Descopera Biserici domnesti din vechiul Bucuresti

de:
18 sept. 2012
0 Afișari
Descopera Biserici domnesti din vechiul Bucuresti

A fost odata, nu foarte de mult, la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX, un oras mare cu strazi elegante si piete construite in stil european in al carui centru salasluia cu mandrie Curtea si Biserica Voievodala din secolul al XIV-lea, Hanul lui Manuc, Lipscani, zona comerciala plina de viata, Biserica Metropolitana care domina orasul din locul in care a fost asezata, cu minastiri medievale construite de personalitati marcante ale istoriei si culturii poporului roman (de ex. Vacaresti, Mihai Voda, Radu Voda, Antim Ivireanul). Case care fusesera construie in jurul bisericilor atestand astfel comunitati umane strans legate de valorile crestinismului. A traversa orasul insemna sa treci pe langa siluetele bisericilor al caror numar si varietate lasa o puternica impresie in sufletul oricarui calator.

Zona Unirii pe langa centrul rutier al capitalei este si o zona cu o puternica incarcatura istorica. Asociata cu perioada comunista si cu trasarea noului centru civic, zona Unirii reprezinta si un reper pentru Bucurestiul de odinioara. O zona distrusa, dar care a reusit in egala masura sa conserve adevarate bijuterii arhitecturale de secol XVII-XIX. Ascunse in spatele marilor blocuri de pe Bulevardul Unirii, si putin cunoscute publicului larg stau biserici cu o istorie  deosebita si cu un stil arhitectural diferit.

Ne propunem astfel o plimbare prin epoci si stiluri diferite. De la Biserica Domnita Balasa, o biserica de a doua jumatate a secolului al XIX-lea, biserica ce tinea de complexul Spitalului Brancovenesc, la Manastirea Antim, biserica de secol XVIII-lea ctitorie a marelui ierah Antim Ivireanu, trecand pe la Biserica Patriarhala, o biserica de data aceasta de secol XVII, si terminand la Manastirea Mihai Voda, una din putinele ctitorii cunoscute ale lui Mihai Viteazu in Bucuresti si una din cele mai vechi biserici din capitala.

 

Lector: Anita Sterea

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locatie: punct de pornire: Biserica Domnita Balasa

Inscriere la [email protected]

 

Cookies