Deputatul Nicolae Păun, ARESTAT PREVENTIV: „Eu, ţiganul din Ferentari, trebuie să stau în arest”

de:
27 feb. 2016
2 Afișari
Deputatul Nicolae Păun, ARESTAT PREVENTIV:

UPDATE Deputatul Nicolae Păun a ajuns, sâmbătă, la arestul Poliţiei Capitalei. „Eu nu am luat un leu de la Partida Romilor. Merg să fac pedeapsa pentru că trebuie să plătesc pentru alte persoane”, a declarat Nicolae Păun, ajuns la arestul Poliţei Capitalei pentru a se preda după ce judecătorii au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele său.

Acesta a făcut referire şi la parlamentarul Mădălin Voicu, cercetat în acelaşi dosar, pentru care deputaţii au respins cererile DNA de reţinere şi arestare.”Mădălin Voicu trebuie să stea acasă, că a sărit opinia publică. Eu, ţiganul din Ferentari, trebuie să stau în arest. Eu trebuie să le trag pe toate.Mădălin Voicu nu e arestat pentru că e iubit de populaţie, e apreciat în Parlament. Eu de aceea nu m-am prezentat în Parlament, pentru că am vrut să voteze cum au crezut de cuviinţă. Au dovedit că sunt părtinitori. Eu recunosc interceptările. Când îi înjuram pe procurori vorbeam cu Mădălin Voicu„, a spus deputatul Păun.

UPDATE „Vă rog, lăsați-mă în pace. Nu am nicio declarație de făcut. Am să mă prezint singur la arest”, a spus Nicolae Păun la ieșirea din sediul ICCJ.

Deputatul Nicolae Păun va petrece următoarele 30 de zile după gratii, a decis ICCJ. Procesul a avut loc vineri, însă judecătorii au cerut răgaz pentru sâmbătă după amiază. Parlamentarul este acuzat de mai multe infracţiuni printre care spălare de bani, trafic de influenţă sau deturnare de fonduri.

Deputatul Nicolae Păun a fost reţinut, joi, de procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul în care este acuzat de spălare de bani, deturnare de fonduri, evaziune fiscală şi alte infracţiuni de corupţie.

Deputatul Nicolae Păun, reținut de procurorii DNA pentru fapte de corupție, va fi dus la ICCJ cu propunere de arestare preventivă. „Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la data de 24 februarie 2016, a cererii (…) de încuviințare a reținerii și a arestării preventive, procurorii (…) au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 25 februarie 2016, a inculpatului Păun Nicolae, deputat (…). La data de 25 februarie 2016, inculpatul Păun Nicolae urmează a fi prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată într-un comunicat al DNA.

Conform sursei citate, Nicolae Păun este cercetat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălarea banilor, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență și influențarea declarațiilor, toate infracțiunile fiind săvârșite în formă continuată. Plenul Camerei Deputaților a admis miercuri cererea DNA pentru încuviințarea arestării lui Nicolae Păun, după ce săptămâna trecută a încuviințat o altă cerere a procurorilor pentru reținerea deputatului. Procurorii DNA au dispus, pe 22 februarie, extinderea urmăririi penale față de deputatul Nicolae Păun, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, pentru alte două infracțiuni, evaziune fiscală în formă continuată și folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, de asemenea în formă continuată, după cum se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii au extins urmărirea penală și față de societatea comercială Niky Scorpion Alcom SRL, controlată de deputat, pentru evaziune fiscală și spălare a banilor, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată. „În perioada 2004 — 2014, suspectul Păun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL și în dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzacții imobiliare constând în cumpărarea și vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în București, iar celălalt în județul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile și cu implicații asupra creanțelor datorate bugetului de stat). În final, aceste terenuri au fost achiziționate de suspect la prețuri mai mari decât prețurile la care fuseseră vândute anterior: terenul din București la un preț 10 ori mai mare decât prețul de vânzare, iar terenul din județul Ilfov la un preț de peste aproape trei ori mai mare”, se arată în comunicatul DNA.

Nicolae Păun, președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, era deja cercetat pentru mai multe infracțiuni, toate săvârșite în formă continuată: folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene; deturnare de fonduri, spălare a banilor; efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență și influențare a declarațiilor. 

Cookies