Descoperă „Cvartal-Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București”. Proiectul propune reconectarea locuitorilor din 10 cvartale din capitală

25 feb. 2023
2070 Afișari
Descoperă „Cvartal-Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București”. Proiectul propune reconectarea locuitorilor din 10 cvartale din capitală
Descoperă „Cvartal-Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București”. Proiectul propune reconectarea locuitorilor din 10 cvartale bucureștene

Dash Film, împreună cu Asociația Zona Studio și Rusticity ehf. au demarat proiectul „Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București”. Inițiativa propune activarea culturală a cartierelor bucureștene prin dezvoltarea de produse culturale multidisciplinare axate pe istoria micro-comunităților asociate clădirilor de tip cvartal și prin cooperare culturală și bilaterală.

Locuitorii cvartalelor sunt încorporați și co-interesați în procesul creativ – experiențele, amintirile și resursele lor stând la baza cercetării istorice”

Prin cercetare și interacțiune cu locuitorii, proiectul analizează istoria unor dintre cele mai interesante proiecte urbane materializate la începutul regimului comunist, cvartalele de locuințe, reușind să contribuie astfel la istoria recentă a Bucureștiului. Locuitorii cvartalelor sunt încorporați și co-interesați în procesul creativ – experiențele, amintirile și resursele lor stând la baza cercetării istorice desfășurate prin proiect. Parteneriatul este unul inovativ, fiind o inițiativă care livrează rezultatele științifice ale unei cercetări istorice către public, într-un format artistic ușor de înțeles și atractiv, prin intermediul filmelor documentare, cărților și expozițiilor propuse de echipa de proiect”, anunță realizatorii „Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București”.

Cvartalul Vatra Luminoasă. Foto credit: Studio Zona.

Explorarea istoriei locuirii în clădirile tip cvartal răspunde nevoii de cunoaștere a trecutului și reconectării sociale și culturale în cartiere”

Proiectul abordează nevoia de a echilibra peisajul cultural al Bucureștiului și de a implica locuitorii din cartiere în acțiuni cu o dimensiune comunitară. Explorarea istoriei locuirii în clădirile tip cvartal răspunde nevoii de cunoaștere a trecutului și reconectării sociale și culturale în cartiere, dezvoltând sentimentul de identitate comună și apartenență, stimulând coeziunea și solidaritatea în micro-comunitățile vizate. Totodată, proiectul urmărește să creeze premisele unor noi inițiative culturale sau politici publice în acest sens” se arată în prezentarea proiectului.

Cvartalul din Panduri. Foto credit: Studio Zona.
Echipa de proiect este alcătuită din cercetători, istorici, artiști și profesioniști din domeniul cultural”

În vederea creșterii accesului la cultură, proiectul are o componentă culturală multidisciplinară, trezind interesul pentru propria istorie și oferind acces facil la informații academice, „traduse” într-un limbaj accesibil pentru publicul larg. Modalitățile de livrare sunt interdisciplinare și accesibile – cărți scurte, expoziții cu imagini din arhivă comparate cu același unghi în prezent, scurtmetraje centrate pe fiecare cartier și un lungmetraj care explică istoria locuirii în cvartale. Interdisciplinaritatea se reflectă și prin caracterul mixt al echipei de proiect, alcătuită din cercetători, istorici, artiști și profesioniști din domeniul cultural.

Proiectul are ca misiune redarea către locuitori a informațiilor esențiale despre istoria locuințelor și a cartierelor în care aceștia trăiesc”

Abordarea artistică gravitează în jurul conceptelor identitare neexplorate ale Bucureștiului: microtopiile urbane și clădirile de tip cvartal, folosite ca porți de acces în mentalul colectiv al cartierelor – dormitor, pentru a activa spiritul comunitar și sentimentul de apartenență, continuitate și împărtășire – atât a spațiului, cât și a timpului, în trecut și în prezent.

Cvartalul Muncii. Foto credit: Studio Zona.

Proiectul CVARTAL este o componentă dintr-un plan mai amplu de comunicare directă între mediul academic și locuitorii orașului pe care Dash Film și Asociația Studio Zona l-au demarat în urmă cu trei ani. Acest plan are ca misiune redarea către locuitori a informațiilor esențiale despre istoria locuințelor și a cartierelor în care aceștia trăiesc și prelurea de la aceștia a cât mai multor date pentru a completa istoria din arhive. Primele etape ale acestei colaborări au avut ca rezultat serialul online „Dincolo de Centru. Jurnalul unei Societăți” și aplicația de realitate augmentată pARcelări3.0 |Steaua.

Parte din programul pentru „Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului” finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, proiectul „Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București” beneficiază de un grant în valoare de 979.288 RON / 198.761,45 EUR. Proiectul va fi implementat în București, pe parcursul a 18 luni, în perioada Noiembrie 2022 – Aprilie 2024. Noutățile și informațiile referitoare la proiect sunt publicate pe site-urile https://cvartal.asz.ro/ , http://cvartal.dashfilm.ro/ și pagina de Facebook https://www.facebook.com/cvartal0.

Cvartalul Vatra Luminoasă. Foto credit: Studio Zona.
Cel mai recent proiect al Dash Film ilustrează istoria locuirii în București

Dash Film este o companie de producție de film, conținut video și new media înființată în 2012. Misiunea companiei este aceea de a crea conținut video care să se constituie într-un liant între publicul contemporan și alte alte arii de manifestare culturală. Portofoliu său include mai multe producții cinematografice (filme de scurtmetraj, film documentar, videoclipuri, reclame, filme de prezentare). Cel mai recent proiect în care Dash Film a fost implicată cu toate resursele este un proiect vizual, dezvoltat pe mai multe direcții, care ilustrează istoria locuirii în București, începând cu primii ani ai secolului XX – perioadă în care s-au construit primele parcelări locative destinate claselor sociale defavorizate. În 2020 a realizat, în parteneriat cu Asociația Studio Zona, un serial compus din 10 episoade de scurtmetraj documentar care descriu istoria a 10 parcelări locative din București: „Dincolo de Centru. Jurnal al unei societăți”. În paralel cu producția filmului documentar Cvartal, compania se află în preproducție cu un lungmetraj de ficțiune și un documentar.

Cvartalul Vatra Luminoasă/ Foto credit: Studio Zona.
Asociația Studio Zona, un proiect de istorie publică

Asociația Studio Zona este un proiect de istorie publică, început în 2016 de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Direcțiile de cercetare se concentrează pe istoria urbană și culturală, în special cea a Bucureștiului și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea. Asociația urmărește încurajarea dialogul dintre mediul academic și comunitățile urbane, păstrând, în proiectele lor, un dialog constant cu bucureștenii. Între 2015 și 2019, au reușit distribuirea a peste 10.000 de broșuri și pliante despre parcelările construite între 1898 și 1948 și au organizat ateliere, expoziții, lansări de carte și conferințe legate de aceste subiecte.

Rusticity ehf. este compania artistului video islandez Gilles Tasse și din anul 2016 a activat în domeniul cultural din Islanda și Franța cu proiecte de film și aplicații – lungmetrajul Tro Fanch, în selecția LIM și Cross – Channel film Lamb și scurtmetrajul Middle of Nowhere; platforma cloud Ocusky pentru simularea luminii solare în artele vizuale, Ísland áður fyrr – muzeu online cu imagini de arhivă din Islanda și aplicațiile web Lamb, AppFengur și PetFit.

Cookies