Destoinicul meșter Dorel a lovit cu burlane și vopsea portocalie într-un bloc interbelic din zona protejată Armenească. Clădirea e de nerecunoscut

02 mart. 2023
1226 Afișari
Destoinicul meșter Dorel a lovit cu burlane și vopsea portocalie într-un bloc interbelic din zona protejată Armenească. Clădirea e de nerecunoscut
Destoinicul meșter Dorel a lovit cu o nouă lucrare șocantă în București. Un bloc interbelic din ZCP Armenească a devenit de nerecunoscut, burlanele au fost “trase” peste intrarea în garaj

Un bloc interbelic cu 9 etaje din Zona Construită Protejată Armenească a fost mutilat în urma lucrărilor de „renovare a fațadei”. Molozul a continuat să cadă de pe fațadă și după închiderea șantierului, cărămida istorică a fost vopsită în oranj, jaluzelele ferestrelor nu se mai pot mișca și au devenit portocalii, iar traseul burlanelor a fost gândit cu atât de multă logică și inteligență, încât acum blochează intrarea în garaj. “Ar trebui să intervină autoritățile sesizate, Poliția Municipală și Serviciul Control și Disciplină în Construcții din cadrul PMB, dar ele spun că sunt excedate de nivelul mare de solicitări. Sunt excedate de când există”, spune arh. Dorothee Hasnaș, coordonator 112Patrimoniu.ro.

Jaluzelele de la parter au fost vopsite in portocaliu, la fel si țeava exterioară de la instalația de reductor de gaze naturale, care trebuie sa fie galbenă.

Conform legii, Serviciul Control și Disciplină în Construcții din cadrul PMB ar trebui să exercite “controale conform legislației în vigoare, privind legalitatea executării de construire / desființare / reconstruire / extindere / reparare / consolidare / protejare / restaurare / conservare / schimbare de destinație, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, ce se execută sau au fost executate pe teritoriul Municipiului București. Întocmește note și rapoarte privind rezultatul acțiunilor de control efectuate”.

Bloc interbelic din Zona Construită Protejată Armenească. Foto: 112.patrimoniu.ro

De la Meșterul Manole la Meșterul Dorel. “Un bloc interbelic ajunge să arate mai rău ca o mizerie construită acum doi ani”

Pentru cei care poate că nu știu, Dorel este un nume generic dat meșterilor care execută lucrări de mântuială wow, generate de absurd, greu de descifrat de cel care plătește sau vede. Imobilul din strada Armand Călinescu, nr. 7 a intrat în atenția 112patrimoniu.ro, platformă online inițiată de Ordinul Arhitecților Filiala București Grupul pentru Patrimoniu, în urma unei sesizări venite din partea vecinilor. În cazul unor ilegalități în avizarea sau execuția unor lucrări, 112patrimoniu.ro informează rapid instituțiile din administrațiile responsabile: Inspectoratul de Stat în Construcții, PMB; Direcția de Cultură a Municipiului București, Primăriile de Sector, Polița de Sector, INP.

Burlanele au fost trase peste ferestre. Cele doua tije din imagine erau cele pe care se amplasau numele firmelor, in general pe tablițe de alamă. Foto credit: 112patrimoniu.ro.
Lanțul slăbiciunilor: firma angajată să execute lucrările de renovare a angajat alte firme care, la rândul lor, au luat niște „meșteri” Dorei zilieri

Firma angajată să renoveze fațada blocului din strada Armand Călinescu, nr. 7 a fost angajată de Asociația de Proprietari, care a plătit totul din banii ei. Firma a subcontractat lucrarea altor firme care, la rândul lor, au luat niște „meșteri” zilieri de pe stradă. Unii au lucrat la burlane, alții au dat cu bidineaua, alții au „zugrăvit” de nu se mai pot mișca jaluzelele, iar acum toți se miră de ceea ce a ieșit. Prima firmă a încasat banii și nu le-a plătit pe celelalte, de aceea s-au blocat lucrările și s-a ajuns la „meșterii” respectivi.

Bloc interbelic din Zona Construită Protejată Armenească. Foto: 112.patrimoniu.ro
Este inadmisibil ca o lucrare atât de prost executată să se întâmple într-o zonă protejată și să nu existe un minimum de control asupra calității ei”

Arh. Dorothee Hasnaș: “În ultima vreme am ajuns să facem sesizări care nu au niciun efect. În cazul blocului interbelic din strada Armand Călinescu, nr. 7, vecinii au făcut o sesizare în care arătau cum cade tencuiala de pe bloc. Asociația de Proprietari s-a apucat în regim propriu de aceste lucrări, deși se află în Zonă Construită Protejată. Lucrarea a fost subcontractată, unii meșteri au făcut fațada, alții burlanele, alții s-au apucat de vopsit și de zugrăvit. Este inadmisibil ca o lucrare atât de prost executată să se întâmple într-o zonă protejată și să nu existe un minimum de control asupra calității ei. Până la urmă, un bloc interbelic a ajuns să arate mai rău ca o mizerie construită acum doi ani. Ok, să zicem că nu au respectat materialele cu care s-a făcut lucrarea, dar nu au respectat nici geometria și nici conceptul de arhitectură al blocului. Trebuia să existe măcar un minimum control asupra calității lucrărilor, mai ales într-o zonă protejată. Este absolut inadmisibil să se întâmple așa ceva”.

Carămida blocului a fost vopsită in oranj. Foto credit: 112patrimoniu.ro.
Mecanismele care ar trebui să responsabilizeze făptașii, pur și simplu, nu funcționează. Ne uităm de pe margine, neputincioși, la cum se strică detalii, imobile sau chiar zone întregi, din cauza unor lucrări de o calitate absolut inacceptabilă”

Arh. Dorothee Hasnaș: “Calitatea lucrărilor din ultima vreme a scăzut considerabil și nimeni nu se face responsabil. Mecanismele care ar trebui să responsabilizeze făptașii, pur și simplu, nu funcționează. Ne uităm de pe margine, neputincioși, la cum se strică lucruri. Ar trebui să intervină cei sesizați, Poliția Municipală, Direcția Disciplină în Construcții a PMB, dar ei spun că sunt excedați de cantitatea cazurilor; sunt excedați de când există. Este descurajant să primim emailuri de reproș de la cetățeni, de la cei care sună la 112 patrimoniu.ro, tocmai noi, cei care încercăm să susținem un demers legal, de parcă noi ar trebui să fim cei care trebuie trași la răspundere. Cetățenii fac o sesizare la 112patrimoniu.ro, sesizarea ajunge la Poliție și Poliția nu face nimic pentru că este “excedată”. Mi se pare revoltător și total greșit”.

In urma renovării, jaluzelele din lemn nu se mai pot deschide, au fost blocate în caseta lor. Foto credit: 112patrimoniu.ro.

Arh. Dorothee Hasnaș: “Noi, cei de la 112patrimoniu.ro am început ca un facilitator al comunicării între administrație, arhitecți și locuitorii Bucureștiului. Am spus să standardizăm niște proceduri. Dacă nivelul lucrărilor executate în București este atât de jos, ne-am spus să oferim informații. Oamenii ne scriu la 112patrimoniu.ro și noi oferim cetățenilor interesați un instrument pentru a putea să intervină. Insă, se tot mutilează imobile sau chiar se demolează. A ajuns o practică, des întâlnită în ultima vreme, în care proprietarul obține aviz pentru consolidare și o extindere, iar primul lucru pe care îl face este să demoleze casa. Indiferent de ceea ce se întâmplă, nu poți să iei un aviz pentru consolidare și extindere și să demolezi. Nu poți să distrugi substanța istorică, să faci altceva în loc, fără să existe urmări, un minim control, fără să fii tras la răspundere”.

Bloc interbelic din Zona Construită Protejată Armenească. Foto: 112.patrimoniu.ro
Sesizările sunt pasate de la unul la altul până când se ajunge într-un punct în care nu mai contează; odată încheiată lucrarea este foarte greu să mai repari ceva”

Arh. Dorothee Hasnaș: “Înseamnă că cei din instituțiile statului nu își fac datoria. Că sunt “excedați” am înțeles, venim în ajutorul lor, dar parcă nu îi interesează. Poliția Centrului Vechi ne-a explicat că trebuie să reacționeze la prea multe sesizări diferite, incluzând violența stradală și vandalizări ale spațiului public. Dacă vorbim de monumente în zone protejate, ar trebui să putem apela la Direcția Disciplină în Construcții din serviciul PMB. Sesizările sunt pasate de la unii la alții până când se ajunge într-un punct în care nu mai contează. Odată încheiată lucrarea, este foarte greu să mai repari ceva. Una este să oprești lucrările în timp ce se întâmplă și alta este să vii după ce schela a fost îndepărtată și să să spui: readuceți totul la stadiul inițial. De aceea ne gândisem că instrumentul acesta pentru sesizări rapide al 112patrimoniu va ajuta. Dar nu, autoritățile nici nu mai răspund, adică există o lehamite totală. Cetățenii, pe lângă faptul că ne sesizează în scris, ca să existe o dovadă, mai sună și la Poliție unde li se spune că Poliția este excedata, nu poate să facă nimic și la revedere”.

Cade moloz si după terminarea lucrărilor. Foto credit: 112patrimoniu.ro.

B365.ro: Aveți din ce în ce mai multe sesizări pe platforma 112patrimoniu.ro?

Arh. Dorothee Hasnaș: “Nu, avem mai puține pentru că oamenii, desnădăjduiți, au obosit să tot sesiseze lucruri văzând că nu există niciun efect. Ți se rupe sufletul, pentru că noi ne străduim, dar lucrurile nu se mișcă sau se mișcă prea încet. Dacă nu va exista în curând un mod de a interveni rapid și de a încuraja repararea unor lucruri, atunci degeaba mai discutăm”.

Se spune că proprietatea este sfânta, iar proprietarul are voie să facă ce vrea el cu clădirea lui, chiar dacă este de patrimoniu. Nu, nu este așa”

B365.ro: Blocul din Armand Călinescu așa rămâne, mutilat?

Arh. Dorothee Hasnaș: “Asta mă întreb și eu. La urmă, celor care au garajul, meșterii le-au spus să demonteze burlanul dacă vor să ia ceva din garaj, că oricum nu este garaj, ci boxă. Când i-am întrebat dacă acesta este finalul lucrărilor, ne-au spus că nu este lucrarea lor, ei au fost subcontractați. Adică, lucrurile acestea pe care le-am spus noi -vai, nu s-a păstrat un detaliu de alamă pe care înainte era numele firmelor-, nici măcar nu le înțeleg. Ne chinuim să conservăm niște detalii care, pur și simplu, nu au loc în mentalul colectiv. Toată discuția despre patrimoniu se reduce până la urmă la marele principiu de sfințenie a proprietății. De acord, dar din momentul în care cineva execută o lucrare atât de proastă nu înțeleg unde mai este sfințenia proprietății. Se spune că proprietarul are voie să facă ce vrea el cu clădirea lui, chiar dacă este de patrimoniu. Nu, nu este așa. Există drepturi ale proprietarilor care vin la pachet cu niște obligații, obligația de a îngriji clădirea, de exemplu. Nu poți s-o îngrijești, vinde-o. Merită să fii suprataxat dacă nu poți să-ti permiți să o îngrijești, pentru că altfel Bucureștiul arată ca o zonă de după război și nu este război. Iar dacă o îngrijești, atunci meriți să ai o reducere de taxe”.

Bloc interbelic din Zona Construită Protejată Armenească. Foto: 112.patrimoniu.ro

Arh. Dorothee Hasnaș: „Imobilele care au fost construite în perioade istorice merită să fie protejate și adaptate să corespundă locuirii prezente, dar ținându-se cont de reglementările și recomandările din ZPC”. Vezi aici mai multe despre Zone Construite Protejate: 112patrimoniu.ro/lmi/zone-construite-protejate.

„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Palatul Universității este doar una dintre ele. Ce am mai scris se află aici:

EXCLUSIV I Vești excelente despre Palatul Universității. Va fi refăcut de la zero spectaculosul fronton cu vultur și grifoni, distrus de bombardamentele din 1944

Cvartalul din București, „dreptul poporului la coloane” sau stalinismul cu față umană. Cum au ajuns clădirile tip cazarmă mai scumpe și mai căutate decât blocurile noi

Cookies