Șmecheria lui Oprescu din campania electorală: adăpostul de câini cu 10.000 de locuri zace gol

de:
04 sept. 2013
5 Afișari
Șmecheria lui Oprescu din campania electorală: adăpostul de câini cu 10.000 de locuri zace gol

Primarul general Sorin Oprescu promitea anul trecut, în campania electorală, că problema câinilor vagabonzi va reprezenta o prioritate pentru al doilea său mandat. Cu doar o lună înainte de campania electorală participa la inaugurarea unui adăpost de câini cu dotări ultramoderne, care ar fi urmat să adăpostească până la 10.000 de câini, conform planurilor prezentate la acea vreme.   Adapostul era ridicat din banii ONG-urilor. Sorin Oprescu susținea, atunci, că Dogtown este o soluție viabilă pentru câinii fără stăpân din București, după cum stă mărturie chiar blogul său de campanie.. 

Totul a fost însă doar o „șmecherie” de campanie electorală: în adăpostul ce urma să aibă nouă hectare, se află acum doar 40 de câini, în locul celor 10.000 de care vorbea Oprescu anul trecut.

Mai mult, ideea că a fost vorba doar de o mișcare de campanie electorală este susținută de faptul că adăpostul Dogtown a fost deschis la momentul potrivit, înaintea alegerilor, de nimeni altcineva decât de prietenii fiului primarul general, cu care acesta desfășoară mai multe afaceri.  

„Da, e adevărat (fondatorii Asociaţiei Portico n.r.) sunt prietenii fiului meu. Şi ce-i cu asta? Fiind iubitori de animale, chiar eu i-am invitat acum un an la sediul Primăriei Capitalei să dezvoltăm acest proiect”, afirma Sorin Oprescu, în 2012. Oportunitățile de imagini pentru campania electorală au fost bine-venite, la vremea respectivă.

„Câinii vor fi sterilizaţi, deparazitaţi în cele două adăposturi ale primăriei, cu un număr de 500 de locuri, respectiv 150 de locuri, iar apoi vor fi aduşi la Dogtown. În spaţiile eliberate în cele două adăposturi ale noastre vor fi aduşi noi câini şi tot aşa. Până la sfârşitul anului nu vor fi cheltuiţi bani publici la Dogtown. De la anul ne vom gândi la o modalitate de a contribui financiar pentru hrana animalelor şi materialele sanitare”,  preciza primarul general, Sorin Oprescu, anul trecut, în campanie. 

După ce, în patru ani de mandat, Sorin Oprescu nu a alocat fonduri pentru problema câinilor fără stăpân, iar hingherii Capitalei au lucrat doar în trei mașini și opt oameni, în timp ce milioane de euro se duceau spre trotuare rulante care nu funcționează nici acum, sau spre sponsorizarea echipelor de handbal din alte orașe, de-abia anul acesta a fost suplimentat bugetul Autorității pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din Bucureşti. Prinderea și sterilizare animalelor va deveni însă o afacere, urmând să fie contractate firme private care să se ocupe de aceste servicii. Sumele alocate sunt însă în continuare rizibile, pentru o problemă majoră care afectează viața cetățenilor din București: de la un milion de euro, la 3,2 milioane euro.

Conform statisticilor oficiale ale Institutului Matei Balș și ale ASPA, circa 1.300 de persoane sunt mușcate de câini, lunar, în București, oraș care adăpostește peste 64.000 de mii de câini vagabonzi. În acest moment, autoritatea care se ocupă de problema maidanezilor, ASPA, are doar trei mașini cu care execută serviciile, insuficiente pentru numărul mare de haite de maidanezi existente pe străzile Bucureștiului.  

Luni, un copil de patru ani a fost omorât de câini în Capitală, pe un teren viran proprietate privată de lângă Parcul Tei. Scena de groază s-a petrecut sub ochii îngroziţi ai fratelui copilului care a fost și el atacat de haita agresivă de șase câini. Se pare că cel mai agresiv dintre câini, care avea și urme de sânge la gură, fusese adoptat de un ONG.

Citește și Constuirea adăpostului de maidanezi de la Mihăilești a fost oprită, după ce Curtea de Conturi a reclamat mai multe nereguli constatate la Primăria Capitalei, în mandatul primarului PDL Adriean Videanu.

Oprescu organizează referendum privind eutanasierea maidanezilor. Primarul a plâns la conferință.

Cookies