Deși Guvernul a plătit o jumătate de miliard de lei pentru facturile la încălzire, Bucureștiul a fost uitat. Explicația primarului Nicușor Dan

11 dec. 2021
331 Afișari
Deși Guvernul a plătit o jumătate de miliard de lei pentru facturile la încălzire, Bucureștiul a fost uitat. Explicația primarului Nicușor Dan
Deși Guvernul a plătit o jumătate de miliard de lei pentru facturile la încălzire, Bucureștiul a fost uitat. Explicația primarului Nicușor Dan. Sursă foto: Curentul

Situația dificilă cauzată de scumpirea căldurii la nivel național a făcut Guvernul nevoit să bage adânc mâna în buzunar pentru a furniza ajutoare. Astfel, mare parte din localitățile țării au primit în total aproximativ jumătate de miliard de lei, sumă provenită din rezerva de stat. Surprinzător, Bucureștiul nu se află pe lista „beneficiarilor”.

Pentru a face față mai bine perioadei cu scumpiri de facturi la încălzire, fiecare reședință de județ a încasat suma de 5 milioane de lei de la Guvern. Mai mult, consiliile județene au primit câte 6 milioane și jumătate, potrivit ProTV.

Cum se împart ajutoarele pentru căldură sosite de la Guvern

Un singur municipiu a făcut excepție de la această regulă, și anume Bucureștiul, care a fost lăsat „pe urmă” la prima strigare. Potrivit celor declarate de Nicușor Dan, Capitala ar putea să se descurce până la începutul anului viitor, însă atunci ar fi nevoie de o sumă mult mai mare, de aproximativ un miliard de lei. Data precizată de edil pentru nevoia primirii acestei sume este în jurul zilei de 10 ianuarie.

Primarii din mai multe orașe și localități din țară au cerut ajutorul Guvernului deoarece facturile la termoficare reprezentau aproximativ 3 miliarde de lei, sumă pe care nu ar fi putut să o acopere integral din buget, deoarece nu dispuneau de acești bani.

Prin urmare, Guvernul a oferit ajutoare în valoare de 476 de milioane de lei, sumă provenită din fondul de rezervă al României. Din aceștia, fiecare consiliu județean a primit suma de 6,5 milioane de lei pentru a acoperi termoficarea dar și ajutoarele sociale de care beneficiază în mod normal cei care nu-și pot plăti facturile. De asemenea, din aceleași considerente, orașele reședință de județ primesc câte 5 milioane de lei.

Situația din județul Hunedoara este mai specială totuși, deoarece acolo două orașe, și anume Deva și Hunedoara vor primi ajutoare de câte 5 milioane de lei. Între timp, în județul Harghita, reședința de județ, Miercurea Ciuc, nu va primi suma de 5 milioane de lei – aceasta va fi împărțită de 23 de localități aflate pe aria județului.

Bucureștiul va avea nevoie de ajutoare în luna ianuarie, potrivit lui Nicușor Dan

Deși Bucureștiul a solicitat ajutoare de circa un miliard de lei pentru a asigura subvenția la căldură, Capitala nu va primi în această „rundă” bani de la Guvern. Însă acest lucru a fost făcut la solicitarea edilului, Nicușor Dan, care susține că orașul va avea nevoie de bani abia la începutul lunii ianuarie. Astfel, și factura de la Termoenergetica va ajunge mai târziu la Primăria Capitalei, pentru a echivala acest decalaj.

„Eu vreau să exclud această ipoteză. Nu știm cuantumul de la guvern. Toată lumea este de acord că trebuie să fim ajutaţi. Nu avem un necesar de finanțare pe Decembrie. Vom avea pe 10 ianuarie”, a declarat Nicușor Dan.

Prin urmare, Bucureștiul are nevoie de cei aproape un miliard de lei în conturi până pe 10 ianuarie, pentru a-și onora sumele datorate către Termoenergetica.

La o simplă estimare, pentru un apartament format din trei camere, pentru care plăteau până acum 200 de lei pe lună, aceștia ar urma să plătească după noul preț suma de 340 de lei, cealaltă parte din factură fiind suportată de subvențiile Primăriei Capitalei și de Guvern.

Cookies