UPDATE 18.47: O nouă discuţie aprinsă are loc la această oră în şedinţa biroului permanent al Camerei Deputaţilor, după cea de la renumărarea voturilor. Liberalii cer reluarea votului privind cererile de reţinere şi arestare în cazul Elenei Udrea.
„Ăsta e circ, nu e justiţie. Ce pericol public sunt eu când o instanţă a decis în vară că nu sunt un pericol public?”, a declarat Udrea, la ieşirea din plenul Camerei Deputaţilor.
„Nu contest nimic. Eu nu încerc să vorbesc cu nimeni. Procurorii mă pot cita”, a spus Udrea.
„Ei au nevoie de curaj pentru a recunoaşte lucrurile despre care ştim toţi că se întâmplă, abuzurile care se întâmplă, se poartă exact aşa cum este imaginea despre Parlament, deci până la urmă ne merităm. Eu v-am spus că ceea ce mi se întâmplă mie e o poveste de destin, luaţi-o ca atare”, a declarat Udrea.
Întrebată cum comentează deputaţilor, Udrea a spus că aceştia „se poartă exact aşa cum este imaginea despre Parlament”.
„Nu am crezut că se va vota a treia arestare pentru că e strigător la cer. Ce justiţie e asta care face arestări preventive fără niciun motiv, ce pericol sunt eu acum dacă din mai o instanţă m-a lăsat în libertate şi a constatat că nu sunt un pericol social, ce pericol sunt eu pentru fapte care sunt presupus săvârşite acum cinci – şase ani. Ăsta-i circ, nu e justiţie. Imaginea Parlamentului nu din cauza unor dosare penale are de suferit, ci din modul în care se aplică justiţie şi din modul în care se trimit aceste cereri la Palament, cu circul de rigoare care se face în jurul lor. Eu vreau să fiu reţinută şi vreau să port din nou cătuşe. Dacă e circ, să fie până la capăt. Eu cred că au dat-o ca la rabini – hai să fie una şi pentru procurori, una şi pentru Udrea, cred că aşa au dat-o pentru că e imposibil să nu fi fost voturi anulate, ştim toţi că au fost”, a mai spus Udrea.
Întrebată dacă va contesta decizia deputaţilor, ea a spus că nu va contesta nimic.
„Nu merg să vorbesc cu nimeni, dacă procurorii au ceva să mă întrebe, mă pot cita. Eu vă rog să mă urmăriţi de mâine încolo”, a adăugat Elena Udrea.
„Rezultatul poate fi validat, în opinia mea, pentru că rezultatele sunt clare. S-a aprobat în şedinţa de birou permanent să se voteze în paralel. Am propus să se voteze în trei rânduri de voturi pentru că erau trei solicitări. Cred că din criterii de comoditate s-a luat această decizie. Procedura a fost bine explicată în plenul parlamentului. Înainte de începerea votului m-am dus şi l-am rugat pe preşedintele de şedinţă să explice foarte clar procedura. Poate fi reţinută, nu arestată. Procedurile au fost îndeplinite. Greşeala a plecat din faptul că erau două bile în plus faţă de numărul de membri care erau strigaţi la catalog. Au fost în plus două voturi şi au fost considerate nule. Socotirea celor două voturi nule a avantajat-o, nu a afectat votul numeric. Toată lumea semnează procesul verbal”, a declarat deputatul PSD Marian Neacşu.
UPDATE: Au fost 123 voturi „pentru” reţinere şi 115 voturi pentru arestare şi 105 împotriva arestării, astfel că fostul ministru poate fi reţinut, dar nu şi arestat. S-a constat că erau mai multe bile decât numărul total al deputaţilor prezenţi.
Plenul Camerei Deputaților a discutat, miercuri, cererile DNA care o vizează pe Elena Udrea privind ridicarea imunității pentru urmărire penală, reținere și arestare preventivă, iar votul asupra rapoartelor Comisiei juridice în acest caz a fost secret cu bile. Elena Udrea a ţinut un discurs, înainte de vot, în care i-a avertizat pe deputaţi că „Va veni şi rândul vostru.”
UPDATE 18.00: Elena Udrea a caracterizat drept un gest prostesc atitudinea parlamentarilor la procesul de vot. „Probabil le-a fost frică să voteze împotrivă conform conştiinţei. Din felul în care s-a desfăşurat votul şi ţinând cont de câţi colegi au plecat, este foarte clar că nu neapărat reluarea votului ar fi soluţia, ci să ajungem la momentul la care parlamentarii să voteze conform conştiinţei”, a declarat Elena Udrea, la ieşirea din plenul Camerei Deputaţilor.
UPDATE: 17.38 – Deputaţii au decis să treacă la votul privind arestarea Elenei Udrea.
UPDATE: 17.30 – Discuţii aprinse în camera în care se numără votul privind reţinerea Elenei Udrea. În timp ce deputaţii PNL spun că au fost 125 de voturi „pentru”, cei de la PSD spun că ar fi 119 voturi „pentru” şi 142 „împotrivă” şi astfel cererea a picat. Aleşii au decis însă să nu reia procesul de votare în această privinţă, ci doar numărarea. Potrivit unor surse liberale, citate de Digi 24, în urna neagră au fost 119 bile negre, iar în urna albă au fost 125 bile albe. Teoretic ar trebui să se ţină cont de urna albă, iar dacă se ţine cont de urna albă cererea a fost acceptată, însă, dacă se ţine cont de urna neagră, se respinge cererea DNA. Deputaţii ar fi băgat 20 de bile în plus la reţinere.
UPDATE: 17.00 – Pentru reţinerea Elenei Udrea au fost 119 voturi, în timp ce 142 de voturi au fost „împotrivă”. Pentru reţinerea Elenei Udrea erau necesare încă 3 voturi „pentru”. Potrivit Digi 24, deputaţii vor relua numărarea voturilor exprimate pentru reţinerea fostului ministru al Dezvoltării şi Turismului. Conform unor surse citate de Digi24 sunt discuţii aprinse în sala în care se numără voturile, pentru că într-o urnă s-ar fi găsit mai multe bile decât ar fi trebuit.
Deputaţii au aprobat anterior cerea procurorilor DNA pentru urmărirea penală a Elenei Udrea. Au fost înregistrate 193 de voturi pentru şi 106 împotrivă, informează Digi24, citând surse din interior.
Deputaţii PSD şi PNL au anunţat anterior că vor vota la vedere cererile DNA privind arestarea, reţinerea şi urmărirea penală a Elenei Udrea.
UPDATE 16.50 S-a încheiat votul.
UPDATE 16.20 Se votează cererile pentru reţinere şi arestare preventivă.
UPDATE 15.40. Votul s-a încheiat.
UPDATE 15.17: Începe votul pe cererea de urmărirea penală.
UPDATE 14.11: Elena Udrea susţine un discurs în Parlament, principalele declaraţii LIVETEXT:
„Cred că deja putem introduce arestarea Elenei Udrea în programul Camerei. (…) Trebuie să recunoaşteţi că e un parcurs stupefiant. Spune pentru a treia oară ce se întâmplă… nu cu Elena Udrea, ci în România. Cred că nu mai aveţi nicio îndoială că ceea ce am spus e adevărat. Cazul Elenei Udrea e lupta pentru preluarea puterii. (…) Se urmăreşte preluarea puterii de către reprezentanţi ai serviciilor secrete. (…) Perdeaua de fum e ideea luptei împotriva corupţie.
Am auzit de prea multe ori că abuzul de drept merită acceptat dacă duce la arestarea unor politicieni. Niciodată nu merită să abandonăm statul de drept. Nu avem voie să uitam ce s-a întamplat în timpul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Da, avem nevoie ca cei care greşesc să plateasca. Toate acestea trebuie făcute în spiritul statului de drept.
Politicienii, buni sau răi, merg în faţa poporului. Sistemul nu se supune judecăţii poporului, odată ce ajunge la putere nimic nu îl mai poate opri, doar o revoluţie.
Ce stat de drept este acela în care un om este arestat preventiv şi nu este întrebat măcar de acuzaţiile care i se aduc? Ce pericol reprezintă un om aflat sub control judiciar de 130 de zile? Ce fapte recente ale mele justifică o noua cerere de arestare?
Sunteţi chemati să daţi un vot în orb. Trebuie să fiu redusă la tăcere, pentru că, atunci cand am ieşit, nu am tăcut. Trebuie să fiu trimisa în beci.
Doamna procuror a cerut arestarea mea preventivă înainte să vadă ce aş avea de spus, înainte să înceapă urmărirea penală. Urmărirea penală începe după ce procurorul dă o rezoluţie, pe baza votului dvs.
Suntem singura ţară din Europa cu premier urmărit penal. Nu zic că nu e vinovat, nu cunosc dosarulş Dar cazul Ponta arata implicarea DNA în lupta politica. Este evident ca se încearcă schimbarea guvernului Ponta.
Nenumarate dosare apar ca ciupercile după ploaie pe numele meu. Cei care ma acuza de corupţie şi mă arestează azi au stat cu mine la masă, în presupusa perioadă a faptelor. De ce nu au spus de atunci? Ori au fost complici, ori nu au ştiut şi au fost incompetenţi, ori eu nu sunt coruptă.
Dragi colegi, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru. Plecati de bună voie acasa sau plecaţi la puşcărie.
Nu am luat niciodată bani de la Buzaianu. Dacă vorbim însa de acuzaţii de finanţare a campaniilor electorale, atunci cred ca discuţia trebuie să fie onestă, să se refere la toată clasa politică din ultimii 26 de ani.
Resping acuzaţiile în mod categoric, în forma în care le-a făcut Parchetul.”
UPDATE 2– Şi Liviu Dragnea a anunţat că deputaţii PSD vor vota pentru începerea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea Elenei Udrea, votul urmând să fie la vedere.
„La Comisia juridică am înțeles că, din cei nouă membri prezenți în comisie din partea coaliției, doi au avut poziții, în discuțiile de acolo, împotriva aprobării acestei cereri. În schimb, atât timp cât ne-am asumat o poziție publică, atât eu, cât și partidul astăzi, nu văd de ce nu s-ar vota deschis, cu bilele la vedere, pentru ca toți să ne susținem și acolo la vot, efectiv, această poziție publică”, a declarat președintele PSD.
UPDATE – Alina Gorghiu a anunțat că deputații PNL vor vota la vedere, pentru începerea urmăririi penale, pentru reținerea și arestarea Elenei Udrea.
Elena Udrea a declarat, miercuri, la Camera Deputaților, că nu este normal ca cererile pentru începerea urmăririi penale și pentru reținere și arestare să vină de la Parchet în același timp la Parlament. „Întâi trebuie deschisă urmărirea penală, apoi cerută reținerea și arestarea” – a spus Elena Udrea.
„Nu am fost audiată. Dacă DNA nu s-ar fi grăbit, ar fi constatat că știu lucruri și le voi spune și poate nu era nevoie să mai trimită solicitarea. Totul a fost făcut pe repede înainte, „să o mai arestăm încă o dată pe Elena Udrea”. Cred că va trebui instituită ‘”procedura Elena Udrea'”, a declarat Udrea, la intrarea în Parlament.
Elena Udrea a mai declarat că s-a întâlnit cu Traian Băsescu, care i-a transmis să treacă cu bine peste acești pași.
„Miercuri, de la ora 13,00, începe dezbaterea cererilor ministrului Justiției privind începerea urmăririi penale în cazul doamnei deputat Elena Udrea și apoi cererea procurorului general privind reținerea și arestarea Elenei Udrea”, a anunțat secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici.
El a adăugat că va fi vot secret cu bile pe raportul privind începerea urmăririi penale și apoi un apel cu două voturi pentru reținere și pentru arestare.
Vinerea trecută, cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată în Comisia juridică. Deputații juriști au aprobat doar cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea.
Cererile au legătură cu noi fapte, a comunicat săptămâna trecută DNA.