Deputatul Florin Popescu, „baronul puilor”, A DEMISIONAT din Parlament

de:
02 mart. 2016
0 Afișari
Deputatul Florin Popescu,

Deputatul neafiliat Florin Popescu a anunțat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că demisionează din Parlament. „Subsemnatul Popescu Florin Aurelian, deputat ales în Parlamentul României sesiunea 2012 — 2016, vă înștiințez că îmi înaintez demisia din funcția de deputat”, a anunţat Popescu, în plenul Camerei.

El le-a urat succes colegilor, mulțumindu-le pentru colaborare.

„Vă urez succes tuturor în activitate și salutări dvs și familiilor. Sper ca Parlamentul să devină o instituție puternică în România, în care fiecare dintre dvs să dați tot ce e mai bun. Vă mulțumesc pentru colaborare tuturor de la stânga la dreapta”, le-a transmis deputatul.

Deputatul Florin Popescu a fost condamnat  în decembrie 2015, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a cerut şi a primit de la administratorul unei firme peste 60 de tone de pui grill, pe care le-a distribuit alegătorilor, în campania electorală din 2012.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe deputatul Florin Popescu la doi ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi, pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Prin aceeaşi decizie, judecătorul a dispus confiscarea sumei de 485.500 lei de la Florin Popescu.

Instanţa a constatat că Rami Ghaziri, care controlează firma Avicola Crevedia, nu are calitate de persoană vătămată în cauză şi i-a respins acestuia cererea de restituire a sumei de 485.500 de lei.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 27 iunie 2014, pe deputatul Florin Popescu, pe care l-au acuzat că, în 2012, folosindu-se de funcţia de preşedinte al PDL Dâmboviţa şi vicepreşedinte al partidului, l-a determinat pe Rami Ghaziri, denunţător în cauză, să-i dea 60.992,2 kilograme de pui grill, în valoare de 485.500 lei. Ulterior, Florin Popescu a distribuit puii alegătorilor din judeţul Dâmboviţa, în campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2012. În acea perioadă, Popescu a candidat şi el pentru obţinerea unui nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Anchetatorii au arătat, în rechizitoriu, că în martie 2012, un intermediar i-a transmis denunţătorului că se aproprie alegerile locale şi trebuie să dea filialelor locale ale partidelor politice importante câte 250.000 dce euro. Denunţătorul, susţine DNA, i-ar fi răspuns că suma este prea mare, el fiind dispus să dea cel mult câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

„La sfârşitul aceleiaşi luni, inculpatul Popescu Florin Aurelian care, la alegerile locale desfăşurate în luna iunie 2012, a candidat pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a organizat mai multe şedinţe la sediul partidului, la care au participat atât persoane desemnate să coordoneze campania electorală în colegiile stabilite la nivelul judeţului, cât şi candidaţii acestei formaţiuni politice la funcţiile de primar. Cu acele ocazii, inculpatul le-a comunicat că, în perioada următoare, le va trimite alimente pentru a le distribui în scop electoral cetăţenilor din localităţile, unde îşi depuseseră candidaturile”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În martie 2012, Florin Popescu s-ar fi dus la sediul firmei denunţătorului şi i-ar fi cerut acestuia circa 50.000 – 60.000 de pui grill (60 – 80 de tone), precizându-i că o va distribui cetăţenilor în scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord.

„S-a stabilit, în continuare, ca acea cantitate de pui să fie depozitată în camerele frigorifice ale unei alte societăţi comerciale. În ziua de 5.04.2012, mai multe persoane, trimise de inculpatul Popescu Florin Aurelian, au încărcat în microbuze şi transportat la diferite locaţii, întreaga cantitate de pui grill. Ulterior, toate produsele primite au fost ambalate în pachete şi distribuite, în scop electoral, simpatizanţilor din localităţile în care membrii aceluiaşi partid candidau la funcţia de primar”, se mai arată în rechizitoriu.

Într-un alt dosar, în 29 octombrie, instanţa supremă a dispus achitarea deputatului Florin Popescu pentru conflict de interese şi fals în declaraţiile de avere. Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Florin Popescu de faptul că, în perioada în care a fost preşedintele CJ Dâmboviţa, a semnat contracte de lucrări cu firma Procor, la care fusese acţionar.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. Acesta fusese deputat şi în mandatul 2004-2008. La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui.

Cookies