ARHIVA B365

Rechizitoriu DNA: Orban a cerut bani cash, pentru a avea „canale deschise” pe posturi TV

UPDATE 18.29: Conform rechizitoriului, citat de agerpres.ro, in contextul lansarii la 26 februarie a candidaturii inculpatului Ludovic Orban pentru functia de primar al municipiului Bucuresti, acesta a initiat in nume personal activitati de natura a-i asigura sprijin financiar si mediatic in timpul campaniei electorale.

Astfel, folosindu-se de influenta pe care o avea in calitate de persoana cu functie de conducere, respectiv prim-vicepresedinte al partidului din care face parte (n.r. PNL), Orban i-a cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro, aratand ca banii vor fi remisi unor persoane ce isi desfasoara activitatea in mass-media, pentru promovarea imaginii sale in campanie.

Anchetatorii noteaza ca intre omul de afaceri si Orban nu exista o relatie de prietenie, insa cei doi se cunosteau.

„Astfel, la data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic si (…) au purtat discutii pe diverse teme, inclusiv de natura politica, fara legatura cu cauza. In continuare, dialogul s-a indreptat spre cheltuielile cu campania electorala, respectiv cele aferente mass-media, ocazie cu care inculpatul Orban Ludovic i-a spus lui (…) ca il va cauta saptamana urmatoare ca sa-i spuna exact si sa-i arate ‘obligatiile sale in media’, mentionand ca are un buget limitat in campanie de 100.000 euro. De asemenea, Orban Ludovic a afirmat ca doreste ‘sa aiba canale deschise’ pe posturile de televiziune (…), (…) si (…), aratand ca (…) nu il intereseaza„, se arata in document.

Potrivit rechizitoriului, cei doi s-au intalnit la 20 martie, iar din discutiile lor a rezultat ca Ludovic Orban a cerut banii in numerar, „nu altfel”.

„Ulterior, la 20 martie 2016, (…) s-a intalnit cu inculpatul Orban Ludovic tot la domiciliul celui dintai, ocazie cu care inculpatul i-a comunicat ca are nevoie de 50.000 de euro in numerar, pentru a-i da mai departe numitilor (…) de la (…) si (…) de la (…), persoane cu pozitii de decizie in cadrul celor doua posturi de televiziune, in vederea promovarii imaginii sale ca si candidat la Primaria Capitalei. (…), din discutie a rezultat ca sumele respective erau cerute in numerar tocmai fiindca erau pentru cei doi personal, si poate doar putin pentru posturile TV, deoarece Orban Ludovic a precizat ca banii trebuie ‘cash, iar nu altfel'”, spun procurorii.

De asemenea, Orban a aratat ca are nevoie de suma ceruta, eventual in transe, incepand cu prima saptamana din luna aprilie.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ludovic Orban, la 1 martie, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat pentru a candida la funcția de primar al municipiului București.

„La 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, așadar nu în vreo modalitate legală, precum și cu depășirea plafonului stabilit prin Legea finanțării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una — două săptămâni”, susțin procurorii.

DNA precizează că omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Ludovic Orban o deține în cadrul partidului politic și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză, respectiv cea a controlului judiciar.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button