Descopera Şoseaua Kiseleff

de:
13 sept. 2012
1 Afișari
Descopera Şoseaua Kiseleff

Perioada de ocupatie ruseasca a Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca, 1828-1834, este strans legata de numele unui general rus “singurul cadou frumos pe care bucurestenii il datoreaza Rusiei” (Paul Morand, Bucuresti) contele Pavel D. Kiseleff. Insarcinat cu reorganizarea administrativa a Principatelor, Kiseleff – “un foarte mare administrator, un spirit liberal si un mare caracter” –  a introdus Regulamentul Organic, un fel de Constitutie care a contribuit la toate schimbarile majore in structurile sociale, economice, administrative si politice.

Soseaua Kiseleff este strada pe care, la 8 februarie 1859, a trecut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cand a intrat in Bucuresti iar in 10 mai 1866, tot aici, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (Carol I) primeste, din partea primarului de atunci al Capitalei, Dumitru I. Bratianu, cheia orasului.

In 1895 aici s-a organizat “bataia cu flori”, o petrecere in scopuri caritabile. Drept urmare, ca sa te vada lumea cum arunci cu flori trebuia sa platesti. Numele Soselei este legat pana si de “Ciocolata Capsa”. Putini stiu, dar in noiembrie 1893 s-a pus in vanzare “ciocolata Capsa”, care era produsa dupa o reteta a Casei Capsa in laboratorul firmei, de pe Soseaua Kiseleff.

Casele, monumentele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul National de Geologie, Muzeul Tăranului Român, Scoala nr 11 (din anul 1900), Biserica Izvorul Tamaduirii Mavrogheni, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Parcul Kiseleff, Bufetul de la Sosea, Ambasada Federatiei Ruse, Muzeul Toma Stelian, Palatul Printului Mostenitor, Hotelul Triumf, Arcul de Triumf, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, Palatul Elisabeta, Parcul Herăstrău si Biserica Casin.

Cei care va vor conduce in aceasta calatorie in spatiu si timp sint tineri istorici, indragostiti de orasul vechi. Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.


Lector: Anita Sterea

Cost: 30 lei/ 25 lei (redus)

Locatie: pe soseaua Kiseleff, plecare din fata MTR

Cookies