Deputații au scăzut gradul de îndatorare al Primăriei Capitalei cu 500 milioane euro

de:
17 dec. 2013
0 Afișari
Deputații au scăzut gradul de îndatorare al Primăriei Capitalei cu 500 milioane euro

Initiatorul acestui proiect de lege este Guvernul, el fiind adoptat si de Senat. Camera Deputatilor a fost camera decizionala, urmand ca proiectul de lege sa fie trimis spre promulgare.

Prin proiectul de lege aprobat, marti, in calcularea gradului de indatorare de maxim 30% prevazut de lege pentru Primaria Capitalei nu se mai ia in calcul datoria de 500 milioane de euro pentru obligatiunile emise in 2005 si care trebuie platite pana in 2015. Din cei 500 milioane de euro s-au cumparat cele 1.000 de autobuze Mercedes (200 fara aer conditionat), s-au dat bani pentru stadionul National Arena si Pasajul Basarab, notează HotNews.ro.

„Prin prezentul act normativ se propune exceptarea rambursarii intr-o singura transa anuala a obligatiunilor in valoare de 500 milioane de euro emise de Municipiul Bucuresti in 2005 din totalul datoriilor anuale aferente finantarilor rambursabile contractate si/sau garantate de municipiu, in baza carora se determina gradul de indatorare a bugetului local al municipiului”, se arata in expunerea de motive a Guvernului la proiectul de lege adoptat.

Fara ca datoria de 500 de milioane de euro sa fie trecuta in procentul total de indatorare, Primaria Capitalei va putea lua noi credite pana la gradul de indatorare de maxim 30%. „In contextul actual, in care criza economica se manifesta pregnant, devine evidenta necesitatea utilizarii tuturor mecanismelor de finantare pentru realizarea obiectivelor de investitii de interes local si optimizarea serviciului datoriei publice locale, din perspectiva platii de capital pentru emisiunea de euro-obligatiuni in valoare de 500 milioane de euro in 2015. Gradul de indatorare a bugetului propriu a municipiului Bucuresti, estimat pentru anul 2013 si pentru urmatorii ani, nu depaseste 9%, exceptand anul 2015, anul rambursarii obligatiunilor municipale in valoare de 500 milioane de euro cand gradul de indatorare depaseste limita de 30%”, se arata in expunerea de motive a Guvernului la proiectul de lege adoptat.

In prezent, Primaria Capitalei are datorii de peste 800 milioane de euro, din care 500 milioane de euro reprezintă obligatiunile emise in 2005. Alți 300 milioane euro au fost împrumutați pentru: reabilitarea si modernizarea sistemului de termoficare, transportul public, statia de epurare a apelor uzate Glina, reabilitarea de scoli si gradinite, reabilitarea infrastructurii urbane, a Centrului Istoric și a sistemului de managementul traficului, dar și introducerea de apa si canal pe strazile de pamant.

La sfarsitul lui august 2012, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un proiect de hotarare prin care Primaria Capitalei putea accesa un imprumut de de 800 de milioane de euro, din care 500 de milioane vor fi folositi pentru plata datoriei rezultata din emisia de eurobonduri din 2005 si continuarea investitiilor in infrastructura. Deocamdata, din informatiile publicate pe site-ul de licitatii publice, primaria Capitalei nu a contractat acest imprumut.

Cookies