Descoperă tot ce-a mai rămas din cartierul Uranus din București: „Ca într-un film SF cu portaluri temporale, ne plimbăm prin orașul dispărut”

18 mai 2022
16567 Afișari
Descoperă tot ce-a mai rămas din cartierul Uranus din București:
Descoperă tot ce-a mai rămas din cartierul Uranus din București: "Ca într-un film SF cu găuri de vierme și portaluri temporale, ne plimbăm în orașul dispărut". Foto credit Uranus Acum.

Din luna mai și până în iulie, 2022, expoziția în spațiul public realizată de ”Uranus Acum” ne invită să explorăm urmele și elementele care au supraviețuit unei catastrofe urbane: demolarea cartierului Uranus din București. O echipă de arhitecți, sociologi, istorici și graficieni readuc înapoi, în mod simbolic, o lume dispărută și ne propun „o reconstituire simbolică și analitică a unei realități urbane eliminate”. Astăzi, la Make Bucharest Great Again, un proiect B365.ro dedicat salvării patrimoniului orașului, Imaginația se întâlnește cu Informația, iar Memoria are ultimul cuvânt.

Despre cea mai mai mare catastrofă urbană în timp de pace, demolarea cartierului Uranus în anii ’80, am scris aici. Cartierul Uranus din București a existat în zona Parcul Izvor, Casa Poporului, Casa Academiei și a fost șters de pe fața orașului pentru a face loc delirului și ambițiilor cuplului Ceaușescu. În această primăvară, proiectul Uranus Acum, inițiat de echipele Zeppelin și Ideilagram, trece la next level și ne oferă „Uranus-Conciliere”.

uranus
Strada Salvatorului, 1979. Foto credit Traian Badulescu, Expozitia ” Salutări din Uranus”.
uranus
Fragment din fosta stradă a Salvatorului. Foto credit Vlad Bâscă.

Uranus-Conciliere, ”o discuție despre memoria vie și fertilă și despre dezvoltarea urbană civilizată”

Uranus Acum: ”Ce ar fi să nu mai vorbim (doar) despre demolări, ci despre un viitor al concilierii? Al conviețuirii straturilor istorice, al unei împăcări ale orașului cu locuitorii săi ? Vă propunem o discuție despre memoria vie și fertilă și despre dezvoltarea urbană civilizată”. Echipa Uranus Acum a cercetat și a cartat fiecare metru pătrat din cartierul dispărut Uranus și ne invită să decoperim „urmele fizice care au supraviețuit marii operații de anihilare a zonei Palatului Parlamentului”.

uranus
Strada Salvatorului, 2022, Foto credit Uranus Acum.

Practic, cu ajutorul unei hărți cu linkuri Google Maps puteți descoperi fiecare artefact care-a făcut parte dintr-o mare și tristă poveste

Expoziția este răspândită în spațiul fizic al zonei Uranus-Izvor (Splai, Piața Constituției, Piața Regina Maria, Calea Rahovei, Strada Izvor) și este prezentă online, printr-o arhivă de locuri dispărute, case, biserici, școli și grădinițe. Baza de date poate fi accesată în mod liber și gratuit de pe platforma uranusacum.ro. Practic, cu ajutorul unei hărți, cu linkuri Google Maps, puteți descoperi fiecare artefact care-a făcut parte dintr-o mare și tristă poveste.

URANUS
Instalație in Parcul Izvor pe locul unei case demolate. 2022. Foto credit Tudor Constantinescu.

”Memoria ca resursă: descoperim împreună cât mai multe lucruri care au rămas acolo unde, aparent, nu a mai rămas nimic”

Uranus Acum: ”Selecția noastră se materializează în 10 instalații răspândite pe teritoriul fostului cartier Uranus. Ele alcătuiesc un traseu explicativ despre locuri care au dispărut complet sau din care s-au păstrat doar fragmente. Aducem în mod simbolic trecutul înapoi și descoperim împreună cât mai multe lucruri care au rămas acolo unde, aparent, nu a mai rămas nimic. Instalațiile sugerează o serie de panouri stradale, cu informații despre biserici ascunse sau demolate, despre bucăți de ruine ale unor clădiri de patrimoniu, pavaj sau locuri în care se aflau case prețioase și istorii familiale, cu hărți vechi și noi. Fiecare instalație conține un link care te duce către o arhivă digitală, cu informații complexe, inclusiv imagini și interviuri (..) Ca într-un film SF cu găuri de vierme și portaluri temporale, ne plimbam concomitent în orașul dispărut și în cel de azi”.

uranus
Biserica si clopotnița Mănastirii Mihai Vodă mutate pe strada Sapienței. Foto credit Uranus Acum.
”Urmele trecutului pot deveni o resursă esențială pentru o regândire urbanistică a zonei”

Uranus Acum: ”Mărturisim că ne-a obsedat nu doar cartarea și punerea în context a acestor urme, ci și ce s-ar întâmplă cu ele. În primul rând, este vorba despre protecție. Despre elemente foarte fragile, sau de locuri cu statut incert. Ele pot dispărea foarte rapid, cu ocazia unor proiecte publice sau private. Dar credem că importanța lor constă și în potențialul imens pe care-l oferă. Ele pot deveni o resursă esențială pentru o regândire urbanistică a zonei”.

memorialul, berlin
Modelul european bun, Memorialul Zidul Berlinului, Foto credit J. Hochmuth, via Uranus Acum.
Uranus Acum plănuiește înființarea unui parc memorial inspirat de Memorialul Zidul Berlinului

Uranus Acum: ”Pentru mulți dintre noi, idea de memorial se leagă mai ales de un obiect sau de un ansamblu clar delimitat. Însă poate fi vorba și despre un parc memorial. Modelul ce ne-a servit drept inspirație este Memorialul Zidul Berlinului. Acolo s-a lucrat timp de mai bine de 15 ani la un ansamblu care integrează porțiuni păstrate din zid, o biserică, un monument, un centru de informare, dar și un traseu urban și arheologic, cu găsirea, păstrarea și punerea în valoare a unor resturi și cu marcări discrete ale unor locuri și evenimente istorice. Milioane de vizitatori se plimbă în fiecare an pe acolo, dar în același timp ansamblul rămâne și un loc public permanent și prietenos, parte a vieții de zi cu zi a cartierului și a orașului”.

uranus
Strada Vânatori, fragment din fosta casa Florescu. Foto credit Uranus Acum.
Cum ne putem cere dreptul la oraș

Concret, în plimbarea voastră găsiți pe site-ul uranusacum.ro secțiunea Mai departe, amplasată în mod compact în Parcul Izvor, în preajma Rondului Bicicliștilor. ‘‘Este dedicată unor idei și principii pentru viitorul zonei, precum și unor propuneri civice, arhitecturale și urbanistice”. Uranus Acum își propune ”deschiderea Orașului Interzis- adică terenul aferent Parlamentului- recoaserea orașului, regenerarea cartierelor din jur, spații și trasee pietonale, parcuri, intervenții delicate, reașezarea dezvoltării”. Expoziția integrează materiale din cadrul etapelor din anii 2019-2021 ale proiectului Uranus Acum, imagini noi și de arhivă, cercetări, interviuri, texte, desene. Proiectul inițiat de Zeppelin& Ideilagram este realizat în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Senatul României, Academia Română, re-act now, Inițiativa Parcul Uranus, MNAC București. Accesați deci uranusacum.ro/locuri-ale-memoriei.

uranus
Plan integral de dezvoltare urbană, Bucuresti, Uranus. Macheta aflată la MNAC.

„Make Bucharest Great again”vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:

 

 

 

Cookies