Descoperă cele mai frumoase străzi, bulevarde și parcelări de vile din Micul Paris. Încep tururile lunii mai

10 mai 2024
4347 afișări
Descoperă cele mai frumoase străzi, bulevarde și parcelări de vile din Micul Paris. Încep tururile lunii mai
Descoperă cele mai frumoase străzi, bulevarde și parcelări de vile din Micul Paris. Încep tururile lunii mai

Asociația Istoria Artei ne invită în luna mai la o serie de tururi ghidate dedicate unor personalități importante ale arhitecturii bucureștene precum și la explorarea unor străzi, bulevarde și parcelări de vile interbelice.

Călătoria de descoperire a arhitecturii interbelice este dedicată sărbătoritului lunii mai, arhitectul Ernest Doneaud (1879-1959) cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la nașterea sa. Detalii și înscrieri: [email protected].

„Arh. Ernest Doneaud, Visul Liniei”, un volum publicat de Asociația Istoria Artei.

Arh. Ernest Doneaud va primi comenzi de la elita Bucureștiului, doctori, politicieni, militari de carieră

Oana Marinache, istoric de artă: La 10/22 mai 1879 se năștea la București Ernest Albert Léonce Alexandre Doneaud, fiul lui Josef Emile Ed. Doneaud și al Louisei Manoël, antreprenori de construcții de origine franceză. Familia Doneaud- Manoël a fost implicată încă din 1878 în exploatarea carierelor de materiale de construcție și au produs var hidraulic la Breaza-Comarnic, fiind probabil aduși în țara noastră de familia princiară Bibescu.

Întors în 1907 de la Paris cu diploma de arhitect, Ernest Doneaud se asociază cu colegul Paul Smărăndescu, dar se angajează și într-un post la Serviciul Alinieri din Primăria capitalei. Vor urma comenzi private oferite de doctori, politicieni, militari de carieră. Cariera sa debutează și prinde avânt spectaculos și prin susținerea omului politic liberal, primar al capitalei, Vintilă Brătianu (1867-1930), artizanul Societății Locuințelor Eftine și al primei parcelări din strada Lânăriei, precum și al Societății Govora-Călimănești.

„Arh. Ernest Doneaud, Visul Liniei”, un volum publicat de Asociația Istoria Artei.
„Arh. Ernest Doneaud, Visul Liniei”, un volum publicat de Asociația Istoria Artei.
Clădirea reprezentativă a operei arh. Ernest Doneaud, atât prin amplasarea centrală pe bulevardul Magheru, cât și prin proporții, este Palatul Lido, devenit Hotel

Oana Marinache, istoric de artă: Prima perioadă a activității sale poartă amprenta arhitecturii eclectice a școlii franceze, realizând mai multe vile emblematice pentru gustul protipendadei bucureștene a primului sfert al secolului al XX-lea. A doua perioadă a carierei sale se încadrează în curentul modernist, adoptând și elemente Art Deco, clădirea reprezentativă, atât prin amplasarea centrală pe bulevardul Magheru, cât și prin proporții, fiind Palatul Lido, devenit Hotel.

Activitatea sa de arhitect și urbanist din perioada anilor ‘30 se completează cu prezența activă în Societatea „Construcția modernă”, al cărei președinte a și fost din 1933. Doneaud își încheia în 1942 cariera în serviciul public la primăria comunelor suburbane Șerban Vodă și Băneasa. Este posibil ca numele de rezonanță franceză să fi făcut ca personalitatea și activitatea sa să fie șterse din istoria orașului și a multor monumente și clădiri importante, pe care sperăm să le descoperim împreună.

„Arh. Ernest Doneaud, Visul Liniei”, un volum publicat de Asociația Istoria Artei.
A apărut un nou număr ArhiTur dedicat străzii Brezoianu și zonei Grădinii Cișmigiului

Oana Marinache, istoric de artă: Istoria străzii Brezoianu pornește, din păcate, de la una dintre cele mai dese erori de nomenclator stradal, atunci când sunt alăturate destinele a cel puțin două personalități. Din păcate, strada ”actor Ion Brezoianu” alătură greșit profesia de actor a lui Iancu Brezeanu cu persoana lui Ion Brezoianu, dascăl și reformator. Mai mult de atât, numele străzii ar fi trebuit să facă trimitere la boierul care a jucat un rol important în formarea zonei prin rectitorirea lăcașului de cult.

Cel care dă cu adevărat numele mahalalei a fost boierul Pătrașcu Brezoianu (m.1716), înzestrat în 1703 de către Domnitorul Constantin Brâncoveanu cu loc de case aici. Biserica a fost refăcută în 1710 de către acest Pătrașcu Brezoianu și Șerban Bujoreanu/Șerban Bujor vel vistiernic. A avut hramul Sf. Treime, fiind însă cunoscută sub denumirea ctitorului Brezoianu din 1741 până la demolarea ei în 1959. O nouă refacere a avut loc în 1735, cu ajutorul lui Mihail Mărăcineanu și Ștefan Mănăilă vel clucer.â

Vedere a străzii Domnița Anastasia spre str. Ion Brezoianu. Foto credit: Arhiva MMB.
Strada făcea odinioară parte din Culoarea Roșie și Culoarea Verde, suburbiile Crețulescu și Brezoianu

Oana Marinache, istoric de artă: Zona cunoaște o etapă de modernizare la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu asanarea mlaștinii și amenajarea Grădinii Publice Știrbey Vodă. Tăierea Bulevardului Academiei/Doamna Elisabeta este următoarea etapă importantă în conturarea zonei. Acțiunea, concretizată în 1870-1871, a descurs destul de lent, căci a presupus exproprierea proprietăților de la Mănăstirea Sărindar înspre intersecția cu strada Brezoianu. În 1875-1876 Bulevardul ajunsese în dreptul străzii Brezoianu, când se deschide și intrarea numită ulterior Zalomit.

Strada făcea odinioară parte din Culoarea Roșie și Culoarea Verde, suburbiile Crețulescu și Brezoianu. O lume cosmopolită poate fi reconstituită din anuarele statistice, fondurile de arhivă recent date în cercetare dar și din colaborările pentru ridicarea unor construcții emblematice.

Strada Ion Brezoianu. Foto credit: Asociația Istoria Artei.
Strada Brezoianu face parte din zona protejată nr. 42, dar constatăm că numai 4 clădiri apar pe Lista Monumentelor Istorice

Oana Marinache, istoric de artă: Analiza noastră istorico-arhitecturală vizează clădirile particulare și istoria unor terenuri ce se vor fragmenta în timp. Recuperăm figuri importante ale istoriei și culturii, de la arhitecți și doctori până la investitori importanți și concesionari de hoteluri. Mulți particulari și-au dorit să deschidă acces spre Grădina Cișmigiului sau au contribuit la apariția unor parcelări cu intrări interbelice. Bombardamentele din 1944 au afectat zona și au dus la câteva pierderi de clădiri vechi, unele case fiind înlocuite în anii următori cu imobile de apartamente. Strada Brezoianu face parte din zona protejată nr. 42, dar constatăm că numai 4 clădiri apar pe Lista Monumentelor Istorice. Acest număr dedicat străzii Brezoianu este publicat cu sprijinul BNP Paribas Cardif prin suportul acordat Asociației “Istoria Artei”, ca parte a angajamentului de a susține cultura românească.

Cele mai frumoase tururi ale lunii mai

Programul călătoriilor din luna mai, mai jos :

  • Sâmbătă, 11 mai, ora 16:00 Ernest Doneaud 145: Noi lucrări din portofoliul său
  • Duminică, 12 mai, ora 12:00 Plimbare pe str. Visarion si str. V. Alecsandri
  • Vineri, 17 mai, ora 18:30 Plimbare pe strada Cosma/H.Coandă
  • Sâmbătă, 18 mai, ora 16:00 Bulevardul Academiei/Regina Elisabeta
  • Duminică, 19 mai, ora 16:00 Noi date pe str. Gr. Cobălcescu
  • Vineri, 24 mai, ora 18:30 Traseu arh. Silvio și Victor Asquini
  • Sâmbătă, 25 mai, ora 16:00 Plimbare pe str. Al. Philippide (Parcelarea de vile Ioanid II)
  • Duminică, 26 mai, ora 16:00 Plimbare pe str. Eremia Grigorescu și parcelarea Callimachi
  • Vineri, 31 mai, ora 18:30 Parcelarea Blanc: str. Louis Blanc și Argentina
Cookies