ARHIVA B365

Deputaţii AU RESPINS cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Laszlo Borbely

Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Laszlo Borbely, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, anunță Realitatea TV.

Laszlo Borbely a susţinut, miercuri, o declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor. El a susţinut în faţa colegilor săi că este nevinovat. Încă de la începutul discursului său, fostul deputat le-a spus colegilor săi că în 25 din cele 28 de state membre UE există o imunitate mai puternică pentru parlamentari.

Borbely le-a spus colegilor că DNA nu are probe noi să ceară redeschiderea dosarului şi să vină cu solicitarea de începere a urmăririi penale. Potrivit acestuia, singurul lucru adăugat de procurori e un autodenunţ al unui om de afaceri, pe care el nu-l cunoaşte, care spunea că i-a dat fostului ministru al Mediului suma de 50.000 de euro.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului și Pădurilor, a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că în cazul său este vorba de un „abuz evident”, pentru că cererea DNA de începere a urmăririi penale este bazată „pe un simplu denunț, fără verificarea informațiilor minimale, fără audierea celorlalți implicați în acest denunț”.

„În cazul meu, cererea este bazată pe un simplu denunț, fără verificarea informațiilor minimale, fără audierea celorlalți implicați în acest denunț, deci e evident abuzul care s-a făcut. Vreau să vă informez că domnul procuror general Nițu a declarat acum câteva zile că un dosar se poate deschide numai dacă sunt indicii temeinice. Or, aici e clar că nu e cazul. Iar doamna procuror șef Laura Codruța Kovesi chiar ieri a declarat că un procuror nu-și întemeiază cererea de începere a urmăririi penale doar pe un simplu denunț”, a susținut Borbely.

El le-a spus deputaților că nu le cere altceva decât să judece „în spiritul libertății de conștiință a elementelor prezentate”, dacă sunt întrunite sau nu elementele constitutive ale redeschiderii dosarului său.

„În concluzie, nu cer altceva decât în spiritul libertății de conștiință a elementelor prezentate să judecați dacă sunt întrunite sau nu elementele constitutive ale redeschiderii acestui dosar (…) „, a spus deputatul UDMR.

Potrivit lui, redeschiderea dosarului său s-a făcut în baza unui autodenunț care a fost depus în 29 decembrie 2014 iar în 5 ianuarie 2015, DNA Oradea, „fără o minimă verificare a celor relatate în denunț, a trimis deja la Înalta Curte de Casație și Justiție ordonanța de cerere a începerii urmării penale”.

Fostul ministru al Mediului a mai scăpat o dată de începerea a urmării penale, în 2012, când deputaţii au decis să nu aprobe cererea de începere a urmăririi penale, conform sursei citate.

Comisia Juridică a Camerei a dat aviz pozitiv cererii DNA în cazul lui Borbely, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte.

Votul a început în jurul orei 17.10. Votul este secret, cu bile.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte, cauză redeschisă recent de DNA Oradea.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de BORBELY LASZLO, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Ministerului Mediului şi Pădurilor, în legătură cu săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă, anunţă DNA într-un comunicat de presă.

„Prezenta cerere este formulată în cauza în care, la data de 17 ianuarie 2014, au fost trimise în judecată trei persoane, în legătură cu infracţiuni de corupţie (vezi comunicat nr. 23/VIII/3 din 17 ianuarie 2014). Din cauza faptului că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale, față de BORBELY LASZLO s-a dispus soluția de netrimitere în judecată.

Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unei alte infracțiuni de trafic de influență de către BORBELY LASZLO, în perioada exercitării funcției de ministru Mediului şi Pădurilor.

Prin urmare, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, la data de 5 ianuarie 2015, au dispus revocarea soluției de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat redeschiderea urmăririi penale”, precizează DNA.

Cererea procurorilor privind efectuarea urmăririi penale față de BORBELY LASZLO are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„1. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Ciocan Ioan – administrator al S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, în valoare de 80.952 lei, pentru a-și exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

2. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Molnar Anton Petru – administrator de fapt al S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparținând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-și exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

3. În cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la o persoană, administratorul a două societăți comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor și să încaseze contravaloarea lucrărilor executate”, se mai arată în comunicatul DNA.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, precum şi un număr de 7 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button