ȘTIRI

Deschiderea Stagiunii Filarmonicii „George Enescu”

La pupitrul orchestrei simfonice se va afla dirijorul Horia Andreescu iar programul serii va cuprinde Fantezia pentru pian, cor şi orchestră, în do minor op. 80, solist Valentin Gheorghiu şiSimfonia nr. 9, în re minor, op. 125 de Ludwig van Beethoven. Îşi dă concursul Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijor: Iosif Ion Prunner. Solişti: Adela Zaharia – soprană, Carmen Topciu – alto, Cristian Mogoşan – tenor, Marius Boloş – bas.
Înainte de începerea concertului din 4 octombrie va fi lansat un CD Beethoven, prezentat de directorul Filarmonicii „George Enescu”, domnul Andrei Dimitriu şi de Jean-Charles Hoffelé, jurnalist Diapason, muzicolog şi editor.

Maestrul George Georgescu (1887 – 1964) dirijează în 4 ianuarie 1920 primul său concert la Ateneul Român. Începând cu anul 1921 devine, pentru patru decenii (cu o pauză de câţiva ani), directorul general al Filarmonicii din Bucureşti. În timpul directoratului său, orchestra simfonică a Filarmonicii atinge deplina maturitate, ajungând la rangul marilor orchestre ale lumii. Datorită notorietăţii internaţionale ale maestrului şi a relaţiilor sale de prietenie cu marii muzicieni ai lumii la Bucureşti au venit numeroşi compozitori şi instrumentişti: Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein. George Georgescu a promovat intens creaţia muzicală românească, numele cele mai frecvente fiind: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea, Constantin Silvestri. 
George Georgescu a fost mereu apropiat de orchestră și puternic implicat în viaţa muzicală a timpului său. Ultimul concert pe care l-a dirijat în străinătate a fost la Berlin, acolo unde îşi începuse cariera. Cu şapte ani înainte de a se stinge din viaţă (1 septembrie 1964), palmaresul lui George Georgescu era impresionant: a dirijat 52 de orchestre din lumea întreagă, 850 de concerte în Bucureşti cu programe inedite – 100 de piese româneşti şi 396 de lucrări străine, majoritatea, partituri contemporane în primă audiţie, a colaborat cu 150 de solişti români şi străini. Criticii muzicali au denumit anii în care maestrul şi-a desfăşurat activitatea, „epoca Georgescu”.

Valentin Gheorghiu, unul dintre cele mai mari nume ale şcolii pianistice româneşti, a debutat în faţa orchestrei simfonice a Filarmonicii bucureştene la 15 ani în seara zilei de 16 mai 1943 cand, sub bagheta lui George Georgescu a interpretat Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Beethoven. În programul serii a fost cuprinsă şi Simfonia nr. 9 de acelaşi compozitor. De atunci şi pană astăzi, maestrul Valentin Gheorghiu şi-a construit în cei 70 de ani de activitate o splendidă carieră înternaţională. Timp de aproape şase decenii,din 1950 şi pană în 2009 a fost solist al Filarmonicii. Interpretul în concerte şi recitaluri a fost dublat de partenerul desăvârşit în formaţii camerale (Trio Bucureşti, împreună cu fratele său, violonistul şi pedagogul Ştefan Gheorghiu şi violoncelistul Radu Aldulescu, a făcut epocă). Recunoaşterea meritelor sale s-a concretizat în distincţii importante, între care şi unele de compoziţie, începând cu Menţiunea I Enescu (1946, pentru Sonata pentru pian) ş. a. Am intrat, astfel, în domeniul componistic, care a fost consacrat prin Premiul „George Enescu“ al Academiei Române, pentru Concertul pentru pian. Valentin Gheorghiu a mai dat la iveală 2 simfonii (din păcate şi spre pierderea publicului foarte rar cântate), o suită orchestrală, un cvartet de coarde, un trio cu pian, o sonată pentru violoncel şi pian, lieduri etc.

Horia Andreescu este astazi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”. Fondator al orchestrei de camera Virtuozii din Bucureşti, profesor asociat al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, Horia Andreescu a fost multi ani director al formatiilor muzicale Radio. Din colaborarile lui Horia Andreescu cu orchestre din Romania si strainatate – mai cu seama din Germania, unde numara 13 ani de „dirijor oaspete permanent” la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeasi functie la Dresdner Philharmonie si 21 de ani la Staatskapelle Schwerin -, exista peste 60 de inregistrari pe piata discografica, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Un loc aparte îl ocupă Integrala Enescu (8 CD-uri), editata de „Electrecord” si „Olymia-Londra” si bine difuzata, contribuie consistent la cunoasterea de la Tokyo pana la New York a acestui mare compozitor.Conlucrarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, de pilda London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum si turneele individuale sau cu Orchestra Nationala Radio si Filarmonica „George Enescu” la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen si, fireste, Festivalul International „George Enescu” de la Bucuresti, rotunjesc succinta prezentare a acestui dirijor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button