Arestarea deputatului Titi Holban, respinsă de membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor

de:
30 iun. 2014
0 Afișari
Arestarea deputatului Titi Holban, respinsă de membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor

Comisia juridică respinge cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UNPR Titi Holban, fiind înregistrate 10 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica, a precizat, după şedinţă, că, pentru ca decizia să fie validă, în comisie trebuia să fie jumătate plus unu din voturi, el precizând că trebuia să fie 11 voturi pentru încuviinţare, având în vedere că au fost 21 de deputaţi prezenţi.

„Prin urmare, raportul va fi că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviinţarea arestării preventive, urmând ca acaestă decizie să o stabilească plenul”, a spus Nica.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a discutat, luni, cererea procurorilor privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului UNPR Titi Holban, la şedinţă fiind prezent şi Titi Holban pentru audieri.

Vicepreşedintele Comisiei Ciprian Nica a prezentat la început solicitarea Parchetului şi a precizat că dosarul este un volum de 209 file şi a putut fi citit de către o parte din membrii comisiei şi de Titi Holban.

„A fost chemat printr-o adresă şi domnul Titi Holban, care a studiat dosarul pentru a lua la cunoştinţă de acuzele care i se aduc”, a spus Nica.

Titi Holban a venit la şedinţă însoţit de avocat fără să facă declaraţii.

La şedinţă au fost prezenţi 21 din cei 27 de membri ai Comisiei juridice, lucrările desfăşurându-se în absenţa presei.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a deputatului Titi Holban, suspectat de trafic de influență, după ce ar fi luat 10.000 de euro pentru ca o firmă să nu fie sancționată după un control al Direcției Antifraudă.

CITEȘTE ȘI:DNA a început urmărirea penală faţă de deputatul Titi Holban și cere încuviințarea arestării

În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea arestării preventive a deputatului HOLBAN TITI pentru infracţiunea de trafic de influenţă. 

Decizia Comisiei Juridice nu este finală, rămâne de văzut ce se va întâmpla în plenul Camerei Deputaților. 

Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale faţă de suspect şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că în luna ianuarie 2014, inculpatul HOLBAN TITI, deputat în Parlamentul României, a promis unui denunțător, în schimbul sumei de 10.000 euro, sumă pe care a primit-o efectiv în două tranşe, că va interveni pe lângă o altă persoană, pentru ca acesta, la rândul ei, să intervină pe lângă un inspector cu funcţie de conducere la una dintre Direcţiile Regionale Antifraudă, astfel încât o societate administrată de un apropiat al denunţătorului să nu fie sancţionată în urma controlului efectuat de această instituţie..
Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cookies