Deputatul Vlad Cosma, audiat luni în Comisia Juridică, pentru avizul de arestare

de:
12 feb. 2014
0 Afișari
Deputatul Vlad Cosma, audiat luni în Comisia Juridică, pentru avizul de arestare

„Luni va fi şedinţă de comisie, deja s-a conturat o cerere către Biroul Permanent să aprobe să lucrăm în paralel cu plenul şi luni va fi chemat (Vlad Cosma -n.r.) pentru că el trebuie să fie audiat, aşa spune Constituţia”, a precizat Nica.

El a spus că o altă problemă este că toţi deputaţii jurişti aşteaptă să studieze dosarul, pentru că aceasta este procedura.

„Noi nu ne putem pronunţa pe temeinicie, ci numai din punct de vedere juridic vedem ce probe sunt la dosar, dacă sunt probe şi ce conţine acel dosar. Probabil, trebuie să ai ceva acolo ca să ceri arestarea preventivă, ca să încuviinţezi arestarea însemnă că este o faptă deoasebit de gravă care este de o periculozitate aparte”, a adăugat Nica.

El a spus că lucrările comisiei şi votul în privinţa acestei cereri a Ministerului Justiţiei vor fi secrete.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat, miercuri, Comisia juridică cu cererea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, relatează Mediafax.

Comisia va face raport în trei zile, dacă nu se solicită date suplimentare, apoi, plenul se pronunţă în cinci zile.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a făcut această precizare, după şedinţa conducerii Camerei, arătând că odată cu solicitarea Ministerului Justiţiei au venit şi două volume de material probator de 420 de pagini.

„S-a repartizat cererea Comisiei juridice care are termen 3 zile pentru a se pronunţa în situaţia în care avocatul sau deputatul sau altcineva nu solicită aducerea unor probe suplimentare sau nu există cerere de probe suplimentare din partea Ministerului Justiţiei sau Parchetului, situaţie în care termenul de 3 zile pentru întocmirea raportului curge după primirea acestor documente”, a afirmat Mircovici.

El a adăugat că, în termen de 5 zile de la elaborarea raportului Comisiei juridice, plenul Camerei trebuie să se pronunţe prin vot asupra cererii Ministerului Justiţiei.

Mircovici a spus că, în total, dacă nu vor fi solicitate probe suplimentare, Camera Deputaţilor ar putea da un vot pe această temă până pe 20 februarie.

El a arătat că membrii Comisiei juridice au fost sesizaţi miercuri, când se va întruni biroul comisiei pentru a stabili programul, când va fi audiat deputatul Vlad Cosma, împreună cu apărătorul său.

Citeşte şi: UPDATE DNA a cerut arestarea deputatului PSD Vlad Cosma. Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma si directorul de achiziţii – reţinuţi în dosarul pentru corupţie

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, iar faţă de fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, au pus în mişcare acţiunea penală pentru trei fapte de trafic de influenţă.

Tatăl are calitatea de suspect în dosar, iar fiul – de inculpat.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale procurorii anticorupţie redau indiciile rezonabile potrivit cărora inculpatul Cosma Vlad Alexandru, împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit, în perioada 2012 – 2013, de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale –denunţători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149, 97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau.

Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel încât societăţile respective să obţină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând ,,comisioanele” conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi.

Cookies