CONTRIBUTORSNICE TO MEET YOU

Despre femei, cu discriminare pozitivă. Mai ales despre cele urâte și grase, preferatele mele

Nu există femei frumoase. "Frumoasa" este un clișeu. Există, desigur, niște tipare de frumusețe pentru industria mondială a infrumusețării. Care diferă de la deceniu la deceniu. De la cultură la cultură. De la țară, la țară. Uneori sunt mai grase, alteori sunt prea slabe, mai scurte sau mai lungi.

Când și cum este o femei frumoasă!? Este frumoasa o femeie ideală? Atracția vine dintr-un instinct intuitiv al faptului că odraslele vor fi mai frumoase. Ceea ce este intr-o foarte mică măsură adevărat. 

Frumusețea este mai sexy!? Sau sex ăpilul n-are legătură cu triunghiul de aur!?

Avea Marcel Proust o vorbă care mie mi-a pus pentru prima dată problema incongruenței dintre frumusețe și adevăr: “Să lăsăm femeile frumoase în seama celor fără imaginație! ”

Un mare afemeiat al orașului meu natal, pe porecla lui “Broscarul”, ne povestea la o țigară străină pe care ne-o dădea la fiecare, când eram noi niște tineri locuitori ai cartierului Tomis 3, despre gusturile lui in materie de femei: “Pe cea mai urâtă am s-o iubesc eu!” Două afirmații contra culturale, aș putea spune. 

Ce de e greu cu „femeile frumoase”

Căci, oooh, da, femeile frumoase au fost întotdeauna o problemă pentru “muritori”. Sunt greu abordabile, sunt răsfăţate de tot felul de dobitoci, și, în general sunt “teritorii ocupate”. Femeile frumoase sunt ţinte doar pentru cei care vor să demonstreze lumii ceva și, mai ales, pentru validarea macho-ului pe care il găsim instalat ca un virus in amorul propriu.. Frumoasele sunt pentru “premianţi”. Nu oricine iși permite. A agăța o femeie frumoasă este o ocupație coronofagă pe o piață hiper concurențială. 

Și aaaani de zile m-am gândit la cuvintele babarditorului constănțean.  Cum haina (nu) il face pe om, așa și cu femeia ideală: Nu ochiul face o femeie frumoasă, ci Mintea!

Nu l-am ascultat pe Broscar, cu-atât mai mult cu cât mamele copiilor mei sunt niște frumoase. Cel puţin, după mintea mea de-atunci și de pe urmă.

Și uite așa, nu pricepea de ce cea mai urâtă este mai de iubit decât cea mai frumoasă. Era o filosofie a contrariilor pe care am ințeles-o târziu. Este o urâtă mai abordabilă!!? Da. Este ea un partener mai fidel!? Este o urâtă mai bună la pat!? 

Ugly faces matter

Și vă pot da niște example mai celebre decât cele mai cele femei frumoase

Iubirea vieţii lui John Lennon, Yoko Ono, mi s-a părut cea mai urâtă femeie celebră ever. Întotdeauna m-am intrebat ce-a găsit dumnezeul popului la ea. Ba mai mult, să spargi și Beatles-ul pentru ea, mi s-a părut o ţicneală de vedetă care se compara cu Iisus. Și totuși, vorba aceluiași Lennon: “Every man/woman has a woman/man who loves him“.

Apoi am studiat cazul celei mai celebre urâte a culturii române: Nina Cassian – recomand filmul despre ea: “Distanţa dintre mine și mine”. Una dintre cele mai emancipate poetese ale literaturii noastre și una dintre marile figuri ale “2 Mai” – iului de dinainte de ’80. Mare consumatoare de bărbaţi, îndealtfel. Și una dintre cele mai mari poete ale Iubirii din secolul XX.

Sau cazul talentatei Barbara Streisand, actriţă, cântăreaţă, scriitoare, iubită. O altă “navă amiral” a erotologiei mondiale. Femeia cu cel mai celebru nas mare din cinematografia americană. Așa cum Meryl Streep numai frumoasă nu e. Dar e cea mai mare actriţă în viaţă.

De ce „urâta” e cea mai „căutată”

Și-apoi, am mai intervievat niște băieţi frumoși cu succes la femei frumoase: De ce urâta este cea mai “căutată” femeie!!?  Și oamenii mi-au răspuns băieţește:

“Pentru că urâtele sunt futăcioase, prind mai rar câte un băiat bun, și-atunci sunt mai atente, îl lasă foarte greu și se implică mai mult decât una frumoasă. Pe când femeile frumoase rămân adesea “Nefe” pentru că 90% dintre bărbaţii care le abordează fug la primul refuz. Sau nu se dau la ele pentru că li se pare o misiune prea “elaborată”, deci mult prea dificilă.“

Dacă aș fi o minte de economist aș putea spune următoarea obrznicie ofensatoare pentru unele: 

Urâtele sunt mult mai rentabile. Frumoasele sunt cele mai nesigure investiițiii de la inventrea iubirii incoace.

Bonus: povara de a fi frumoasă

Pentru că, uneori, a fi frumoasă este o mare povară. Poate mai mare decât cea a unei femei obișnuite care se îmbracă sexy și cu gust.

Cele mai expresive și talentate actriţe din lume nu sunt neapărat frumoase. Ci mai degrabă deștepte. Marilyn Monroe, una dintre iconurile sec. XX era, contrar aparenţelor, extrem de inteligentă și sensibilă. Asta o făcea pe Marilyn unică, în primul rând, nu decolteul. 

Așadar, ceea ce foarte multe femei cred despre frumuseţe este eronat. Pentru foarte multe dintre ele a fi îngrjită înseamnă a fi machiată și strălucitoare în exces. 

Dragele mele, eleganţa ţine mai degrabă de gust decât de strălucire. Nu machiajul te face frumoasă, ci autenticitatea. Nu haina strălucitoare te diferenţiază erotologic, ci farmecul.

Iar farmecul îl poate avea oricine altcineva, nu neapărat “cea mai tare gagică din revista școlii”. Pentru că farmecul ţine de acel “quelque chose” pe care îl ai sau nu-l ai. Femeile sunt frumoase pentru că fac lucruri frumoase.

Așa că intrebarea secolului XXI in România rămâne:  o “frumoasă” rece pe Tinder sau o “urâtă” hot in Vamă!?

Nota B365.ro: Alte chestii mișto de la Liviu, că mai avem:


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button