ȘTIRI

Descopera Manastirile Caldarusani si Sitaru

In aceasta calatorie vom fi condusi de istoricul Anita Sterea, care ne va povesti istoria acestor importante lacase de cult din apropierea Bucurestiului.

Transportul se va organiza in functie de inscrieri, participantii cu masina sint rugati sa ii transporte pe cei fara masina de la punctul de intilnire – Statuia Aviatorilor.

La inceputul sec. al XVII, Domnitorul Matei Basarab ridica langa un vechi schit de lemn, unul dintre cele mai importante si mai remarcabile monumente, Manastirea Caldarusani. Domnitorul ridica trei laturi de chilii plus un zid de aparare in partea de rasarit, cetatea fiind prevazuta cu un inalt turn de staja – Clopotnita de astazi, toate acestea fiind inconjurate din trei parti de lacul Caldarusani. In dreapta intrarii se afla pivnita (care pastreaza boltile originale), deasupra ei aflandu-se vechea sala a tronului domnitorului Matei Basarab care acum adaposteste Sala Tezaurului (aici fiind expuse cruci, potire, vesminte arhieresti, broderii, candele, totul de o inestimabila valoare).

Muzeul Manastirii adaposteste obiecte deosebit de valoaroase: icoane si tablouri pictate de corifei ai picturii – cum ar fi Evghenie Lazar si Nicolae Grigorescu, Gheorghe Tatarascu, Sava Hentia – argintarie, vase sfinte, vesminte arhieresti, broderii de aur si argint de un ales simt artistic si de o mare finete. Toate acestea impreuna cu valoroasa biblioteca ce adaposteste mii de manuscrise si carti bisericesti in latina, greaca, franceza, italiana si romana, datand din sec. XVII si pina azi, dau manastirii o valoare istorica si spirituala de necontestat.

……

Movila pe care a fost construita manastirea Sitaru a fost initial o insula in mijlocul apelor Ialomitei, fapt pentru care, Patriarhul Macarie al Antiohiei, care a vizitat manastirea in anul 1656, o numea in insemnarile sale de calatorie “Manastirea in apa” . Ulterior, apele si-au schimbat cursul, insula ramanand o simpla movila de pamant.

Documentele atesta faptul ca, inca din secolul XIV, aceasta regiune constituia proprietatea familiei Greceanu, care a construit pe aceasta mosie un frumos palat boieresc precum si biserica familiei din satul Greci. Se stie ca regiunea Codrilor Vlasiei a constituit o straveche vatra sihastreasca caracterizata printr-un mare numar de asezari monahale constituite din mici schitulete si chilii izolate. O nota caracteristica a sihastriilor din Codrii Vlasiei o constituie faptul ca erau situate cel mai des pe insule, in mijlocul raurilor si lacurilor din aceasta regiune. Ceea ce stim cu certitudine este faptul ca aici exista inca din secolul XVI “o bisericuta de lemn cu hramul Sfantul Nicolae, abia ingradita de niste sfinti pustnici padureti”. Aceasta bisericuta a rezistat pana in secolul XIX.

Jupanul Papa Greceanu a ridicat in 1627 frumoasa manastire Balamuci, daruindu-i si o parte din mosia sa. In legatura cu originea numelui manastirii nu dispunem de informatii sigure. Cert este numai faptul ca de la bun inceput s-a numit Manastirea Balamuci, asemenea si satul cel mai apropiat. In legatura cu numele acesteia, cea mai plauzibila traditie este cea care afirma ca numele s-ar datora faptului ca intemeietorii primului schitulet din acest loc erau niste calugari “nebuni pentru Hristos”.

 

Lector: Anita Sterea

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locatie: intilnire la Statuia Aviatorilor

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

 

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button