Descoperire în premieră a unor profesori de fizică români în domeniul stocării informațiilor

de:
09 mai 2016
0 Afișari
Descoperire în premieră a unor profesori de fizică români în domeniul stocării informațiilor

Conf. Dr. Cristian Enăchescu, conf. dr. Laurențiu Stoleriu și prof. dr. Alexandru Stancu au reușit să prezinte modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranziție de spin.

Am început colaborarea cu partenerii francezi cu aproximativ trei ani în urmă. Deși noi puteam explora miliardimea de secundă și ce se întâmplă acolo, important e că ei au venit cu confirmările experimentale. Astfel, am reușit să împletim totul într-o explicație, pe care noi o considerăm importantă, la nivel molecular, în a miliarda parte dintr-o secundă„, a declarat conf. Laurențiu Stoleriu, potrivit Agerpres.

Studiul reprezintă o performanță nu doar datorită observațiilor experimentale și a explicației fenomenului, făcute în premieră, ci și datorită posibilelor aplicații practice viitoare. Altfel spus, descoperirea poate poate avea aplicații practice în domeniul stocării informațiilor în memorii optice ultrarapide, de ordinul femtoscundelor (o secundă are 1.000.000.000.000.000 femtosecunde), folosite în calculatoare sau telefoane și pentru afișare numerică. De asemenea, nanoparticulele cu tranziție de spinar ar putea fi folosite și în domeniul medical ca substanțe inteligente de contrast pentru tomografii și chiar ca senzori de temperatură în tratarea cancerului prin hipertermie.

Cristalele magnetice moleculare se pot afla în două stări de spin diferite, iar fiecare dintre aceste două stări prezintă proprietăți magnetice, optice, electronice și structurale diferite. Factorii externi, precum temperatura, presiunea sau lumina, permit schimbarea stării de spin printr-un proces cu histerezis, ceea ce reprezintă condiția necesară pentru realizarea unei memorii utilizând aceste cristale drept mediu de înregistrare. În esență, capacitatea de a controla comutarea rapidă a moleculelor cu ajutorul luminii și înțelegerea fenomenelor fizice legate de acest proces pot reprezenta punctul de pornire în transformarea cristalelor magnetice moleculare în memorii optice‘, a precizat conf. univ. dr. Cristian Enăchescu, unul dintre autorii lucrării.

Întreaga descoperire este prezentată în cea mai prestigioasă revistă din domeniul științei materialelor, revista ‘Nature Materials’, din cadrul Nature Publishing Group, prin intermediul articolului intitulat ‘Elastically driven cooperative response of a molecular material impacted by a laser pulse’ — primul articol a unor coautori cu afiliere exclusiv din România în această revistă.

Cookies