BAZAR

UPDATE Descinderi la un complex comercial de lângă Bucureşti: Evaziune fiscală şi angajări la negru

UPDATE Oamenii legii se află, în această dimineaţă, pe urmele a 20 de afacerişti chinezi acuzaţi de evaziune fiscală la un centru comercial de lângă Capitală. 

Procurorii caută documente care să demonstreze că oamenii de afaceri chinezi aduceau marfă din afara teritoriului ţării fără să plătească TVA prin intermediul unor firme fantomă. După ce marfa era introdusă în ţară, chinezii făceau alte firme şi o vindeau în centrul comerial de la marginea Capitalei, informează Realitatea TV. 

Circa 20 de cetăţeni chinezi, care au afaceri în Complexul Dragonul Roşu din Bucureşti, sunt suspectaţi de evaziune fiscală, potrivit România TV. Aceştia aduceau din străinătate articole de îmbrăcămite pe care le vindeau apoi în ţară, pentru care nu plăteau taxele şi impozitele şi nu înregistrau cheltuielile la contabilitate. Afaceriştii chinezi au creat statului român un prejudiciu de 8 milioane de euro.

20 de persoane vor fi duse la audieri la DIICOT, urmând a se vedea câte vor fi reţinute pentru 24 de ore. 

Inspectorii ITM au găsit în Complexul Dragonul Roşu 15 persoane care munceau la negru

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 50.000 de lei în urma unor acţiuni de control în Pavilionul 1 al complexului comercial Dragonul Roşu din Capitală, unde au găsit 15 persoane care munceau fără forme legale, informează, vineri, Inspecţia Muncii (IM).

Acţiunile de control au fost organizate cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă din Bucureşti şi Ilfov, în vederea verificării respectării legislaţiei din domeniul relaţiilor de muncă şi în special pentru identificarea persoanelor care muncesc fără forme legale de angajare.

„Inspectorii de muncă au depistat 15 persoane care munceau la negru şi au aplicat amenzi în valoare totală de 50.000 de lei. Din aceasta sumă, pentru munca la negru s-au aplicat amenzi de 45.000 de lei”, se arată într-un comunicatul al Inspecţiei Muncii.

Potrivit Inspecţiei Muncii, au fost controlaţi 172 de angajatori, cei mai mulţi dintre aceştia având ca principal obiect de activitate comerţul cu amănuntul al produselor textile.

Ce acuzaţii aduce DIICOT la percheziţiile de azi

Procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat 20 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări organizate formată din 68 de persoane, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2011 – 2013, pe teritoriul României, în contextul desfăşurării de relaţii comerciale cu alte state, s-a constituit un grup infracţional, format din cetăţeni de naţionalitate chineză şi română, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale cu personalitate juridică română, care au desfăşurat o amplă activitate evazionistă provenită din comercializarea produselor importate din China – textile, încălţăminte, articole de uz casnic şi de construcţie.

Membrii grupării înregistrau în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau facturi fiscale fictive, provenite de la societăţi tip „ fantomă”, coordonate de asemenea, de către aceştia, scopul fiind înregistrarea de cheltuieli nereale în vederea diminuării taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 8,5 milioane euro.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală vor fi audiate 25 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale.

Menţionăm faptul că în cauză se efectuează cercetări şi cu privire la 50 de persoane juridice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Controale în toată ţara, înainte de sărbătorile de Paşti

Controale similare se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară, în cadrul unei campanii de combatere a evaziunii fiscale înainte de sărbătorile de Paşti. 

Peste 100 de poliţişti de investigarea fraudelor și rutieri acționează pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare de legume – fructe şi produse congelate, în mai multe complexe comerciale și filtre rutiere din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Arad, Bihor, Giurgiu, Timiş şi Dolj. În doar o oră de acțiune în zona Capitalei au fost indisponibilizate peste 10 tone de mărfuri și au fost aplicate sancțiuni contravenționale de peste 100.000.000 de lei, arată IGPR conform romanialibera.ro. 

Din dispoziția șefului Poliției Române, în perioada 1-19 aprilie a.c., au fost intensificate activitățile de prevenire și combatere a faptelor antisociale în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători de Paști, în special a celor de evaziune fiscală și o contrafacere de produse.

Poliţiştii au instituit filtre rutiere în patru puncte, pe Autostrada A1, la km 40, sensul Piteşti-Bucureşti, Şoseaua de Centură – Jilava, Şoseaua de Centură – Chitila și Şoseau de Centura A2, zona Pod centura Brănești – sens giratoriu, efectuând controale la tirurile care sunt folosite la transportarea produselor achiziţionate intracomunitar.

Totodată, sunt efectuate controale la puncte de lucru ale unor societăși comerciale dintr-un complex comercial din București.

Echipele de control verifică respectarea normelor referitoare la plata T.V.A. aferent tranzacţiilor intracomunitare, dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate), precum şi respectarea legislaţiei în domeniul transportului rutier de mărfuri.

În filtrele instituite, poliţiştii verifică tirurile cu care se transportă produsele achiziţionate intracomunitar, pentru a stabili dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate).

De asemenea, în timpul verificărilor, la nivelul municipiului Bucureşti acţionează şi echipe semimobile de poliţişti, care urmează să verifice tranzacţiile declarate pe întreg lanţul comercial (de la intrarea în ţară până la clientul final).


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button