărcat şi transport zăpadă.

Unde vor fi amplasate utilajele de deszăpezire

La nivelul Sectorului 1, compania a identificat pentru sezonul de iarnă 2012 – 2013, 20 de puncte fixe, cu patru mai mult faţă de sezonul trecut, unde sunt poziţionate utilaje pregătite să intervină.

Punctele fixe sunt: Piaţa Victoriei (la intrare pe Str. Buzeşti), Piaţa Victoriei (la intrarea pe Bd. Lascăr Catargiu), Piaţa Romană (la intrare pe Bd. Dacia), Bd. Aviatorilor (pe Str. Pescăruş), Piaţa Charles de Gaulle, Calea Floreasca (la intrarea dinspre Pasajul Pipera), Str. Nicolae Caranfil (la staţia de carburanţi AGIP), Bd. Aerogării (la staţia de carburanţi OMV), Piaţa Victoriei (la intrare pe Calea Victoriei), Gara de Nord (vizavi de coloane), Bd. Banu Manta (în faţa Primăriei Sectorului 1, la intrare spre pasaj), Piaţa Victoriei (la pastila Kiseleff şi Aviatorilor), Calea Griviţei (sub Pod Grant, la intrarea pe breteaua spre Str. Turda), Calea Griviţei (la staţia de carburanţi AGIP Chibrit, la intrarea spre pasaj), Calea Griviţei (la staţia de carburanţi AGIP Chibrit, la intrarea pe Ion Mihalache), Şos. Bucureşti-Ploieşti (pe DN1), Pod Otopeni (la staţia de carburanţi MOL), Bd. Poligrafiei (la staţia de carburanţi LUKOIL Jiului), Şos. Bucureşti-Târgovişte (la staţia de carburanţi MOL Odăii), Şos. Chitilei (la staţia de carburanţi LUKOIL Pod Constanţa) şi Aleea Privighetorilor (vizavi de Academia de Poliţie).

Citeşte şi: Cum vrea primarul Negoiţă să schimbe sistemul de deszăpezire în Sectorul 3

                 Primarul Onțanu verifică astăzi utilajele de deszăpezire din sector

                 Cum arată utilajele 2 în 1, care deszăpezesc şi spală străzile Capitalei

Cookies