Comisia Juridică: Deputatul PSD Cristian Rizea poate fi REŢINUT şi ARESTAT UPDATE

de:
07 mart. 2016
0 afișări
Comisia Juridică: Deputatul PSD Cristian Rizea poate fi REŢINUT şi ARESTAT UPDATE

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor va decide miercuri la ora 12,00 asupra solicitării DNA de reţinere şi arestare a deputatului PSD Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, solicitările DNA de reţinere şi arestare a deputatului PSD Cristian Rizea.

„Cu privire la reținere au fost 13 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și trei abțineri. Cu privire la arestarea preventivă a domnului Rizea au fost 11 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și cinci abțineri”, a anunţat  vicepreședintele Comisiei juridice Ciprian Nica.

Cristian Rizea a venit la şedinţă pentr-u a-şi susţine punctul de vedere. El le-a înmânat membrilor comisiei punctul său de vedere, un material de 9 pagini. Raportul Comisiei juridice va fi înaintat conducerii Camerei Deputaţilor, care va convoca plenul pentru decizia finală. Potrivit unor surse parlamentare, votul în plenul Camerei Deputaţilor va fi dat miercuri, în jurul prânzului.

Deputatul PSD şi-a susţinut în continuare nevinovăţia şi a arătat că dosarul său are o singură probă și anume un martor care și-a schimbat declarațiile după ce „a ajuns în închisoare și și-a negociat libertatea”.

„Am prezentat un punct de vedere al avocatului meu, domnul Alexandru Chiciu, am expus declarația pe care am avut-o în fața colegilor mei deputați și am răspuns ulterior la întrebările pe care un coleg mi le-a adresat. Pot să vă spun doar atât: acest dosar are o singură probă. În această speță a mai existat un proces, acum cinci ani de zile, în 2011, când l-am câștigat în fața Agenției Naționale de Integritate. Repet, cu același obiect, cu aceeași sumă de bani, iar acel martor care atunci în 2011 a declarat cu mâna pe Biblie în fața unui judecător într-un fel, astăzi, la cinci ani de zile, are o declarație total schimbată, pentru că în acești cinci ani de zile a comis anumite ilegalități, a ajuns în închisoare și și-a negociat libertatea lui cu prețul libertății mele”, a declarat Rizea, la ieșirea din sala de ședințe a Comisiei juridice.

Deputatul  a susținut că în spatele acestei acțiuni a DNA este faptul că și-a dorit să candideze la Primăria sectorului 5. „Faptul că mi-am dorit să candidez la sectorul 5 și să fac ceva pentru oamenii de acolo. Trebuia să renunț mai demult, nu am ascultat pe cine trebuia”, a spus deputatul.

Întrebat dacă este pregătit și pentru varianta arestului, el a spus: „Sunt pregătit. Dacă trebuie să înfrunt asta… E un examen pentru mine, asta e viața”.

Săptămâna trecută, Cristian Rizea a venit la comisia juridică pentru a-şi studia dosarul, împreună cu avocatul său. El a susţinut că este nevinovat şi că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a se retrage din cursa electorală. De altfel, social-democratul a anunţat că nu va mai candida la Primăria Sectorului 5.

„Fac apel la toţi colegii mei, indiferent de culoarea politică, să vină să studieze dosarul, dacă au timp, şi se vor convinge.(…) Niciodată nu mi-a fost teamă de nimic, decât de Dumnezeu. Voi merge înainte şi după ce îmi voi dovedi nevinovăţia voi organiza o conferinţă de presă”, a declarat deputatul PSD Cristian Rizea, după cele aproximativ trei ore în care şi-a studiat dosarul de urmărire penală, la Comisia juridică.

Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro – în total 300.000 euro – pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti”, se arată într-un comunicat DNA.

Cookies