Deputatul UDMR Marko Attila poate fi arestat. Deputaţii jurişti au acceptat cererile DNA

de:
30 mart. 2015
0 Afișari
Deputatul UDMR Marko Attila poate fi arestat. Deputaţii jurişti au acceptat cererile DNA

Voturile deputaţilor jurişti privind reţinerea şi arestarea lui Marko Attila au fost exprimate astfel:

– pentru reţinere – 17 voturi „pentru”, un vot „împotrivtă”, o abţinere şi un vot nul

– pentru arestare – 16 voturi „pentru”, un vot „împotrivă, 0 abţineri şi un vot nul.

DNA a transmis, joi, procurorului general referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului MARKO ATTILA GABOR. Procurorii îl acuză pe Marko Attila de săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu. Reamintim, că deputatul Marko Attila Gabor este fugit din țară, el se află la Budapesta, pentru a evita închisoarea într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Deputatul Marko Attila a fugit din decembrie din țară și se află la Budapesta. Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, după ce iniţial fusese condamnat la aceeaşi pedeapsă, dar cu executare, potrivit Mediafax.

Deputatul UDMR Marko Attila, inculpat în dosarul Bica, a fugit în luna decembrie la Budapesta, iar premierul ungar Viktor Orban i-a acordat protecţie şi azil politic, susţin mai multe surse citate de antena3.ro.

Avocatul deputatului susţine că vina este a DNA, care a cerut Parlamentului să încuviinţeze începerea urmăririi penale şi a arestării preventive, dar a uitat să emită şi un mandat de reţinere. În aceste condiţii, Marko Attila a putut pleca liniştit din ţară.

Camera Deputaţilor a încuviinţat, pe 3 decembrie 2014, arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila, în dosarul fostului şef al DIICOT Alina Bica, privind despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Deşi România şi Ungaria au un acord comun de extrădare, sunt şanse mici ca deputatul să mai răspundă vreodată în faţa legii pentru faptele de care este acuzat în dosarul retrocedărilor.

În dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat au fost arestaţi Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila, pentru arestarea cărora procurorii au cerut aviz la Camera Deputaţilor, precum şi Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Anchetatorii susţin că, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru – au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

Comunicatul DNA AICI.

Cookies